Monday, 14 December 2009

:-> Nasi Kerabu


Meriah tak Nasi Kerabu E-na ni? he he lama ni menunggu nak makan nasi kerabu...apa yang ditunggu? 1st tunggu telur masin yang di buat sendiri...3 or 4 minggu juga nak masin...then tunggu Budu dan keropok yang di pos dari Malaysia...bila semua dah ada baru sedap makan nasi kerabu...memang licin!
E-na buat nasi putih je, sambal tumis budu, sambal kelapa/ikan, solok lada, telur masin, keropok, daging goreng dan kerabu. Untuk kerabu pulak kebetulan jumpa daun kesum kat Kedai Thai, lagi la bangkit baunya tapi x de bunga kantan, taugeh lupa beli ....errrmm yang mana ada je la... alhamdulillah.
So cuci mata dulu ye, resepi x sempat nak taip lagi ...


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

35 comments:

fzi said...

Salam...
mmmmm....bestnya E-na....nasi kerabu...takley jadi ni...terliur punya pasal, akak nak kena buat sama nih...hehe

mantan said...

Salam,
Meleleh air liur nengok nasi kerabu tu.
Yang diorang buat warana biru tu, nasi kerabu tu.

Rasa lain ke?

E-na Zarina said...

fzi : memang best kak! puashati dpt mkn nasi kerabu....nanti akak buat, pos kat e-na sama ye...kih kih kih

mantan: Wsalm...ala lupa nak sedia tisu wat lap air liur tu...hehe..
rasa sama je biru ke putih ke cuma yg biru tu lebih menarik warnanya...
E-na x de plak stok pewarna biru/ bunga talang tu...

ain said...

rajinnya dia buat ns kerabu!! meriah pulak tu ngan aksesori!!

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

saya suka buat nasi kerabu kuning yg bubuh serbuk kunyit, serai, daun limau purut dgn garam sikit.

Raja Radiah said...

mmmm....sedapnya nasi kerabu...lama dah tak makan nihhhh..

HaSue said...

Nak rasa sepinggan lah e-na..mesti sedap nasi kerabu made in japan nih..hehe

m@ said...

alalala...terliurnyaaa ! fav ma juga nasik kerabu ni..sok nk crik lah.

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

Rajin nya e-na...ada bunga kantan juga ke kat sana e-na?..nasi kerabu kalau ada bunga kantan..yummy..:)

Azmiezas said...

nampak sedap n original nasi kerabu E-na, maklum la semuanya buat sendiri..

zarin said...

aduihh e-na, ni betul2 jeles ni..nasi kerabu dah sampai jepun daaaa..
siap wat telur masin n solok lada lagi...terliurnya...
harus dibuat jugakla tp tk tau bila tuh sbb ada byk malas dari rajin kikiki..

emilia said...

wahh memg meriah nsi krbu tu..syoknyer dpt mkn kt nihon ni..ttu mkn dgn pnuh nikmat yer

E-na Zarina said...

ain: Nak mkn punya pasal kak...sanggup buat!

Nur, Nura, Nurad: nnt E-na try versi tu plak ye...tq for sharing...

Raja Radiah : G je pasar mlm mmg ada dok?

Hasue : dah licin la hasue!

m@ : cari jgn cari!

Tintacyber: xde bunga kantan kt sini, buat dgn ape yg ada je...

Azmiezas : Tq...tu la dok perantauan smua kena buat sndiri...hi hi

Zarin : jeles ke? he he kena buat tu...x pun cari je kt p.mlm...senang keje!

emillia : mmg menikmati betul dan sgt2 puashati!

blogresipi.com said...

Hah? budu? keropok? pos dr malesia??? maneee aciii... kite suruh mak kite pos tempoyak ngan ikan masin orang pos kate tak buleeehhhh! jelesssnye :D

LOVE2COOK said...

Wow, that looks so delicious!!! Love wanna have some toooo :)

Noorma Ismail said...

bestnyer nasi kerabu..paberet akak ni...

CT Delima said...

perghhhh...lain kali kalau e-na buat nasi kerabu ni hantar ler kat dapur k.ct sikit ehh..k.ct suka sangatttt!

hehehehe

E-na Zarina said...

blogresepi: tempoyak ngan ikan masin tu jenis yg berbau tu yg x bole kot...budu ni yang dah siap pack mcm serbuk kari kecik tu so selamat la...
kena buat tempoyak pack cam tu jugak kan utk kita yg kat oversea ni..he he

Love : memang sedap love! try la ha ha ha...hv u try budu?

