Friday, 30 April 2010

:-> Ayam Goreng Halia



AYAM GORENG HALIA
Bahan-bahannya:
  • 6-8 ketul ayam (di potong kecil)
  • 1 biji piman /capsicum (optional)
  • 1/2 inci halia -di hiris sebesar batang mancis
  • 1 1/2 tbs sos tiram
  • Hirisan bawang besar
  • 1 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 ulas bawang merah - dihiris
  • Sedikit bunga kobis / carrot (optional)
  • 2 biji cili api (optional )
  • sedikit air
  • Garam dan kunyit
Cara Memasaknya :
  1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit.
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
  3. Masukkan halia, sos tiram dan sedikit air.
  4. Kemudian masukkan ayam dan kacau rata.
  5. Biarkan ayam masak, kemudian masukkan bunga kobis dan carrot.
  6. Jika agak kering masukkan sedikit lagi air.
  7. Masukkan hirisan bawang besar,piman/ capsicum dan cili api. Kacau sebati.
  8. Perasakan garam dan bolehlah di hidangkan. Selamat Mencuba!

UPDATE :
Rakan yang sudi berkongsi ilmu dengan Lovely Kitchen
  1. Ika - 01.05.2010
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

17 comments:

shUhashUhi said...

sedapnye kak ena~~~ xsabar nak balik umah 6hb nieh,pas2 nak masakkan utk famili n nak buka menu2 yg best kat akak nyer blog nieh wat panduan...suka3!!!

zarin said...

sedapnya ayam goreng halia...lama dah tk makan ...mintak sikit buleh?
kita tukar ngan sambal pauh ikan tu ye:D

maiyah said...

mmg sedap, goreng halia lagik..

si[jari] telunjuk said...

saya lapar..saya mahu lauk ayam

Nur Hawa Mohd Zin said...

i like...nyam...nyam..

E-na Zarina said...

shUhashUhi : sedap dik...cepat2 balik try! selongkar je la Lovely Kitchen cari mana2 yang berkenan ye...

zarin : waaa sambal pauh...sukeee! banyak ke bawa tu? sikit2 x cukup!kikiki

E-na Zarina said...

maiyah : ye kak pastu boleh kuarkan angin dlm badan...

si[jari]telunjuk : dipersilakan makan...ceduk nasi sendiri dlm rice cooker tu ye...he he

E-na Zarina said...

Nur Hawa Mohd Zin : saya juga!...yummy...yummy..

MAS ( DUNIAKU ) said...

ni kalau makan ngan nasi panas dan sambal belacan pon sodap ,ambik cikit ye lauknya...

fuzidss said...

memang best makan dengan nasi panas ni

ijan said...

Teringin pulak makan ayam gini ngan nasi panas2.... mujur jauh kat nagoya. kalau sebela rumah kite anto pinggan kosong dah. hehehe

Azmiezas said...

anak2 mesti suka kan??..nampak mcm tak pedas..

E-na Zarina said...

mas : ambik mas hgn malu2!

E-na Zarina said...

fuzidss : best! best!

E-na Zarina said...

Ijan : apa lagi ijan bersilat kt dapur la...klu sblh umah boleh cubit pipi mikael tiap2 ari...

E-na Zarina said...

Azmiezas : mak ngn bapak budak pun suke...biasanya E-na letak cili api klu utk kami mkn...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ni favret saya niy kalau oda kat kedai..

memang bagus bagi mereka yang angin banyak sangat dalam badan.

last week makan kat kedai tp tak habis pasal ayamnya dipotong mak aii besarnya.. lain macam pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...