Thursday, 10 December 2009

:-> Sotong Berempah


Sotong Berempah
Bahan-bahannya :
  • 1 ekor sotong besar (dicuci dan di potong kecil dan digaul garam dan kunyit)
  • 2 ulas bawng merah *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 10 biji jintan manis*
  • 8 biji jintan putih*
  • 1 batang serai*
  • 3 hiris lengkuas*
  • 1/2 cm halia*
  • 1 tsp serbuk paprika
  • 1/2 tsp serbuk kari
  • Sedikit cendawan butang
  • Sedikit air
  • Garam dan perasa
Cara membuatnya:
  1. Tumbuk / blend semua bahan yang bertanda *.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk tadi sehingga wangi.
  3. Bancuh serbuk kari dan paprika powder dgn sedikit air dan masukkan ke dalam pan.
  4. bila agak garing, masukkan sotong dan cendawan.
  5. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
  6. Perasakan garam.
  7. Angkat bila sotong dah masak dan hidangkan.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

10 comments:

Azmiezas said...

Sedapnya..I likkee sotong..sotong masak apa pun kita suka..n lagi satu cara E-na potong sotong ni..sebijik mcm pegi makan kat japanese food..n lagi satu kat japanese food banyak sangat menu sotong ni kan??..

Watierman said...

Yeh..nak makan sotong Jepun !!! Yey..yey!!Cantiknya sotong dia!!!Nak juga!!!

Sue @ Nenie said...

Cedaaapppnya..Mintak sikit buat lunch nanti..Malas masak ni...

Noorma Ismail said...

cantiknya corak sutun tu...rajinnya mendeko..kalo akak, janji masuk perut udah ler..

E-na Zarina said...

Azmiezas : Sama kita..suke sutun! betui2

Watierman : Jemput2 kak..sila mkn sutun jopun tu...

Sue@Nenie : ambillah sepinggan tu bawa balik...he he jgn lupa pulangkn pinggannya pulak, nak isi lauk lain lak ..kih kih kih

Noorma : Buat mcm tu sekali sekala nak bg sedap mata memandang...suke tgk benda2 cantikkkk...

LOVE2COOK said...

Love dah bawak pinggan besar nih! Nak tapau sotong berempah akak! plssssss....uish uish uish sedapnya! :)

Fa'e said...

e-na...kalo kat umah k fae nie...sotong nie masak utk mr hb je...k fae & anak2 kureng skit!

sweet tgk sotong tu...hehehe...

LiAnA said...

sedapnya sotong.. boleh try resepi ni.. asik sambal tumis je..:)

ain said...

sedapnya sotong berempah tuuu!!!! cantik lagi!!

iu rf said...

menariks nya.. dap nih.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...