Wednesday, 14 April 2010

:-> Etok???


Kalau ke Kelantan E-na mesti nak cari etok salai... nak makan etok salai ni lebih senang guna kulit etok yang telah dibuka untuk membuka etok2 lain dan menikmati isinya...apa nama lain bagi etok ni ye??? Di Nagoya ni banyak juga etok dijual di pasar raya...nak buat salai takut tak sesedap yg makan di kota Bharu so masak je la ketuk serai simple macam ni....

Etok Ketuk Serai
Bahan-bahannya :
  • 400g etok yg telah dibersihkan
  • 2 ulas bawang putih di mayang
  • 1 ulas bawang merah di mayang
  • Sedikit bawang besar di hiris kasar
  • 1 batang serai di ketuk /titik
  • Garam dan perasa
  • Cili api di ketuk
  • Air

Cara Membuatnya :
  1. Didihkan air bersama semua bahan diatas kecuali Etok.
  2. Perasakan garam dan pedas kuahnya.
  3. Masukkan etok dan kacau sedikit.
  4. Biarkan sekali mendidih dan kulit etok telah terbuka bolehlah ditutup apinya.
Senang kan...sekali ratah je ni dah habis!


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

18 comments:

fzi said...

Salam e-na...
woahh... kat sana pun dapat jumpa etok jugak ya e-na? Uish..akak dah lama tak makan... nak cari kat kL mana ada...hehe...kena tunggu balik kelate... Kitaorang suka makan etok saing dengan laksa kelate...best!

Kakasma said...

salam ena,tak pernah dengar nama nie etok..cam laal ker rasanyer..eee akak kalau cam gini suka tul..ratah gitu cam E-na kata.letak kat spaghetti sedap agaknye yer

mizwa said...

dengar sal etok nie pernah tapi xpernah makan atau tgklg atau dh tgk tapi xingat ha3...hubby ckp kat kampung die ada cari dlm sungai pahang...

Asmara said...

oh.. baru tau nama ni etok, saya panggil kepah kecik kak! hehe...

miemiey said...

pernah tengok pic ni...pernah dengar nama tapi tak pernah makan...rasa cam remis ke kerang....best cicah sos cili.erm....

zarin said...

wahhh! etok pun ada kat sana ye! i pulak tk pandai makan etok, sudahnya memang tk merasa lah etok tu sbb tunggu org kopek je :D

E-na Zarina said...

fzi :
Salam kak...ha ah kak senang jumpa etok kat sini, kat s.alam pun e-na xpernah jumpa! ooo mkn dgn laksa kelate? x pernah buat lagi ...boleh try tu..

E-na Zarina said...

kakasma : Salam kak...etok ni kat pantai timur banyak...kulit dia keras sket dari lala...dari segi rasa pulak ada lain sket dari lala...boleh juga letak dlm spagethi!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ena...etok?klu kt belah tpt k.atie nie,kitaorg panggil remis la pulak!...mmg sedap!!

E-na Zarina said...

mizwa :
betul lah tu mizwa, kalau kat sungai pahang memang ada!

E-na Zarina said...

Asmara : Etok ni panggilan di pantai timur...tak tahulah pulak sebelah utara panggil apa...kepah kecik pun boleh jugak! he he

E-na Zarina said...

miemiey : waaa rugi aaa owg ganu dok pernoh mkang etok ni! kena try tuh!! kecik sgt isinya etok ni dok dang nok cicoh sos....hihi

E-na Zarina said...

Zarin : I suke kopekkan etok utk org makan sbb I mmg expert bab ni (buka etok guna kulit etok tu)...nanti I kopekkan utk u yer...;-)

E-na Zarina said...

azatiesayang : kak tie, kalau E-na remis tu yang kulitnya cerah borcorak2 tu...etok ni kulitnya gelap jekkk...ooo kat sana panggil yg ni pun remis juge ye...

~yna~ said...

woww..sedapnyer..terliur..banyak recipe betul..i add ur link n follow u..senang nak refer bile time nak masak...copy resipi..tima kasih ye..suke suke suke ;)

ima said...

salam e-na...wahhh etok!!!dah lama kak ima tak makan etok..ada ekk kat sana...kalau masak cam gini memang kak ima suka...e-na orang mana ekk pandai makan etok salai...

izahdaut said...

salam e-na..
tak pernah rasa etok lagi..mcm lala ke mana sedap..mmm nak kena pi cari nii

HaslinaFirdaus said...

lama betul tk makan etok... dulu masa kecik2 selalu gak makan etok salai... sedap kan... sampai meleleh air liur...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...