Tuesday, 1 November 2011

Spicy Tuna Mayo




Spicy Tuna Mayo ini resepi ringkas dan cepat. Senang sangat nak buat dan rasanya sedap. Inti spicy tuna mayo boleh di gunakan untuk sandwish, burger malaysia, tuna roll (sardin roll), roti, pau, bun, donut berinti, lempeng, cara berlauk atau apa sahaja yang sesuai dengan selera masing-masing.

Inti ini yang E-na guna dalam Spicy Tuna Mayo Bun (klik).  Maaf sebab lewat masukkan entry ini. Melayan kesibukan harian fulltime housewife di perantauan...:)


Gambar tuna flake yang e-na guna. Boleh di dapati di Tachiya, AEON/ JUSCO atau mana-mana supermarket. Ada macam-macam lagi brand dan saiz tuna flakes dalam tin, boleh pilih mana yang murah...;).


RESEPI SPICY TUNA MAYO

Bahan-bahan :
  • 80 gram tuna flakes (1 tin kecil seperti gambar di atas)
  • 1/2 labu bawang besar dipotong dadu
  • sedikit chilli powder (ikut kepedasan masing-masing/ xde pun xpe,lebihkan cili api)
  • 1/2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sweet chilli sos / sos chilli thai
  • 1 biji cili api di hiris halus dan nipis
  • 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak masak.
  2. Masukkan bawang besar dan masak sehingga layu.
  3. Kemudian masukkan chilli powder dan sedikit air. Kacau sekejap dan masukkan sos tomato, sos cili dan sweet chilli sos, kacau rata.
  4. Masukkan tuna dan tekan-tekan dengan sudip supaya tuna yang besar-besar hancur.
  5. Masukkan mayo dan cili padi. Kacau sampai pekat sikit(jgn sampai kering) kemudian tutup api.
  6. Sedia untuk digunakan sebagai inti bun, inti karipap, sandwish, inti lempeng, inti pau, burger malaysia, tuna roll (sardin roll) atau apa sahaja yang sesuai.

Note Lovely Kitchen :
  • Jika perlu boleh tambah garam dan gula. E-na tidak menggunakan garam dan gula dalam resepi ini kerana sos-sos yang digunakan telah mencukupkan semua rasa. 
  • Sukatan inti Spicy Tuna Mayo di atas boleh digunakan untuk 6 keping roti sandwish (3 pasang) atau
  • cukup untuk 12 biji bun ini (klik) 
  • Boleh tambah carrot, daun sup, hirisan cili besar, lada benggala hijau dan kuning yang di dadu halus.

4 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ooo akak guna brand ni ek
Ayu selalu beli yg tin pink color tue
Lupa plak brand apa ngeee

tun_telani said...

kalau kat sini senang, beli je tuna mayo dlm tin. hihi...

Soo Hae Daa said...

wahhh...bese main beli yg dlm tin je..ehhehee...nk cari keje sng je sy..wakakaka =p

akuzle said...

tuna flakes neh kira puehlaa mkn psl ketulnyer beso2 mcm ikan fresh. tp, kiter lom penah bli lagik...heehheeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...