Wednesday, 2 November 2011

Ika Cheese Burger (Home made)





Menu breakfast kami last monday. Homemade Ika  Cheese Burger atau Squid Cheese Burger. 1st time mencuba Ika macam ni, goreng dan makan bersama nasi putih pun boleh. Buat burger sedap juga tapi lebih sedap ebi katsue yang biasa kami beli untuk buat Ebi Burger or Shrimp Burger. Beli yang dah siap cuma goreng sahaja tapi bun burger kenalah buat sendiri. Susah nak jumpa roti burger yang boleh di makan di Jepun. E-na letak slice cheese, timun, salad, sweet chilli sauce dan mayonis sebagai pelengkap Ika Cheese Burger ini.


Menjadi kebiasaan E-na akan wrap burger yang telah siap dengan plastic wrap seperti di atas. Tujuaanya untuk mengekalkan kelembutan roti dan memudahkan anak-anak (dan mak paknya sekali) untuk makan. Jika ada yang ingin menyediakan burger sebagai menu jamuan memang sesuai sangat di balut begini.


Backlink sebagai tanda terima kasih dan penghargaan di atas Lovely Messages dalam entry Spicy Tuna Mayo (inti) and new Lovely Messages. Thanks...



13 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

suker gak
lapaqnyer tgk pepagi ni

Miss Nurul Atikah said...

wahhh.. sedapnye... yummy!

Gee® said...

sedapnya ena... keriot perut kak gee nih....

Anna Qawina said...

order beger ayam satu!! nak boh mayo lebih ya..hehe..rajin Ena nih

CT Delima said...

As'salam E-na

wahhh..masuk dalam mulut burger penuh ni ...hehehe. memang patut buat sendirilah kan baru rasa puas nak makan :)

Yana Shaiful said...

sedapnyaa..mkn sebijik pun dh ckp..kenyang..nyumnyummm..:=)

chikadakbiru said...

salam..

ade lagi ke cheese burger tuh..sedap nengok :)) terliuq laaaa

tun_telani said...

kak ena.. burger sotong??? tun x pernah lg makan burger sotong ni.

Ros said...

Salam ziarah,

Sedapnya.... sesuai nak bawak pi mana mana kan...

Alin Marlini said...

baru tau tips balut ngan wrapping plastics leh thn lembut roti.

Ida,Japan said...

slm e-na....na, pasal bekas ciskek lutsinar yg ida guna tu..sebenarnya malu lak nk ckp, itu bukan khas utk kek, kebetulan hari tu tak sempat nk gi beli kotak..tutup lutsinar tu asalnya gini, ida ada beli mangkuk aluminium besar, jadi tutup lutsinar tu cover dari mangkuk aluminium tadi...so ida amik dan jadikan tutup kek pulak, bawah tu paper plate yg besar...creative tak he..he

Juwita Jamaludin said...

yum yum.. suk gak buat burger tapi yang ika tak pernah buat.. tentu lagi sedap ye

Pst.. akak pernah beli rebung kat jepun ye.. beli yang seketul tu ye .. sedap ye kak .. teringin nak makan

Asmara said...

Memang sedap sangat! pernah mkn kat lotteria (korea) ika cheese burger ni. jepun pun ada katanya tp tak tau ada menu ni tak. belah tokyo je ada. akk beli kat jusco ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...