Sunday, 6 December 2009

:-> Karipap Sardin


Ada lebihan inti sardin buat Burger Malaysia untuk breakfast, E-na buat pulak Karipap Sardin. Resepi sendiri ni dah ok tapi masih lagi mencari resepi untuk kulit karipap ni yang betul-betul ranggup dan lebih sedap...Kalau ada kawan-kawan yang sudi berkongsi resepi karipap yang ranggup bolehlah tinggalkan comment kat bawah ni ye....Tq.
Setelah selesai aktiviti mengelim...enjoy kan mengelim karipap! he he

Karipap in LOVE!

Inti sardin + bawang dan batang celery...

Karipap Sardin

Bahan-bahan untuk kulit karipap:
  • 200g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 100ml air suam
  • 1/2 tsp garam
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak dan cairkan marjerin di dalam periuk.
  2. Buatkan lubang di tengah tepung dan curahkan campuran minyak dan marjerin.
  3. Dengan menggunakan sudu gaul rata.
  4. Bancuh garam dan air suam.
  5. Masukkan air garam ke dalam tepung sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Air tidak perlu dihabiskan anggaran dalam 70ml...
  6. Bahagikan kepada 14 atau 15 bahagian.
  7. Canai di atas papan dan masukkan inti sardin kemudian kelim tepinya.
  8. Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.



Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

31 comments:

AZIAN said...

wah... karipap bentuk love tu mengancamlah....

PUTERA2PUTERI said...

ni yg x tahan klu masuk cni...menu sadap2 lak....yg paling x thn tu tanh karipap love tu la.....eeee sedapnyaaaa

AcanCapik said...

karipap love... i'm lovin it...
huhu...

Chik Mi said...

E-naaaaaa chik nak book yg LOve tu hihhii cantik E-na kelim ,chik bab mengelim ni fail ler hihihihii

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

comel nya ....kat sana mcm2 mould ada kan?..


ada ni..tengah taip latest update..hehe...

hari ni bz sket..tolong abg wat persiapan dia nak ke Korea lagi...

xleh taip kat shout mix lar...xkuar..

kak ina kl said...

salam..memang lawar lah karipap bentuk love tu..sesuai untuk org yang bercinta..suami isteri pun boleh jugak..

HaSue said...

sumer org dh book yg karipap love tuh.kite nak karipap kelim cantik2 tuh laa ena..hehe

M@iRaB@bY said...

yumy-yummy...tak nak jual ke??huhuh..leh imagine kesedapan nya

zarin said...

alaaa comelnya karipap bentuk love tu..i masih lagi tk pandai/tak tau kelim karipap...
btw, i pun masih mencari resepi kulit karipap yg sedap & rangup...boleh try resepi ni..thanks :)

Tie said...

Laa....rajinnya buat bentuk love tu...!! First time tengok ! Kak tie kalau buat bentuk biasa je.. tu pun kalau yang bulat jadi lonjong, hihi...

CT Delima said...

E-na cantik nya karipap mu itu. k.ct bab nak kelim2 dan menguli ni memang malazzzz huhuhuhu.

kat jepun payah nak jumpa bunga kantan ehh E-na..bak mai alamat nnt k.ct kirim nak :-)

fzi said...

Salam E-na...
kiut miut nya karipap e-na buat... :)
akak pulak yang wat karipap utk FZ frozen fd kat umah takdan nak rasa enjoy kelim karipap tu e-na... sebab selalu kelim laju2 dn ekspres rakyat je, nak kena siapkan 2kg doh sekali uli...huuuuuu

Azmiezas said...

Amboi sedapnya karipap sardin..feveret tu..n yg paling i like.. bentuknya tu..comel jer...

Am-flora said...

cntiknya karipap dia..!love2 lagi!!!

mamamin said...

salam e-na

mama dah try dah burger malaysia tu.. seb baik menjadi.. sedap!!!
ni nak try karipat love ni pulak, tengah pikir mana nak cari mould love..

p/s:
tq singgah komen blog mama ye e-na,
mmg seronok jugak kalau dpt keluar dengan kawan sesekali..especially kawan2 yang sama hobi.. jom e-na, kita tengok teater pulak lepas kelim karipap...

Nur said...

salam ena
thanks for coming.. anyways really love to eat ur puff but to far. posto posto...

nur rasa kalau nak garing cuba tukar dgn ice cube campur air sejuk. insyaallah bila gigit bunyi krupppp kruppppp

E-na Zarina said...

Azian : mase rajin kak buat utk anak2 tu...

Putera2puteri: jangan tahan2 ambik je trus ngap! ha haha

Cik Cookie said...

selalunya mak extra kan marjerin

E-na said...

AcanCapik : klu suke ngap aje!

ChikMi : Bole2 jempu ambik chik mi...tq kak

a.z.r.i.n.a.03.07 : yang love tu E-na terap guna acuan cookies bntuk love tu je lps tu kelim lah...bole juga guna bentuk2 lain kan...saje suke2..

Kak Ina Kl : Tq kak....tu untuk anak2 yang suke bntuk comeii2...

Hasue : ambik je la yg biasa tu ye ...yang LOve mmg sold out! he he

UmmiRosma said...

Amboi...cantiknye karipap cinta tu..nampak sedap laaaa..u r so creative and tangan tu memang sedia haluslah...lovely creation dear...!

geraugebang said...

comelnya karipap love. kena buat cam ni lah lain kali. cantiknya kelimannya.

blogresipi.com said...

Comel comel nye..nak yg bentuk love tuh :D

mummyseri said...

tersangat le kiut epok epok sadon tu..sume suke..kemas kelim e-na..

E-na said...

M@ir@B@by : 3 sehengget! boleh? ha ha

Zarin: try la zarin...insyaallah jadi tu...

Tie: Buat untuk anak2 yang Love tu...bdk2 ni suka yg kiut miut...

CT Delima : tq kak...ha ah kak mmg x jumpa la bunga kantan kt sini...tq kak atas offer tu...x pe la bole tahan lagi ni nnt klu btul2 nak E-na bgtau ye he he

MaNjE said...

kak,
cik manje pon sedang cari resipi
kulit karipap yg betul2 rangup..
btw, rajin betul akak buat bentuk love..ade variasi baru nie~

ima said...

salam e-na...wah!!cantik betullah karipap tu...kak ima memang suka karipap sardin ni...

um. masyitah said...

Ya Allah tergoda nak buat ni. Hu hu.
Karipap sardin ni memang sedap.
Kalau adik saya yang tak lalu makan sardin bila jumpa karipap sardin terus terlupa ada sardin dalmnya.
Terima aksih sudi singgah teratak saya.

MamaFaMi said...

Alahai cantiknya karipap in love tu. Jatuh cintun mama dibuatnya. Halus betul hasil kelim E-na ni... jari jemari berseni! Mama pun suuuuuka sangat makan karipap tapi maaaaalas sangat nak buat sendiri.. hihihi.. sib baik dah dok Malaysia, boleh beli je kat Kak Timah depan rumah ni ha...

Fa'e said...

e-na...berkenan tgk karipap love tu la.... gud idea! leh tiru nih...hehehe, gomen ne...curi idea e-na! tapi tak tau ar bila nak buat....tgh dok malas nak masuk dpur nih, asik dok ngadap pc tgk citer korea je!

zana said...

tq fr stopping by my blog. wah kreatip nye...kpap bentuk love lagik...akak suka kpap...minta sikit.

nba-Nur said...

wahhh karipap bentuk love.. Kreatifnya... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...