- 150 gram (fresh milk + 1 biji telur) - asingkan 2 sudu kecil telur untuk di glis pada permukaan roti nanti.
- 250 gram tepung roti
- 60 gram water roux / thangzhong
- 15 gram cocoa powder
- 20 gram susu tepung
- 20 gram butter
- 20 gram gula
- 3 gram garam
- 3 gram dry yeast
Bahan untuk inti :
- 1 bar white chocolate (85 gram)
Bahan untuk glis permukaan roti :
- 2 sudu kecil telur
- sedikit fresh milk / air
- 2 titik esen vanila
Cara-cara:
- Masukkan susu + telur ke dalam bread maker diikuti dengan butter, water roux, gula, susu tepung, cocoa powder, garam dan tepung.
- Buatkan sedikit lubang dia atas tepung dan masukkan dry yeast ke dalamnya.
- Pilih menu 'DOUGH' dan tekan buttn ON.
- Biarkan BM menyelesaikan tugasannya.
- Bila sudah siap keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan udara.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bulatkan.
- Ambil satu bahagian, leperkan dan masukkan white chocolate. Tutup doh dan bulatkan semula. Susun ke dalam loyang yang sesuai.
- Buat sehingga habis semua doh.
- Biarkan doh naik dua kali ganda atau selama lebih kurang 40 minit.
- Glis permukaan roti dengan telur yang telah di campur dengan fresh milk dan esen vanila.
- Bakar dengan suhu 180°C selama 15 minit (bergantung kpd jenis oven)
- Keluarkan dari oven, sapu dengan sedikit butter dan biarkan beberapa minit.
- Kemudian baru keluarkan roti dari loyang / acuan.
- Sejukkan di atas redai dan simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat Mencuba!
Keratan rentas Bun Coklat... Inti White Chocolate yang sudah beku semula... lemak-lemak manis rasanya...
TIPS
Untuk mendapatkan roti yang cantik berkilat :
TIPS
Untuk mendapatkan roti yang cantik berkilat :
- Sapu permukaan roti dgn teluryang telah di campur dengan sedikit fresh milk / air dan esen vanila sebelum di bakar.
- Setelah masak sapukan dengan sedikit butter / marjerin.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
5 comments:
alamak...
sodapnyer kak, meliur tgk. blk krg wajib g cari bun coklat. nak masak kat umah, kena pki sekampit tepung plk. takut x cukup krg :-)
pandai nya dia buat roti....leh la tiru kalo ada masa lapang..hihi
erk...
balik sini buka bakery ek..
i'll be the regular customer..hehe..
gebunya roti ena. geram tengok!
salam... :D
Wowoooo... sedapnye bun coklat with white coklat ni... hmmm nyumm nyumm.. minum petang2,, cicah ngan air teh O sedap nih..
Bak sebijik dua sini.. leh..? hehehehe
Post a Comment