Thursday, 22 April 2010

:-> Daun Kesum Thailand


Eh apsal n3 pokok pulak??? Selain dari cooking and baking, I love gardening too...so nak share dengan kawan-kawan tentang my edible garden yang kiut miut kecik molek sekangkang kera (rasanya kangkang kera lebih besar dari my garden!ngeeee)

E-na tanam batang kesum yang di beli dari kedai thai semasa winter ari tu (nak makan dgn laksam)... alhamdulillah hidup jugak walaupun berjuang dalam kesejukan! Dah beberapa kali ambik untuk masak....Tapi kan apsal ada CORAK kat daun tu ye??? Nampak tak yang hitam-hitam melengkung tu.... Ada sape-sape boleh jawab...ke sebab dia di negara 4 musim memang macam tu???


TIPS :
  1. Daun kesum juga boleh hidup subur di dalam pasu seperti pokok-pokok bunga yang lain.
  2. Pastikan tanah tidak sampai kering, siram dan baja selalu.
  3. Selalu petik / patahkan pucuknya(ambik buat masaklah jangan petik buang pulak) supaya lebih rendang dan banyak cabang.
Note : Nak jumpa En. Sup aka Saderi click sini ye...

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

17 comments:

TopsyTurvyMum said...

Salam E-na :)

saje nak share citer pasal pokok kesum ni hehe..

my Father in law yg start tanam..skang dah beranak pinak..hopefully this coming winter diorg boleh survive :)

ni gambar pokok kesumku
http://topsyturvymum.blogspot.com/2010/03/farmvillebetul-punya.html

E-na Zarina said...

TTM : Masa winter ari tu E-na bawa masuk dlm umah..he he nampaknya boleh survive...

yang E-na musykil corak tu sbb kt mesia tanam xde pulak macam tu...

nway thanks for sharing...dah g tgk ur daun kesum, banyak dah tu!

TopsyTurvyMum said...

No problem E-na :)

sharing is caring..
yg jual kat sini pun kebanyakkan macam tu ada hitam2..
diorg panggil vietnamese mint.

Fizan Wan Pani said...

Datang melawat.. daun kesum mmg boleh hidup walau di mana pun kan....yg hitam2 tu klorofil kut...hehe mandai je saya.... salam perkenalan.

E-na Zarina said...

TTM : Agaknya E-na yg tak perasan yg tanam kt mesia tu kot macam ni jugak..he he(x sempat nk belek betul pun..bz weh...)

ooo senang dpt kt sana ye? mahal tak?

Watierman, rmanbkr said...

Agaknya..klorofil lebih...sihat dijaga elok....kat Malaysia tumbuh membiak tak sempat nak periksa daun ambik , cuci...campak..hehehe! Tu kat rumah mak la...Akak beli dari Tesco jer!

lemongrass said...

Salam E-na,
Pokok kesum I pun rupa macam yours jugak. I ni sebab dah biasa sangat tengok daun tu ada kaler purple kat sini sampai lupa yg kat M'sia punya mcm mana, hehehe.
Kat M'sia takde kaler purple in the middle tu ke?
Tapi memang mcm you cakap lah, pokok ni kena sentiasa ada air and kena bubuh baja once in a while :-).

Azmiezas said...

Wah..gemukss..gitew daun kesum E-na..n boleh la lepas ni nak masak asam pedas kan?/..

tak rugi berbudi pada tanah..ada jugak hasilnya..

Aiyu Esa said...

salam e-na..
saya tak minat gardening tapi hubby yg suka.kat sini pun pokok kesum nie hidup gak.yg color hitam tu mmg kot cam tu.tgk yg dijual kat asian grocery kt sini pun ada color2 hitam tu.kalo nk tau,tanam cili padi pun hidup gak....

~~zAnAfAhMi~~ said...

Akak tanam gak kesom ni dlm pasu tp hampeh, mcm takde harapan hidup. Org kata tapak tgn panas bila semua tanaman yg kita tnm, mati.

Kalau kat kampung2 bersepah tepi parit pokok kesom ni, kita je susah payah nak tnm.

pakcikLie said...

salam kenal E-na, setahu saya kalau orang terlebih makanan berkhasiat maka gemoklah jdnya..daun kesum u ni rasanya terlebih baja agaknya...

maiyah said...

elok tanam sndri je kan, nak guna petik jek

AdryDaud said...

Salam kak E-na, kesum ni sbnrnya ada byk varieti. Varieti kesum ni plg sng dilihat mlalui bentuk dan corak daunnya.Ada kesum yg bntuk daun agk runcing dgn corak gelap, ada yg bentuk daunnya agk lebar tnpa corak.

AdryDaud said...

Ada 2 jenis kesum iaitu jenis memanjat/menjalar dan yg biasa.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kita yang kat sini tanam tak berapa jadi..kurus jer batangnya dan daunnya halus2...pastu terus malas dan beli kat kedai RM0.50 seikat..hehe

fuzidss said...

nampak segar pokok tuuu

E-na Zarina said...

Fizan Wan Pani : sukanya ada org dtg melawat!!! kalau kat mesia insyaallah hidup..kat sini bila winter tu nak kena bawa masuk dlm umah bg heater...he he

Watierman : betul tu kak...x perlu berbaja pun subur elok naikknya kalu kt umah mum n mil...

lemongrass : Wsalam LG...ingtkan I punya je yang macam tu...rupanya mmg kt tmpt sejuk ada kaler purple2 tu...thanks for sharing..

Azmiezas : E-na kalau menanam daun memang subur tapi buah you jgn harap nak merasa! tak pernah berhasil...he he

Aiyu Esa : bila winter camna, hidup ke? E-na bawa masuk dlm umah pokok2 tu takut mati..ngeeee

~~zAnAfAhMi~~ : ada juga masa x menjadi kak...kalau mati E-na tanam semula, he he



pakciklie : biarlah dia gemuk, baru E-na suka hati kalau tak kesian tgk pokok yg kurus2 ni...jgn tuannya yg gemuk sudah..he he

maiyah : betul tu kak...tu yang seronoknya menanam pokok2 utk kegunaan dapur ni..

AdryDaud : waa gud info..baru E-na tau ada kesum memanjat..ada n3 ttg kesum x kt blog? E-na dh g cari jugak tp x jumpa :-p

a.z.r.i.n.a 03.07 : I love gardening...bf suka tgk pokok2 tu mmbesar dan tgk perkembangan dia..rasa tenang dan fresh sgt.

fuzidss : amik gmbr tu sblm nak petik buat masak asam pedas ikan...buat kenangan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...