Friday, 25 June 2010

:-> Home Made Keropok Lekor



Keropok Lekor untuk minum petang. Lama tak makan, itu yang telefon mak tanya resepi. Biasanya masa kecil-kecil dulu kalau buat keropok arwah ayah yang tukang uli. Selepas rebus arwah suka makan macam tu je tanpa perlu di goreng.

Resepi mak agak-agak sahaja bahannya jadi E-na pun cuba lah agak-agak sukatan bahan-bahannya dan menguli sendiri. Baru tahu betapa kuatnya bau ikan mentah yang lekat di tangan. Kalau dulu tahu makan je, mana lekat bau ikan...he he.

Resepi keropok lekor ini bila dah dapat hasil yang puashati baru E-na post di Lovely Kitchen. Sekarang masih dalam eksperimen. Tungguuuuuuu!

15 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Gentel Dik...jangan tak gentel....makan sambil tengok bola best juga!

maz said...

waaa..org jepung mkn krepok lekor yee...kita dlu pun msa kat bahrain kna buat sdri jgk la klu nk mkn..hehe...mksih ye sntor kat kita tu..

ain said...

pandainya dia buat keropok lekor. akak pandai beli je.hihi

sayangsayangibu said...

sedap makan panas panas... ;o

daisy said...

tak sabar tunggu resepi.saya nih peminat setia kepok lekor..

Asma said...

okeh..cuba tangga jaya..=)
dah ada resepi nnti, pakat gentel ramai2 kopok lekor...

nOOrsha said...

salam...rajinnye wat kopok lekor... kite gak yg maleh..tau beli je...hihihih...

My Life My World said...

Salam Dik .... akak baru balik dari Pantai Timur. Hari tu singgah kat Losong Terengganu. Borong kopok lekor. Yang baru rebus tu memang sedap sehingga menjilat jari.

Adik ni orang Terengganu ker? Pandai nyer Abah adik buat keropok lekor. Buat semua orang pandai buat keropok.

MAS ( DUNIAKU ) said...

keropok lekor ni memang peberet family mas, suka sangat...pernah buat sekali...rasanya lagi senang beli...he..he..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

selalu makan kopok lekor ni E-na.. tapi beli di pasar tani satu bungkus RM3.50..balik goreng aje..

Tapi tak bez macam di Losonglah tepung jer lebih..

Gurlinrainbow said...

adeyh . sdapnye kopok lekor . tetbe laparrrr . =(

akuzle said...

kopok losong versi e-na...

aNiS tHe BumbleBee said...

fuh!menggugat iman betul tgk kopok lekor ni..kt sri lanka ni dah jumpa dah sos yg sedap makan utk kopok lekor,tp kopoknya xde pulak.nk membuatnye,xde konfiden la pulak.cayalah!terel tul buat kopok lekor sndiri..

Norasikin said...

Tak sabar tunggu

ayousha said...

ena, br je tahu ayah ina tiada lg bila baca n3 ni. Al Fatihah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...