Saturday, 12 December 2009

:-> Blueberry Jam Muffin



Muffin ni sedap rasa manis manis dan masam blueberry jam. Buat satu adunan memang tak cukup. Lain kali mesti buat 2 adunan terus. Kalau makan panas-panas lagi sedap, kat atas ranggup sket dan bahagian dalamnya moist.


BLUEBERRY JAM MUFFIN (13 biji )
BAHAN-BAHANNYA:
  • 70g butter (suhu bilik)
  • 60g gula castor
  • 1 biji telur (suhu bilik)
  • 1/2 tsp essen vanila
  • 4 sudu besar fresh milk
  • 100g tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • Jem Blueberry secukupnya
Cara Membuatnya:
  1. Tepung gandum dan baking powder di ayak. Ketepikan.
  2. Pukul butter dengan mixer. Masukkan gula dan pukul hingga kembang.
  3. Masukkan telur, vanilla essen dan fresh milk. Pukul hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul rata.
  5. Panaskan oven 180 degree.
  6. Sudukan adunan ke dalam paper cup separuh dan masukkan sedikit jem blueberry. Tutupkan semula dengan adunan sehingga 2/3 cup.
  7. Bakar dalam selama 20 minit.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source: Mamafami

12 comments:

AcanCapik said...

blueberry! suka sangat! hehe... ^_^

Jard The Great said...

tingin nk makan muffin lak!!! kenny rogers here i come... err.. tomolo.. =)

LiAnA said...

sedapnya... nampak moist je

ain said...

sedapnyaa!!! bila le akak nak serajin e-na ni..???hihi

fzi said...

Salam E-na...
petang ni baru dapat jenjalan jap...hehe...baru dapat peluang guna pc...maklum lah sume ada kat rumah coti... :)

mmmm...bestnya muffin blueberry...boley akak try ni E-na..dah jemu wat muffin coklat...lagipun ada belen lagi blueberry sikit dalam peti tu...hehe

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

sedapnya E-na.....blueberry my favret,,,tak pernah buat muffin lagi e-na....kita takde email Yahoo e-na...:)nanti kita sign up...:)..

iNa said...

sedapnyaaaa...
teringin nk cuba...

AZIAN said...

kena try ni....sedap nampak...

CT Delima said...

yummyyyyy !! anak2 k.ct dah jemu makan muffin lah e-na. apa kata e-na bagi k.ct jer sikit hahaha

mummyseri said...

cedappppp ni..paper cup lawa kite suke la :)

Tie said...

Cantiklah muffin cup tu... terpikat pulak !

Am-flora said...

akak pong suker nya nengok papaer cup ena, cun2 ler..!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...