Monday, 26 April 2010

:-> Pajeri Nenas



PAJERI NENAS
Bahan-bahannya :
  • 3 keping nenas (yang di potong bulat)
  • 5 biji bawang merah - di tumbuk
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk
  • 2 sb serbuk kari - dibancuh dengan air
  • 1/2 sk serbuk cili giling - di bancuh dengan air
  • 1/2 sk gula
  • 150ml santan pekat
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • garam dan perasa
  • sedikit air
Cara membuatnya :
  1. Nenas di potong dua. (menghasilkan 6 keping)
  2. Tumis bawang dan rempah 4 sekawan.
  3. Masukkan cili giling, kacau sehingga garing.
  4. Kemudian masukkan rempah kari.
  5. Bila sudah garing masukkan santan. Kacau sehingga naik minyak.
  6. Masukkan nenas. Tambah air jika terlalu pekat.
  7. Perasakan garam dan gula.
  8. Masak sehingga nenas lembut, dan tutup api.
  9. Sedap di makan dengan nasi putih, nasi minyak dan nasi tomato.
  10. Selamat mencuba!

TIPS : Pajeri akan lebih sedap di makan selepas 4 jam di masak. Kalau nak makan utk
lunch bolehlah masak pajeri waktu pagi supaya rasa nenas dan kuahnya sebati
bersatu.


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

11 comments:

Yatie said...

Salam E-na, sedap ni pajeri nenas...yatie suka sangat...mkn dngn nasi putih je pun dah sedap...

E-na Zarina said...

Yatie : Wsalam k. yatie..samalah dgn E-na, mmg suka sgt pajeri nenas mkn ngan nasi putih! tambah lagi pajeri yang dah bermalam...lagi terasa sedapnya...he he

Azmiezas said...

Amboii..awalnya pagi ni akak nampak pajeri nenas,..nasib baik dah makan dah minggu lepas,..

kalau tidak,..meleleh air liur...hehehe..

btw:..pajeri nenas E-na nampak sungguh mengancam..seriuss..

E-na Zarina said...

Azmiezas : sedap kn kak dpt mkn pajeri nenas....gmbr tu snap kali kedua lps lunch...sblm lunch tu semuanya nak cepat makan x smpt nak posing..ha haaaa...tq sis!

ima said...

salam e-na...pajeri nenas memang kesukaan hubby kak ima...tapi dah lama benar tak buatnya...

Kamalia said...

salam ..pajeri nenas ni faveret hubby sy ni..tp xpernah buat..mcm takut2 je..takut xsodap..hihihi:p

Ayutie said...

favorite saya nie kak..
sedapnye meleleh air liur saya yang tengah lapo nie...

SyuQ said...

sodapnya pajeri

meleleh ayaq liur

Kakasma said...

Ena,wah nie makan ngan ayam masak merah akak mmg ngam nie..berselera tul hb akak paling suka makan pajeri nenas nie..kena cari nenas ler pas nie...

maiyah said...

sy suka..

E-na Zarina said...

ima : Wsalam k. Ima...pajeri nenas ni kesukaan ramai kan...

Kamalia : try je buat, biasanya air tanga isteri ni sedap aje kan! hehe

Ayutie : alalaa..nak ambik tisue ni lap air liur...kikiki

Syuq : sorang lagi meleleh ayaq liuq..ayutie pass tisu kat syuq pulak..hehe

Kakasma :cari cepat kak..nanti buat anto umah E-na sket yer!

maiyah : E-na juga kak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...