Tuesday, 6 April 2010

:-> Tauhu Sumbat Segera


Kenapa pula Tauhu sumbat segera ye??? E-na buat yang senang dan cepat je...Tauhu ni memang dah sedia di goreng dan sosnya pula E-na guna sweet Chilli Sauce. Kalau di Malaysia dulu E-na suka makan dengan sos chilli thai tu, for me rasanya dah sedap dan cepat boleh makan...he he

Tauhu Sumbat ni E-na makan untuk minum petang...dapat seketul dua dah kenyang dan berkhasiat kan! Kalau buat untuk lunch jawabnya E-na ratah tauhu sumbat je, nasi tak makan la...
Tauhu Sumbat Segera
Bahan-bahanya :
  • Tauhu dibelah segitiga dan digoreng sebentar
  • Taugeh di buang ekor dan dicuci
  • Carrot dihiris halus
  • Timun dihiris sebesar batang mancis
  • Sweet chilli Sauce / Sos Chilli Thai
Cara Membuatnya :
  1. Tauhu di belah untuk membentuk lubang.
  2. Celur sebentar taugeh dan carrot dan toskan airnya.
  3. Gaulkan sekali taugeh, carrot dan timun.
  4. Masukkan / Sumbatkan ke dalam tauhu tadi sehingga penuh.
  5. Siram dengan sos yang di sukai.
  6. Sesuai di makan dengan nasi putih atau sebagai hidangan minum petang. Selamat mencuba!
Tips : E-na rebus sebentar tauhu yang telah digoreng tadi supaya tauhu lebih lembut.

Di bawah ini gambar Sweet Chilli Sauce yang E-na gunakan.



Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

20 comments:

AISYAH HANI said...

sedap...sedap..sedap..

Watierman, rmanbkr said...

Salam E-Na Akak tak sempat nak sumbat..terus cicah cili sos ...selesai...Alhamdulillah...perlu ada kesabaran baru jadi versi bersumbat ni...Akak memang suka makan tauhu goreng Dik!

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..sedapnya..rajin e-na masak ya..

kew_chop said...

jom join wat duit online untuk housewife kat nihon
http://www.1hypro.com/index.php?id=ZHbisnes

Ely Hasrul said...

salam e-na.. nyum nyummm sedapnye.. jemput masuk contest ye.. saya folo..

xoxo

E-na Zarina said...

Aisyah Hani :
jemput hani mkn sama...

E-na Zarina said...

Watierman : Wsalm kak...E-na pun ada masa potong2 semua gaul dgn sos dan ngap je kak!

E-na Zarina said...

Ibu Mifzal Arsyad : alhamdulillah oishiii! nak bg kenyang perut kenalah masak kan...he he

mizwa said...

salam ena..thanx sudi singgah myblog..ermm smlm dh dtg tapi xley buka blog ena...ishh dh lama xmkn tauhu sumbat nie..mcm kena masuk list jer nie he3..

zarin said...

tauhu sumbat ni memang kegemaran we all...sedap kan..even tengok gambar ni pun i dah terliur hehe

ima said...

salam e-na...tauhu sumbat ,nampak cam menarik je...mungkin rasanya pun sedap juga...kak ima tak pernah merasa tauhu sumbat ni...

Azmiezas said...

Amboi..sedapnya tauhu sumbat..tapi kan..

kita lebih suka makan ngan kuah kacang..perghh..

E-na Zarina said...

Mizwa : Wsalam mizwa! eh xleh buka??? apsal ye....nway tq singgah n follow lovelykitchen.

E-na Zarina said...

Zarin : samalah zarin...uish dah meleleh air liur tu..ni ambik tisu sapu sket! he he

E-na Zarina said...

kew_chop : tq for d offer...errmmm buat duit ape plak tu ye...

E-na Zarina said...

Ely Hasrul : Tq singgah n follow Lovelykitchen. Nanti E-na p tgk contest tu ye...jmpe d sanaaaa!

E-na Zarina said...

Ima : Wsalam kak...try la kak rasa...sedap tu tambah2 lagi kalau dpt tauhu yang lembut dan chilli sos yg sedap...perrggghh!

E-na Zarina said...

Azmiezas : kalau mkn dgn kuah kacang mcm rojak lah kan...mmg sedap!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ena...k.atie dtg nk tumpang mkn tauhu tue...sukeeeee tauhu!!

Kerull @ Kay Enn said...

Sedapnyalah tahu sumbat berdiri tu...terliur nak buat nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...