Friday, 23 April 2010

:-> Moist Banana Bread


Kek pisang yang lembut, moist dan cara penyediaan yang simple dan cepat tanpa memerlukan mixer. E-na tambah cooking choclate yang dipatah kecil-kecil. Boleh juga digantikan dengan chocolate chips.

MOIST BANANA BREAD (4 x 8 inci loaf pan)

Bahan-bahannya :

  • 3 atau 4 biji pisang di lenyek
  • 70g butter - dicairkan
  • 50g gula
  • 1 biji telur
  • 140g tepung gandum- diayak
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • secubit garam
  • 30g cooking chocolate (di patah2kan kecil-kecil) - E-na tambah
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan oven 180 degree.
  2. Dengan menggunakan sudip kayu, Kacau pisang yang telah dilenyek bersama butter yang telah dicairkan.
  3. Masukkan gula, telur dan esen vanila.
  4. Masukkan baking powder dan garam, kacau sebati.
  5. Kemudian masuk tepung gandum dan kacau.
  6. Akhir sekali masukkan cooking chocolate dan gaul rata.
  7. Tuang adunan ke dalam acuan.
  8. Bakar selama 50 minit atau sehingga kek masak. Selamat Mencuba!
Source : Squiddo

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


10 comments:

mama | ayah | sarah | syimir said...

pinang jenis apa ye cik e-na? maaf soalan drpd daku yg tak penah buat kek pisang.. :p

Watierman, rmanbkr said...

Kek ke roti E-Na....tak pakai tepung roti ya!

Azmiezas said...

Seumur hidup akak tak pernah buat sendiri kek pisang ke, roti pisang ke..cuma akak tau buat cekodok pisang jer..hehehe..

SyuQ said...

sodap2
:-)

manjeamusyuk said...

salam e-na..ingatkan buat kek tu pkai breadmaker..rupe2nya manual jer. Nmpak sedappppp sgt! insyaAllah nk try nti..tq3

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

alaa jelesnya E-na ooi.. ni yang buat tak sesabar nak benti ni..masak-masak dan masak..


hehe..

eja said...

sedapnya ena..suka sgt la kek2 pisang ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ena..cam trbau2 kek pisang sampai ke perak nih!!hikhik..nanti dtg umah k.atie ,ambik bunga..

Ijan said...

Salam,
Kite datang nak amik award ni.. sambil2 makan banana bread skali okeh.hehehe

Thanks for the award.

E-na Zarina said...

mama| ayah| sarah| syimir : kalau kat sini E-na guna pisang montel filipines tu...rasanya pisang yang boleh makan mcm tu je xde biji sesuai buat kek or jemput pisang...


Watierman : nama jer bread tapi rasa mcm kek cuma tekstur dia lebih padat dr kek, sedap!


Azmiezas : try la buat resepi ni kak..senang guna senduk kayu je..

Syuq : mmg sedap!


manjeamusyuk : simple je cara dia kan..nam je pelik sket..he he


a.z.r.i.n.a.03.07 : ala reen x yah la benti keje sbb nak massak2 sayang laaa...buat je masa wekend..


eja : suke ye..boleh try nanti ye..


azatiesayang : ooo tu yang akak sampai sini ye sbb bau kek pisang ..he he dah ambik tq sgt!


Ijan : jemput ambik ijan, jgn malu2 ..tq ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...