Resepi asal dari Yani MYR menggunakan 200g tepung. Sebelum ini kalau buat doh agak lembik jadi E-na tambah sedikit tepung menjadikan 250g. Mungkin bergantung kepada jenis tepung. Thanks to tuan punya resepi atas resepi yang sedap ini. Di bawah ini sukatan dan cara yang telah E-na edit untuk rujukan E-na nanti.
Burger Malaysia
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 250 gram tepung gandum
- 140 ml fresh milk
- 2 sudu besar butter / marjerin
- 2 1/2 sudu besar gula halus
- 2 sudu kecil dry yeast
- 1/2 sudu kecil garam halus
Inti
- Sambal Tumis Ikan Bilis secukupnya
- Timun
Cara-cara :
- Masukkan tepung gandum, butter, gula, dry yeast dan fresh milk ke dalam mangkuk dan gaul rata.
- Kemudian masukkan garam halus.
- Uli sehingga tidak melekat di tangan selama 15 minit.
- Bulatkan doh menjadi sebiji doh yang besar.
- Masukkan ke dalam oven yang TIDAK DI ON KAN. Atau tutup dengan plastik cling supaya udara tidak keluar dan doh tidak kering.
- Biarkan kembang 2 kali ganda selama lebih kurang 30 minit.
- Kemudian tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan udara.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Biarkan doh naik 2 kali ganda lagi. Anggaran setengah jam.
- Goreng di dalam minyak yang telah di panaskan dengan api sederhana.
- Toskan di atas kitchen paper.
- Biarkan sejuk barulah dibelah dua roti tetapi jangan sampai putus.
- Isikan dengan sambal tumis ikan bilis dan hirisan timun.
- Sesuai untuk hidangan sarapan pagi, minum petang atau berkelah. Selamat Mencuba!
Tips
Untuk memudahkan proses menggoreng
Untuk memudahkan proses menggoreng
- Doh yang telah siap di bahagi kepada 12 bahagian kecil di susun di atas plastik.
- Saiz plastik lebih besar dari doh untuk proses mengembang dan senang untuk di angkat semasa menggoreng.
- Angkat dengan plastik untuk masukkan ke dalam kuali supaya doh cantik membulat.
Boleh juga tengok disini untuk rujukan ...BURGER MALAYSIA SAMBAL SARDIN
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
5 comments:
sedap la . murah tu, tu bukan kuih ke.. selalu tngk2 pagi2 ada jual kat kedai2 jual kuih ^__^
antara mkanan yg akak suka!! buat lum pernah..beli mmg selalu.hehe
Propito : memang banyak jual pepagi kt mesia kan...kuih lah dik...ni nama tuan punya resepi yang kasi...kalau E-na panggil kuih boom hihi...nway tq singgah LK.
ain : sedap kan kak! try lah buat senang je...
oo..kak ima pun suka makan kuih ni...tapi jarang beli,buat pun tak...sebab anak2 tak suka takut pedas...
hmmmm...
sekali ngap jer ni..
Post a Comment