Wednesday, 28 April 2010

:-> Kerabu Taugeh Sempoi


Memang sempoi... nak clear kan last sayur dalam fridge sebelum di refill dgn sayur2 baru...

Kerabu Taugeh Sempoi

Bahan-bahannya :
  • 100g taugeh di buang ekor dan cuci
  • 3 sb kelapa kering / kelapa mesin
  • 1 sb udang kering - rendam dalam air
  • 2-3 ulas bawang merah
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • 1 biji cili api (ikut kepedasan)
  • sedikit hirisan bawang besar
  • perahan lemon / limau nipis /limau kasturi
  • garam dan perasa/gula
Cara Membuatnya:
  1. Didihkan air. Celur taugeh lebih kurang 5 saat. Angkat dan toskan.
  2. Goreng kelapa tanpa minyak sehingga keperangan.
  3. Tumbuk bawang dan masukkan udang kering, tumbuk sehingga hancur.
  4. Masukkan kelapa goreng tadi dan tumbuk sedikit.
  5. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
  6. Masukkan serbuk lada hitam, hirisan cili api dan bawang besar, garam dan pak aji(jika suka).
  7. Gaulkan dengan taugeh dan perahkan asam limau. Kacau rata.
  8. Bila dah cukup rasa boleh lah dihidangkan. Selamat mencuba!
TIPS : Celur sekejap saje taugeh untuk mendapatkan rasa yang ranggup (krup krap krup krap...bunyi taugeh dlm mulut, :-p)

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

5 comments:

Azmiezas said...

Akak tak pernah la pulak buat kerabu taugeh cenggini,..selalunya akak makan kerabu taugeh dgn kerang ke,..kacang botol ke..tu pun beli..hahaha..(nak buat malas..)..

tapi sempoi2 pun nampak yummy3x..

kella said...

TQ for stopping by at my blog. I'm following you now. Your recipe looks delicious. Need those recipes....and your tunjuk ajar :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak!!! hru doing there dearie? So sorry late reply! Thanks for the lovely card dear! Will post it soon...:)

So, how U been...b4 love took break from blogworld, akak menyepi je..hope all is okey with U there! Take care! ;)

maiyah said...

mmg sempoii heheh

E-na Zarina said...

Azmiezas : E-na pun 1st time buat cenggini..selalu ada kawan2nya ni nak habiskn last sayur dlm fridge...tapi yg bestnya hubby request mintak buatkan lagi for lunch semalam..he he suke lah tu!

kella : Tq for following Lovely Kichen...no problem u pilih je mana2 resepi yang berkenan boleh try...kita sama2 belajar...:-)

LOVE2COOK : Hi love! glad to hear u come back to the blogging world...miss u n ur recipes!

maiyah : tu yang letak nama cenggitu...he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...