Sunday 27 December 2009

:-> Bun Burger (1)




Resepi bun burger ni E-na cuma tambahkan Water Roux dan air. Resepi asal menggunakan susu sahaja.

BUN BURGER

Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 250g tepung roti
  • 15g butter
  • 20g gula (2tbs)
  • 4g garam (1tsp)
  • 1 biji telur
  • 170ml air( 70ml air + 1 biji telur+ selebihnya susu)
  • 1 sudu kecil(3g) dry yeast
  • 80g water roux (E-na tambah, xde pun ok)
  • bijan secukupnya

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijan ke dalam breadmaker.Pilih untuk buat doh. On kan.
  2. Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  3. Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
  4. Sapu/semburkan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit.


Inilah simple Chicken Burger hasil dari bun di atas...

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Yani

1 comment:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

baru lepas makan beger sat tadi...tp beli jer...


tgok gambar pon buleh kenyang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...