Sunday, 27 December 2009

:-> Daging Goreng Bawang


Resepi yang ringkas dan senang di masak.... Daging Goreng Bawang ni lembab2 sket dan bersalut dengan bawang. Sukatan bawang tu agak2 lah berapa biji ye sebab E-na dah blender bawang besar merah dan bawang putih simpan dalam fridge untuk senang bila nak guna...so sukatan bawang kt bwh ni guna sudu....

DAGING GORENG BAWANG
Bahan-bahannya:
  • Daging untuk 3/4 org
  • 3 tbs bawang merah besar dan bawang putih yang telah di blender
  • sedikit halia (dicincang halus/ di blend sekali dgn bawang)
  • garam
  • kunyit
  • perasa
  • bawang besar di mayang
  • cili api
Cara Membuatnya:
  1. Daging di hiris nipis dan di bersihkan.
  2. Masukkan ke dalam pan didihkan dengan segelas air.
  3. Bila air separuh kering masukkan sedikit serbuk kunyit, garam secukup rasa, perasa. Kacau.
  4. Biarkan sehingga air tinggal dalam 2/3 sudu besar dan masukkan sedikit minyak.
  5. Kacau rata.
  6. Kemudian masukkan bawang yang di blend dan halia. Kacau sehingga wangi atau agak garing.
  7. Kemudian Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
  8. Masukkan bawang besar dan cili api.
  9. Angkat bila bawang telah layu.


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...