Thursday, 3 November 2011

Takenoko aka Rebung di Jepun





Sebelum masak untuk lunch  semalam E-na sempat ambil gambar rebung kat atas ni. Tengah malam tengok n3 Ika Cheese Burger ada lovely mesage dari Ita Yokohama bertanya tentang rebung di jepun. Macam tahu-tahu je E-na ada ambil gambar rebung...ada sense ye ita...he he...

Rebung ni orang jepun panggil takenoko. Omputih kata Bamboo Shoot or Bamboo Sprout. Takenoko adalah antara sayur kegemaran mereka dan senang di dapati di mana-mana supermarket. Yang biasa ada di Tachiya 2 jenis pack. Yang besar seketul macam dalam gambar dan yang saiz kecil-kecil di pack 3 or 4 ketul dalam satu pack.  E-na biasa beli di Tachiya yang besar ni sebab murah sikit.

E-na masak lemak cili api ketam bersama rebung untuk menu lunch dan dinner semalam. Rebung ni sedap juga di goreng sambal, goreng dengan daging/ udang, kari, kerabu, atau buat ulam. Cara guna cuma belah 2 dan hiris nipis. Kalau nak lagi kecil boleh belah 4 kemudian hiris nipis. Kemudian basuh dengan air dan sejatkan / tos...dan boleh di masak macam biasa. Kalau nak buat ulam cicah budu, sambal belacan atau sambal kelapa pun sedap. Cuma didihkan air  dalam periuk kemudian masukkan rebung yang telah di potong dan dibersihkan tadi. Celur sehingga lembut tapi jangan sampai lembik tak sedap pula. 

Ok itu saja info tentang bahan masakan di jepun kali ini. Moga sedikit sebanyak memberi menfaat pada semua. Hari ini public holiday di Jepun...yehaaaa cuti!! Breakfast hari ni pun di taja oleh student yang cuti dari lab...Nanti E-na upload menu breakfast kami pagi ini special air tangan my beloved...he he....




8 comments:

Sheila Shafeareen said...

as'salam tak sangka kat sana pun ada jual rebung juka..snng le mcm ni nak mkn rupanya ada di jual....sdp tu buat masak lomak..nak pulak letak ketam

Ida,Japan said...

Rebung Jepun ni mmg menjadi menu tetap, selalu beli sbb che abg suka mkn..maklum la dia dh biasa mkn rebung fresh2 kt kg...ida pun dh suka, dia paling suka kalau msk kari ngan apa2 shj...mcm2 rebung ni boleh dimskkan...

Lieya said...

Alaaaa ngapa takleh tengok gambarnyeee....

Acik Erna said...

E-na tak sangka di jepun pun ada rebung..akak suka masak lomak cii api rebung campur ngan daging..

cik cek said...

E-na....
Kak cek penah beli dan rasa rebung ni...satu ketika penah ada jual kat Jusco...sedappp...lembut dan tak bebau cam rebung yg selalu beli kat pasar malam tu...cuma skrg tak de lagi dah jual....Rebung ni memang sedapppp.....

JaSSNaNi said...

assalamualaikum e-na... sihat? nani datang nak tengok rebung tu.. wat masak ape ye.. oooo kalau kat jusco tu tak berbau ek.. selalu nani beli rebung biasa yang dah siap potong2 tu.. sbb asben suka sangat wat masak lemak udang.. nani pun boleh tahan gak makan.. sbb nani suka jenis2 ubi ni... tu badan cam ubi gak.. kakakaka...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ena..
apa kbar? moga sihat sejahtera hendaknya... wah nampak rebung terus teringin nak makan rebung... rebung yg mcm nie sedap kan... mmg lembut jer rasanya..

Juwita Jamaludin said...

Thanks kak letak gambar..:) teringin sgt naj beli tau.. Kak jenama apa2 pun lehkan dia tak letak yg x leh mknkan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...