Wednesday, 2 December 2009

:-> Kek Coklat Kukus



Menu aidil adha lagi....Pepagi raya makan nasi impit dengan Rendang Hitam Daging, lepas tu operasi membakar satay ayam pulak. Bila dah selesai bab makan satay dengan kuah kacang, E-na buat operasi mendeko kek coklat, simple-simple jer untuk makan anak beranak.

Itulah aktiviti kami di pagi raya...masak sendiri makan sendiri lah...Hari ahad baru ada sambutan untuk warga Nagoya..memang meriah sekali. Banyak makanan di sediakan oleh adik2 undergrad, kami pergi bawa perut jer...he he tq untuk adik-adik yang bertungkus lumus menyediakan hidangan untuk kami semua.

Kek Coklat kukus ni sedap dan moist gitu...bole buat lagi lain kali....

Kek Coklat Kukus (Loyang 20cm)
Bahan-bahannya:
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan fresh milk
  • 1 cawan minyak masak
  • 50g butter
  • 1/2 cawan susu pekat manis (E-na x masukkan tu yang ganti dengan butter)
  • 140 g tepung gandum (1 1/4 cawan)
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 3 biji telur (205g)
Cara Membuatnya :
  1. Campurkan serbuk koko, gula, fresh milk, susu manis, butter dan minyak ke dalam periuk dan masak sebentar di atas api kecil sehingga semuanya larut.
  2. Ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.
  3. Pukul telur sehingga kembang.
  4. Masukkan campuran koko tadi. Pukul rata.
  5. Masukkan tepung dan kacau sebati.
  6. Tuangkan bancuhan ke dalam loyang yang telah di alas dengan cooking sheet.
  7. Tutup acuan dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.
  8. Kukus selama 50 minit atau sehingga ke masak dan sejukkan.
  9. Boleh curahkan ganache diatasnya sebelum di makan.....
  10. Tapi kek ni makan macam tu je tanpa ganache pun dah sedaapp.


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Mak lang Azie

10 comments:

Watierman said...

Akak kalau kek kukus memang berkenan sungguh!!!Cantik lak tu!!

Noorma Ismail said...

alahai...tadi datang, daging hitam,,,ni datang lagi kek coklat plak...yum,yum....

mamamin said...

salam iena..
resepi2 dalam blog iena ni mama nak amek boleh ke? kek coklat kukus tu sngat menggoda nafsu tekak..

LiAnA said...

amboiiii menyelerakan... lapar terus perut huhu

LOVE2COOK said...

Uish, ur cake is so tempting lorrrr! nyummmy~ :)

Fa'e said...

wuish...kalo bab cekelat2 nih...mmg sedap sokmo!

PUTERA2PUTERI said...

salam ena..........
terasa lapaq lak bila nengok kek kukus tu.....pekena ngan ayaq milo time ujan2 ni...pa nk kata kan....meh la seketoi....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tengah-tengah malam ni...mmg lapar tengok ....basah jer kek tu...

td baru tengok kak watie nye kuey tiaw basah..sini pon kek basah ...eh moist..


huhuhu...laparnye....

E-na said...

Watierman : betul tu kak, moist lak lg best kn...

Norma : hitm ngan coklat jer yg menawan kalbu...he he

mamamin : Wsalam kak...sila lah mama boleh aje, mmg utk dikonsi bersama pun...

Liana : tu yg x tahan kan...lapo ye jemput2 mkn...

love : t q love...

Fa'e : lupa bab2 diet kan kak bila nmpk coklat2 ni...

puteraputeri : mmg ada seketui je tu ambik je laaa...he he

a.z.r.i.n.a.03.07 : bahaya oooo mkn kek choc tgh2 mlm ni....hilang diet ekeekeee

cHeRyNa PiReS said...

nice blog..nice resepi! tgk badak ari jumaat nieh...ehehe...

thanks sebab lawat blog sha ye!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...