Monday, 31 October 2011

Spicy Tuna Mayo Bun



RESEPI SPICY TUNA MAYO BUN
(12 biji)

Bahan-bahan:
  • 200 ml cecair (1 biji telur + fresh milk = 200ml)
  • 250 gram tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 25 gram gula
  • 25 gram shortening
  • 25 gram butter / marjerin
  • 1 1/2 sudu kecil dry yeast
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil bread improver
  • 1/2 sudu kecil garam

Bahan untuk glis roti:
  • 1 sudu kecil telur di ambil dari telur di atas.
  • 1 sudu kecil fresh milk
  • sedikit butter / marjerin

Bahan sampingan :
  • spray air untuk melembabkan roti
  • Inti Spicy Tuna Mayo



Cara-cara:
  1. Pecahkan telur di dalam cawan penyukat. Kacau rata. Ketepikan 1 sudu kecil telur (campur telur ini dengan 1 sudu kecil fresh milk dan kacau rata, guna untuk glis permukaan roti nanti)
  2. Masukkan fresh milk ke dalam cawan penyukat yang mengandungi telur dan penuhkan sehingga 200ml.
  3. Tuang ke dalam bread maker.
  4. Masukkan garam, butter, shortening, tepung, bread softener, bread improver, gula dan dry yeast dalam bread maker. Pilih setting 'dough' dan tekan button on. Biarkan sehingga kerja-kerja menguli selesai.
  5. Keluarkan doh dari BM dan tumbuk doh untuk mengeluarkan udara.
  6. Bahagikan kepada 12 bahagian sama besar. Ambil sebiji doh, leperkan dan masukkan inti tuna pedas dan tutup roti dengan rapat dan kemas. Letakkan di atas tray oven yang telah di alas dengan cooking sheet. Jarakkan antara satu sama lain untuk roti mengembang nanti. Buat semua doh sehingga habis.
  7. Panaskan oven 180 darjah celcius selama 3 minit. Kemudian off kan oven. Masukkan doh roti tadi ke dalam oven (TANPA ON OVEN)  dan biarkan doh naik selama 25-30 minit.
  8. Keluarkan dari oven dan sapu/ glis permukaan doh dengan campuran telur dan susu.
  9. Spray permukaan roti dengan air.
  10. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.
  11. Selepas 10 minit buka oven dan sapukan permukaan roti dengan butter / marjerin.
  12. Kemudian bakar lagi selama 8 - 10 minit sehingga permukaan roti bewarna perang.
  13. Keluarkan dari oven dan sejukkan roti di atas jaring. 
  14. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

Note : Selain tuna bun ini boleh diisi dengan inti kegemaran ada seperti sardin, chicken curry, inti kentang karipap atau lain-lain inti.

Resepi Inti Spicy Tuna Mayo akan E-na update esok pagi, Insyaallah. Tentang pertanyaan adakah roti akan turun jika di spray air? So far alhamdulillah roti  tidak turun apabila di spray air sebelum di bakar. Malahan roti lebih lembab dan lembut di permukaannya apabila masak. Boleh guna berus untuk sapu air di permukaan roti? Sebaiknya guna spray supaya tidak menjejaskan permukaan roti dan doh tidak penyek. Permukaan doh yang begitu lembut mudah penyek jika tersetuh dengan berus yang keras. Moga sedikit sebanyak dapat membantu rakan-rakan yang memerlukan. 

  • TIPS mengembangkan doh roti (klik)

Backlink sebagai tanda terima kasih dan penghargaan di atas Lovely Messages dalam entry NASI DAGANG SPECIAL. Thanks...

10 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

teringat dulu selalu makan bun jenis ni yang gardenia inti ikan bilis tue....dah lama x meroti...since mendietkan diri ni...

ady said...

AS-SALAM
npk gebu dan lembut aje bun tu..good 4 b/f ni..

Liza said...

sedapnya kalau dapat mkn roti tuna ptg2 cmni...

Gee® said...

waaa...nmpk lembut jer bun tuh...mesti best ni wat sarapan...

akuzle said...

keputusan dugro chef cilik tuh next week. kalo dpt depa call kots. x menaruh harapan just nk rasai pengalamannyer. bun mcm neh kiter suker inti bebyk...

cik cek said...

Emmmm...sedapnya...bun spicy tuna...

JaSSNaNi said...

E-na... assalamualaikum...
berkunjung lagi kat sini.. wahhh gebunya bun.. sedap nampak plak tu... e-na, nani pernah try buat bun beberapa kali,, tapi tak pernah naik camni.. entah mana silapnya.. kot2 pasai uli ngan tangan kot.. selalu frust sangat kalau bakar dlm oven tapi bun keras.. tak suke tak suke,,, huuhuuu

CIK MAY said...

wah..best blog ni..saye mesti pilih.. ;)

CIK MAY said...

eh.takde button follow ye...

fazana said...

akak kalau keluarkan doh roti dr bread maker tu x lkt kt tgn ke? sya br 1st time guna bread maker ni? tp gn tpg gndum la..cmne ye kalau nk keluarkan doh tu spy x lkt kt tgn?tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...