Monday, 28 December 2009

:-> Pizza Sosej



Pizza sebelum di bakar dan belum ditabur dengan cheese.
Dah masak! Sekejap je licin kena serbu...
Tak sempat nak posing cantik2 semuanya dh x sabar nak ngap!

PIZZA SOSEJ
Bahan-bahan untuk doh:
  • 180ml air
  • 240g tepung roti
  • 40g tepung gandum
  • 8g gula (1tbs)
  • 5g garam (1tsp)
  • 12g shortening
  • 3g dry yeast (1tsp)
Bahan-bahan untuk topping:
  • Sosej
  • Piman / capscicum
  • Bawang besar
  • Sos Pizza
  • Mozarella cheese
  • Mayonis
Cara Membuatnya:
  1. Masukkan air ke dalam BM diikuti dengan shortening, gula, garam, dan tepung.
  2. Buatkan sedikit lubang pada tepung dan masukkan dry yeast.
  3. On kan BM dan pilih menu 'doh'.
  4. Bila dah selesai keluarkan dari BM dan tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.
  5. Bahagikan doh kpd 2 bahagian.
  6. Canai doh menjadi saiz yg diingini.
  7. Sapukan sos pizza, letakkan topping dan mozarella cheese.
  8. Bakar dengan suhu 210 selama 15 minit atau sehingga masak.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

23 comments:

blogresipi.com said...

Alah dah licin ke..baru je nak serbu jugak :D

Tie said...

Dah abis ?

Uwaaaa.... lain kali buat lebih laa.. kak tie nak jugak!

hazila said...

E-na, dah macam pizza hut dah ni...

kak rosaliza said...

salam e-na....sedap sangat n menarik tgk pizza e-na tu

Mokde said...

salam
minta izin buat pautan, kalau xpaut nanti tak jumpa cari semula, mokde dah nampak satu jenis roti nak buat,dah jadi mokde hantar gambar, kalau tak jadi, hehehe mokde diam jer
tq

LOVE2COOK said...

Whoa...elegant la ur pizza ni kak! I liked it alot! Nak rasa boleh?? aiks, dah abis ker??? hikhik :)

E-na Zarina said...

blogresepi : slamat dh ijan..

Tie: abis kak...len kali kita wat lg ye...

hazila : mcm je pizza hut tp bkn he he....rasa windu kt pakcik pizza hut tetap ada!

Kak rosaliza :wsalam kak...bole tgk lelama punnn x kena bayo pun he he

Mokde: Wsalam...tq sudi singgah n follow lovelykitchen, nnt E-na g umah mokde plak...bila dh buat nnt bgtau ye jd ke tak bole kita sama-sama share the knowledge...

E-na Zarina said...

Love : tq love...haah smua dah q dpn oven tunggu kuar je nak ngap!

Ummi said...

Looor baru nak mintak..dah licin eh..? Rajinnya E-na wat gentel2 yg kat tepi pizza tuh..hehe..kalu akak, x kuasaaa..hehe

E-na Zarina said...

Ummi : Tu masa bb bole dok diam...sempat lah balut sosejn cheese kat keliling pizza...klu x kosong je la...hi hi

Sue @ Nenie said...

Waahhhh....Tak yah gi Pizza Hut lagi lah ya kak..?

ain said...

wahh...dh sebutik pizza hut punya!!!!

indahhouse said...

Salam E-Na,

Sebijik cam Pizza Hut la. kagum,kagum. bagus E-Na ni. hai, kalaulah, saya pun ada cik BM. saya ni, tak rajin menguli. kaka

masz_73 said...

huhuhu... buat lagi pizza tu ek! pastu antar keumah akak ye!! xtra cissssssssssss...:P

E-na Zarina said...

Sue@nenie : hu huuu kena puasa PIZZA HUT buat masa ni...

ain : tq kak...mana leh compare ngan PIZZA HUT yang dah establish tu...

Indahouse: x yah susah2 uli, g je order kat pizza hut ke x pun call je Domino tu jap je sampai depan pintu umah..he he

masz_73 : bereh! nak berapa ketui? hawaian ke masala ke bla bla bla

MamaFaMi said...

EEEEEEEE cantiknya pizza dia. Siap ada boarder lagi. Kat boarder tu just doh kosong atau ada E-na sumbat apa-apa?

Azmiezas said...

Ala..sedapnya pizza ni..n buatan sendiri pulak tu..betul la kan org kata kalau kita merantau ke tempat org, kita akan lebih berdikari..coz susah kan nak cari makanan halal kat tempat org...

Mama Nani/Mama Hawa. said...

E-na.. baru nak mintak sikit...
Mcm kat pizza hut lah... :)

E-na Zarina said...

Azmiezas : yup u r rite dear! dan kebetulan lak mmg minat cooking n baking so ada ksmpatan ni bole try mcm2 benda baru...


Mama nani/mamahawa : dah abis la mama len kali kita buat lagi yer....tq ma..

E-na Zarina said...

MamaFaMi : Tq mama...E-na bungkus sosej dan cheese dengan doh pizza susun kt keliling doh tu..

HomeKreation said...

Salam E-na. Cantik nya pizza mu itew... sayang dh abis, kalau tak Along sanggup bayor RM100/- utk sebiji... tapi kalau buat yg lain takmo lah, nak yg dh abis tu...hehe

blackcardomompods said...

Ena,u pki yis brand mauripan bubuh terus xyah rendam kan?

Lovely Kitchen said...

blackcardomompods : E-na guna yis yg ada kt jepun ni jer, mauripan xde kat sini. Kalau guna mauripan pun tak perlu rendam, masuk je dalam BM ikut step kat atas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...