Thursday, 10 June 2010

:-> Kerabu Asari dengan Taugeh




Kerabu Asari dengan Taugeh

Bahan-bahan :
  • 1 bungkus taugeh (+-250 gram) - di buang ekor dan cuci
  • 400 gram asari - di rendam dalam air, kemudian di cuci
  • 4 sudu besar kelapa kering /parut
  • 1 1/2 sudu besar udang geragau /kering - di rendam sekejap
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji cili padi ( ikut kepedasan) - di hiris halus
  • Serbuk lada hitam
  • 4 helai daun kesum - di hiris nipis
  • Perahan limau nipis / lemon
  • Garam dan perasa
Cara-cara :
  1. Didihkan air anggaran tenggelam asari bersama sedikit garam.
  2. Masukkan asari dan kacau. Bila sudah terbuka kulitnya tutup api.
  3. Ambil asari dan buang kulitnya.
  4. Taugeh di celur sebentar sahaja. Kemudian toskan.
  5. Goreng kelapa tanpa minyak sehingga keperangan.
  6. Tumbuk kelapa, bawang merah, bawang putih, udang geragau, sehingga hancur.
  7. Masukkan serbuk lada hitam, garam dan perasa. Kacau rata.
  8. Masukkan taugeh, asari, cili api, hirisan daun kesum dan bahan-bahan yang telah di tumbuk ke dalam mangkuk.
  9. Kacau sebati dan perahkan limau nipis dan kacau rata.
  10. Perasakan garam dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!

TIPS
  1. Awas jangan celur taugeh terlalu lama. Cukup sekadar masukkan kedalam air mendidih, kacau dan terus angkat supaya lebih ranggup.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


4 comments:

ain said...

psst...apa tu asari?hehehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Same Q here...asari tu amende kak?? hehehehe...;)

Kerabu looking yumm!

izahdaut said...

nak tanya ugak ni..asari tu apa ek?hehehe

Kak Noorma said...

sedapnyer kerabu...soalan yg sama, asari tu menatang apa dik oiiii? kerang ker??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...