Resepi bun burger ni E-na cuma tambahkan Water Roux dan air. Resepi asal menggunakan susu sahaja.
BUN BURGER
Bahan-bahan ( 6 biji )
- 250g tepung roti
- 15g butter
- 20g gula (2tbs)
- 4g garam (1tsp)
- 1 biji telur
- 170ml air( 70ml air + 1 biji telur+ selebihnya susu)
- 1 sudu kecil(3g) dry yeast
- 80g water roux (E-na tambah, xde pun ok)
- bijan secukupnya
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijan ke dalam breadmaker.Pilih untuk buat doh. On kan.
- Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
- Sapu/semburkan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
Source : Yani
1 comment:
baru lepas makan beger sat tadi...tp beli jer...
tgok gambar pon buleh kenyang..
Post a Comment