Tuesday, 29 December 2009

:-> Ayam Bakar Rempah


Percubaan pertama membakar seekor ayam... E-na sebenarnya 'ngeri' sket nak bermain ngan ayam sekor2 gitu dalam sink semasa nak cuci...dok membayangkan ayam tu hidup jer tapi kuatkan juga semangat dan berjaya juga akhirnya...puashati!

Ayam tu x besar mana pun cuma 900g jer! Cukup untuk sekali hadap kami anak beranak....Sedap je meratah panas2....

AYAM BAKAR REMPAH

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ayam
  • 1 tsp jintan manis
  • 1 tsp dry oregano
  • 1 tsp ginger powder
  • 1/2 tsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk kari
  • 1/2 tsp paprika powder
  • 1/2 tsp serbuk halba
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 2 tbs madu
  • 2 tbs bawang besar blend
  • 1 tbs olive oil
  • Garam
Cara Membuatnya:
  1. Ayam di belah di bahagian dada dan di cuci bersih.
  2. Perapkan dengan semua bahan di atas semalaman.
  3. Bakar dengan suhu 200 degree selama sejam atau sehingga masak.
  4. Sedia di hidang bersama salad dan sos kegemaran.


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

14 comments:

fzi said...

Salam e-na....
mmmmm.... sedapnya ayam bakar...bakar sekor2 pulak tu sedap tu makan cicah2 ngan air penyicah...kebetulan pulak e-na, masa akak tulis komen ni sambil duk tunggu ayam yang jugak tengah bakar dalam oven tu. Tapi cam biasa, bakar belah empat je.. :)

LOVE2COOK said...

Hi Kak! Uish...Love pun ngeri jer nak bersihkan ayam seekor cam tuh! Mintak potong jer time beli. Hehex...!

Ayam Bakar Rempah akak really tempting! Uhhh...kena masuk list! Will do once I own an oven! hahaha ;)

Karang, kita tumpang makan kat sini jer la...sedapnyaaaa menjilat jari!!! :D~

kak rosaliza said...

salam e-na, akak dtg nak mai amik mangkuk ni...jgn lupa letak ayam berempah tu dlm mangkuk tau..sedap la nmpk ayam tu e-na

leen hussain said...

sedapnya ayam tu ena...
kalah dah pakcik Kenny tu..hehe

nornaza said...

Salam E-na..nak merajuk ni tak jawab soalan nor semalam..huhu...
yum-yum ayam tu tertarik the bomm la!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

memang shedap kan..tapi sedey lar..microwave conv. oven dah rosak bertahun-tahun tak beli baru @ repair..huhuhu....

AZIAN said...

Salam e-na, akak sehat aje.
Wah wah wah ber ayam golek awak yea... sedap nampak nya rasa nak ngappp...

Zareda Norman said...

zar suka bakar sebelah sebalah, lebih rata masaknya dan kami pun 3 beranak aje.. tak habis sekor..

thanks for sharing the recipe. Harus dicuba ni

Shariz said...

salam e-na. Wow...ayam bakar tu nampak sedap dan menyelerakan ! :D

Anyways, thank you singgah blog Shariz. Shariz dah follow blog ni :)

maiyah said...

nmpak mnyelerakan

blogresipi.com said...

Cedappnye ayam bakar... sekor sekor lak tue... kaa e-na kalau takut nk basuh ayam tuh, meh kite tolong basuhkan. pehtu bakar dlm oven kite pehtu masuk pinggan kite.hihihi

kak ina kl said...

salam E-ma..memang best aaa ayam bakar cam ni..nanti bolehlah try.

E-na Zarina said...

fzi : Wsalam kak...he he bole g mkn ayam bakar kat umah akak lak pas ni

LOVE2COOK : Ada juga geng yang 'ngeri' nak cuci ayam seko2 ye...kih kih kih

Kak Rosaliza: Wsalam kak...tima kacih kak bg bw balik mangkuk semalam...ni dah letak ayam sket sbgai balasan...muaaaahh

leen hussain : uuiissh! xde lah sampai kalah pakcik kenny tu...baru nak blajo ni...

nornaza : Wsalam nur...sorrryy...soalan kt comments e-na baru sempat reply...jgn la mrajuk, sedih e-na tau...sorry again ya...

a.z.r.i.n.a.03.07 : klu dah rosak lagi senang x yah susahkan diri nak buat, g je jumpa pakcik kenny tu ha ha ha...

Azmiezas said...

E-na sedapnya..seumur hidup kita, tak penah masak ayam sampai sekor..terror la E-na..n ayam tu nampak sungguh menyelerakan...perghh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...