Noorma Ismail : bole geng ni...he he

CT Delima : oo k.ct pun sukee juge ye...nnt len kali E-na anta kat umah akak ye...hu hu

Fa'e said...

mmg meriah...semeriah meriahnye....

rajin betol la e-na! k fae x penah lagi buat nasi kerabu nie... nak kena cuba gak ni!

AYU IDRIS said...

Salam ziarah dan kenal ye!

Rindu plak nak makan nasi kerabu...mujurlah dah nak balik KB minggu depan, boleh qadha makan nasi kerabu! hehehee....

AcanCapik said...

fevret2... dah lama tak makan... nak kena gi kedai la ni, dapur takde. huhu...

Tie said...

Ooo...kak tie cuma terus gi makan kat gerai je kalau nak makan nasik kerabu... jangan jeles maaa......

Hi hi hi...... ngilai sikit !

c_da said...

sodap2 yummyyummy

E-na Zarina said...

Fa'e : Nak mkn punya pasal kak..kenalah merajinkan diri kan? kalau x, x merasa lah he he

Ayu Idris : Salam kenal dan TQ sudi singgah Lovelykitchen...jemput dtg lagi ye...waaa best la...order je kan!

Acan Capik: best2! cepat2 g kedai cari nasi kerabu!

Tie : Memang jelesss! kite kena msak sendiri! hu huuu

c_da : memang sedap! (he he sndiri buat sndiri puji la...utk motivate diri sndiri spya lain kali bole buat lagi ha ha ha)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam E-na;

mmg bz sangat skang ni..yelah keje makan gaji kannn...

kalau free tu teramatlah free nya..
senang2 kita jengok lagi ye..

** Nasi dagang tak wat? kite shuke..

nasi kerabu ni kuweng sket..

sonata anak kancil said...

sedapnya nasi kerabu! sy sorang je suke, ahli2 lain pandang pun tidak! sesekali teringin hanya beli di pasar malam / pasar ramadhan....

kak Norli said...

alahai..e-na..sedapnya...akak memang suka nasi kerabu..Fulamak!!!!mana mau cari e-na punya nasi nampak mewah lah.semua ada..teringin tpi tak mengidam..LOVE so much..

geraugebang said...

Oooooh, sedap nampak solok tu.

Sueozana said...

Important:
Salam.
Kepada semua follower Kak Sue (Sueozana- blog Colours of Life);Di atas ada disertakan link baru kak sue. Maaf kerana blog lama mempunyai masalah teknikal. Jadi, kak sue terpaksa berpindah ke tapak blog baru seperti link di bawah(pos lama juga telah berpindah ke blog baru)
tq.wslm

http://thecoloursofmylife-sue.blogspot.com

nba-Nur said...

Salam.. Sedapnya nasi kerabu.. Nur tak pernah makan sebelum ni.. Tapi awal thn ni, ada kwn suruh cuba.. barulah tahu betapa sedapnya nasi kerabu ni.. :)

Tq sebab sudi ziarah blog Nur.. Suami Nur dah kembali sihat.. Alhamdulillah

indahhouse said...

Salam E-Na,
ngancamnya nasi kerabu tu. Oh, telur masin buat sendiri. wah! cayalah E-Na. Siap impot budu tu.... hihi
Usaha tangga kejayaan. hihi.
Tingat mama saya yang slalu buat telur masin guna telur angsa masa bulan posa. :)

noorss_kasih said...

salam berkenalan,,, thank singgah kat blog akak...
em sedapnyer... nasi kerabu,,, belum pernah cuba lagi....

dZana said...

sedappp.. salam mal hijrahh...

AZIAN said...

Wah rajinnya....nampak sedap...klu dekat nak juga gi rasa kat rumah E-na. akak ni suka btul kat nasi kerabu....

akuzle said...

ermmm, br berkesempatan nk komen neh... e-na neh mmg rajin meng'inovasi'kan segala resepi... blk msia nnti bkn jadik cikgu lg dah neh... dh bole jadik chef laa pulaks....ehehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...