Tuesday, 15 November 2011

Nasi Kerabu by Request


E-na masak nasi kerabu last sunday. Menggunakan bunga telang biru, cili besar, cili api, piman dan daun kesum yang di tanam di balkoni kecil rumah E-na. Alhamdulillah dapat juga hasil walaupun tidak sebanyak mana. Bunga Telang Biru E-na guna untuk memasak nasi kerabu. 10 kuntum bunga telang untuk 600g beras. Hasilnya warna nasi kebiruan seperti gambar kiri di bawah. Selebihnya E-na masak nasi putih. Boleh Tengok nasi kerabu biru menggunakan pewarna biru di sini(klik). Dan Nasi Kerabu putih beserta telur masin klik di sini.


Solok Lada guna Lada Besar dan Piman dari kebun mini juga. Puas belek-belek kat pokok cili  mencari yang dah cukup saiz untuk 'disolokkan' dapatlah 10 biji lada besar dan sebiji piman.

  
Dan setelah siap dikukus jadilah solok lada di bawah...syarat sebagai pelengkap je, maklumlah di perantauan.


Di bawah ini Ulam Nasi Kerabu terdiri dari daun kesum fresh dari kebun, timun, taugeh dan bunga kantan Malaysia. Memang semerbak bau bunga kantan dan daun kesum membangkitkan lagi rasa nasi kerabu. Sambal ikan kelapa, Tumis Budu Fukiage Fukuoka (campuran budu yang diimport dari Fukiage dan Fukuoka) , Ayam Bakar, Daging Goreng , dan sambal belacan kedah. Nak kasi kaw kaw masa makan E-na buat sambal belacan instead of sambal lada kelantan. Menggunakan cili besar merah frozen, cili api merah frozen bersama cili besar hijau fresh dan cili api hijau  fresh dari pokok. Memang mantap...(perasaan happy org dok merantau dpt mkn cili fresh). 


Untuk menambah rasa dihidangkan juga budu dalam mangkuk di bawah. Letak cili api dan perah lemon (limau nipis mahal kat jepun, lemon lebih murah 3 biji 100yen). Budu diimport dari Ida Fukuoka. Thanks Ida n family atas kiriman tersebut ye. Terpaksa import sebab E-na dah kehabisan stok budu. Sebalang keropok dalam gambar atas sekali di bawa oleh bakal ibu yang mengidam nak makan nasi kerabu...;)


Selain menu utama Nasi Kerabu Biru , E-na buat biskut Red Pearl, Kek Karemel Alunan Kasih, Bun Manis, Spicy Tuna Pizza dan Pizza Sosej Onion. Chocolate Cupcake, limau dan air di bawa oleh tetamu. Thanks all...


Sebenarnya Nasi Kerabu ini permintaan kawan E-na yang sedang mengandungkan anak pertama. Dok di perantauan mana nak cari nasi kerabu. Jadinya E-na buat mana yang mampu. Kalau saja2 nak masak untuk jamu orang rasanya tak terbuat E-na. Kebetulan pula ada 1 family yang baru sampai dari UTEM dan belum menjejak kan kaki ke rumah E-na. So jemput sekali 'bernasi kerabu'. Meriah makan nasi kerabu ramai-ramai...Malamnya semua kekenyangan, Alhamdulillah.


Backlink sebagai tanda terima kasih dan penghargaan di atas Lovely Messages dalam entry BUNGA POKOK KESUM. Thanks...



12 comments:

Mr. Z dan Mis N said...

terliur tengok..sedap3...hehehe


Jemputan khas singgah ke blog chegu zubirBLOG CHEGU ZUBIR

IPAD 2 FREE untuk ANDA

Liza said...

salam ena....terliur tgk nasi kerabu tu...liza pun dh lama xbuat...

nur easy said...

sukanya tgk cara amik gambar.. material biasa tapi nampak lawa sungguh ;)

ady said...

as-salam
wah sedapnya..terliur dibuatnye..

sabar kagawa japan said...

salam kak ena...

rindunyeeeeee arini br dpt kuar dr gua hehehe wahh sedapnyee nasi kerabu....mcm duk malaya aje rupe nasi kerabu kak ena tuhh hehe

Gee® said...

waaaa....rajin berkebun yer...suka tgk lada hijau tu, segar betul... sejuk tangan ena...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

issyyyy awatla kak e-na dok jauh sgt....kalo kiter berjiran kan best boley bertukar menu ....lapaqnyer....k-na nnt nk daun kesum gak la boley x???ni benih yg akan dok tanam ni beli kat supa ekkk

Amie said...

Ena......masya-Alllah, rajinnya dia siapkan nasi kerabu & the gang...sedap! nampak sangat sedap...terutama tang solok ladanya yang hijau tu... mesti rangup ye Ena.... tolong maknkan sesuap untuk Amie ye Ena...dah ngences ni!

Tina Othman said...

huhu malu, org kat jepun boleh buat nasi kerabu, saya kat sini tak penah buat pun, sebab selalu beli je

meriah nasi kerabu tu

Ida,Japan said...

inilah kejadian nasi kerabu utk org ngidam tu yer..alhamdulillah, dpt lepaskan kempunan kwn e-na yg ngidam tu. byk gak bhn masakan dr hasil tanaman sendiri lak tu, rajin betul la e-na ni..wahhh ada lagi menu2 lain tu..sedapnyer......mana resepi nasi kerabunyernyer na.he.he

cik cek said...

E-na ...rajinnya bernasi kerabu...bestnya solok lada tu...kak cek lum penah buat sendiri lagi nasi kerabu ni...bestnya...:D

Mamasya said...

Aslmkum Ida..
Nasi kerabu lengkap dg solok mmg sedap.subur elok lada yg Ena tanam..pokok2 lainpun tanam sendiri...mmg tangan Ina ni sejuk..hidup tanaman...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...