Friday, 4 December 2009

:-> Banana Chocolate Muffin




Banana chocolate muffin ni sedap dan yang E-na suka sebab sukatannya guna metrik. For me klu guna sukatan metrik ni lebih accurate, so sesape pun buat kalau betul timbangannya dan bahan-bahannya insyaallah akan menjadi, walaupun 1st timer....

Mungkin boleh kurangkan sedikit sukatan chocolate powder untuk lain kali...apapun sukatan yang ini dah ok...
Yang atas tu E-na tabur almond cincang dan yang bawah ni chocolate chips.Banana Chocolate Muffin (10 biji )
Bahan-bahannya:
  • 100g pisang (sebiji besar)
  • 100g tepung gandum
  • 50g mentega dicairkan
  • 20g serbuk koko
  • 50g gula halus
  • 1 biji telur -suhu bilik
  • 1 tsp baking powder
  • 50ml fresh milk
  • chocolate chip/ almond/ walnut untuk di tabur di atas muffin
Cara Membuatnya:
  1. Panaskan oven 180degree.
  2. Cairkan marjerin di dalm periuk dengan api perlahan.
  3. Tepung gandum, serbuk koko dan baking powder diayak.
  4. Masukkan gula ke dalam tepung tadi dan di gaul rata. Ketepikan.
  5. Masukkan pisang ke dalam magkuk dan lenyekkan dengan garfu.
  6. Kemudian masukkan fresh milk ke dalam pisang tadi dan kacau rata.
  7. Telur dipukul sedikit dengan garfu supaya bergaul kuning dan putihnya kemudian masukkan ke dalam pisang tadi. Kacau sebati.
  8. Kemudian masukkan tepung tadi dan kacau sebati.
  9. Akhir sekali masukkan marjerin yang telah dicairkan tadi dan kacau rata.
  10. Sendukkan ke dalam muffin cup sehingga 2/3 cup dan taburkan chocholate chip/ almond cincang di atasnya.
  11. Bakar dengan suhu 180 degree selama 25 minit. Selamat Mencuba...

UPDATE :

Rakan yang sudi berkongsi ilmu dengan Lovely Kitchen
1) Syamila - 29 april 2010

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Kak Am

6 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hmmmmm..shedap lagi..

kalau berjiran ni..gemuk kita.. *kalau berilah ..hehehe..

Watierman said...

Uis..walaupun resepinya sebiji pisang...huhuhu stok pisang dah abis...jilat bibir jer lah!!!

E-na Zarina said...

a.z.r.i.n.a.03.07 : ala reen x sempat nak gemuk lah klu setakat jiran yg bagi..he he berapa ketui la sgt...berebut ngan anak2 lagi kan?

watierman : bila ada nanti bole buat gak kan...he he

uMMiIRa said...

salam ena...sya dh cuba resepi ni...sedap..cuma bhgn atas tu jadi garing le..camne yea nk buat bg soft?

Shahhhgl said...

Uis..walaupun resepinya sebiji pisang...huhuhu stok pisang dah abis...jilat bibir jer lah!!!

Lougeewnie said...

Uis..walaupun resepinya sebiji pisang...huhuhu stok pisang dah abis...jilat bibir jer lah!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...