Wednesday, 19 October 2011

Nasi Kerabu Biru Dan Pengikutnya


Nasi Kerabu antara hidangan favorite E-na dan Hubby... Sekadar gambar kenangan yang di ambil pada Jun 2011, nasinya dah lama habis...E-na guna pewarna biru untuk nasi. Masa ni Pokok Bunga Nasi Kerabu / bunga telang yang E-na tanam belum berbunga lagi. Nasi Kerabu 'ganu (warna putih kan) ada klik disini.

Jom tengok set nasi kerabu E-na yang tidak lengkap...keropok ikan ada tapi ada lagi satu pengikutnya E-na tak buat...



 Sambal Ikan + kelapa membangkitkan aroma nasi kerabu...


Ikan Celup Tepung sebagai lauk untuk Nasi Kerabu Biru kali ini.


Macam tak lengkap Nasi Kerabu tanpa Solok Lada...Lada Hijau untuk solok memang tak jumpa kat Nagoya ni. Piman pun boleh jadi solok lada sebagai ganti..

Penyedap Nasi Kerabu tentunya TUMIS BUDU!!! Yummy...yummyy...


Dan satu lagi Sambal Lada....E-na tak buat masa ni sebab dah ada cili api fresh kat pokok...petik, penyek je dalam nasi...(malas sbnarnya kan kan)

Backlink sebagai tanda terima kasih dan penghargaan di atas Lovely Messages dalam entry PIMAN . Thanks... 

21 comments:

papada said...

ujung minggu ni buat ek... kito nok puak'

CT Delima said...

As'salam E-na

mengoda betul nasi kerabu ni, dulu2 dapat juga makan sbb berjiran dengan orang kelantan. tapi ni dah jauh jarang2 dapat makan. yang beli tu kadang2 tak menepati citarasa tekak lah...hehehe. nak buat sendiri masih tak pandai :D

Liza said...

Ya Allah...await la tayang nasi kerabu peberet ni pagi2...dok meleleh dah air liur ni..hisssshhh

EmbunRosaliza said...

Assalam E-na, sedapnya nasi kerabu tu, alaupun dok dirantau org dapat juga hilang rindu nak mkn nasi kerabukan, bila pandai masak, semua dapat mkn.Dah lengkap set nasi kerabu tu,,nyum3x

Mas said...

ena...
sedapppnya tengok nasi kerabu tu..
menyelerakan betoi....
rajinn ena buat..
mas selalu beli jerk..

missbby said...

sedapnyaaa..walaupun saya orang johor, tapi nasi kerabu tetap favourite saya....:)

JaSSNaNi said...

E-na.. assalamualaikum...

wahhh rajinnya... siap wat nasi kerabu lagi tu.. yg piman smlm dah jadi solok ye.. mesti sedap giler.. nani pun suka nasi kerabu.. tapi kalau setakat sorang je makan, selalu beli je la.. kalau anak2 or hubby makan.. leh la wat.. diorang ni tak nak.. pernah beli tapi tak jalan.. so tak daya nak wat.. ngeh3...


pssstttt... nani nak turunkan berat badan ni 14kg... skrg ni 69 kg.. nak kasi turun jadi 55kg.. sbb skrg ni kalau jalan banyak2 dah sakit tumit.. sbb berat tak ideal.. BMI pun dah obe.. sedeyyy.. last week gi timbang, tengok2 timbang 69kg.. sedey sangat.. dah kena kontrol makan la jawabnya.. and now blom timbang lagi dah kontrol seminggu.. tengok lah kalau dah ready nak tengok berat nanti, baru nak timbang.. eheheheheh

sabar kagawa japan said...

salam kak ena..hahaha ohh piman kite dulu pon same buat solok lada dgn piman...kawan2 semua gelak..asal nk makan ajeee pandai je mereka...tp rase pon still sedapp kan....jgn jd mcm kite sudah...xdek budu kite p blend nye ikan bilis utk buat dashi tuh haha,..nasib menjadii asal duk ngr org...papepon leh jadik kan kak ena

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uishhhh.. tergugat iman tengok nasi kerabu ni.. rasa mcm nak terkam jer.. hahaha... hanya mereka2 yg benar2 rajin saja yang akan berani membuat nasi kerabu ni.. mcm akak ni.. mmg beli memanjang.. almaklum.. kat M'sia senang nak dpat.. hehe.. hopefully.. one day akan terhasil juga dari air tangan sendiri...

chikadakbiru said...

isk terliuq tengok nasi kerabu kak ena nih...kite pun sama mcm kak madihaa...asyik beli ja...bila laa nak buat sendiri :))

HaSue said...

cantik tertarik laa nengok nasik kerabu kaler biru tuuu...x penah merasa lg ni mkn nasi kerabu..lagi2 yg ori n complete set..hehe

Wanieyra said...

Lama tak singgah sini..... Bila singgah tergoda pulak tgk nasi kerabu tu

Mamasya said...

Nampak sedap set nasi kerabu biru Ena.Betul tu Ena..penyedap Nasi kerabu tumis budu...

アヌム ちゃん said...

dh lama x mkn nasik kerabu..sedapnya....huhu

tun_telani said...

wahh.. birunyer nasi! nasi kerabu tengganu biasanya nasi putih biasa je. dh lama x makan nasi kerabuu.. sedapnyer.. tp mmg malas betul nk buat, tun kalau buat nasi kerabu nih, separuh hari la duk kt dapur, baru siap..

kzai said...

salam en..sedapnye tgk set nasi kerabu ni..akak xnah wat nasi ni sbb kt umah xde peminat yg tegar...akak sorang je yg mkn..kalu tingin akak tapau je...jimat kos...hehehe

cik cek said...

Ena...

Bestnya...menu nasi kerabu biru yang lengkap...tetiba teringin lak kak cek nak makan...:D

Ida,Japan said...

baru sempat jenguk sini...tgk nasi kerabu e-na, cam terliur la pulak...cam nk buat lagi la nasi kerabu ni

Yana Shaiful said...

tergodanya tgk set nasi kerabu Ena..tringin plak nk mkn..paling xtahan tgk tumis budu & solok lada.. mmg feberet yana :=)

IXORAROXI said...

cantik nasi kerabu tu

Soo Hae Daa said...

kak ena...cantiknya nasi kerabu...terus rasa lapar...wuhuuhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...