Thursday, 1 July 2010

:-> Bibik Menguli pun nak posing juga...



E-na posingkan bibik yang banyak membantu kerja-kerja menguli di Lovely Kitchen sejak 1st November 2009. Sebenarnya ini adalah permintaan dari seorang kawan yang berminat untuk mengetahui tentang Bread Maker aka Bread Machine atau panggilan manja BIBIK MENGULI. Jadi E-na publish kat sini untuk Ila dan pengunjung LK yang berminat nak tengok. Sorry ye Ila lambat sikit buat n3 ini...jangan marah ye...;-p

My friend ni sekarang sedang menjalankan bussines EMAS. Jika ada sesiapa yang berminat untuk membeli / menyimpan atau berniaga EMAS boleh contact Puan Fardila. Boleh layari blog beliau MY GOLD MY MONEY. Jom layan gambar-gambar Mr. BM yang gagah perkasa...

Bibik Menguli posing angkat tangan..;-p

Bibik Menguli aka Bread Maker E-na ni untuk muatan sebiji bread loaf. Jika keluarga besar rasanya lebih baik beli BM yang bersaiz besar sedikit. Hubby E-na beli Jenama Zojirushi. Selain dari membuat Loaf Bread, Bread Maker juga boleh menguli doh, membuat simple kek dan jam. Terdapat banyak jenis Home Bread Maker di pasaran pelbagai jenama dan saiz.


Ini dia perut Bibik Menguli. Di bahagian lid BM tu ada tempat letak kismis (atau apa2 bahan campuran kering) tapi E-na lupa nak pasangkan semasa snap gambar ni. Segala aktiviti menguli dan membakar hanya dilakukan di dalam perutku ini. Tak percaya???

jeng!









jeng!









jeng!









Itu dia Loaf Bread yang baru je masak...oppppss jangan pegang, panas tu!!! Kulitnya masih licin gitu...


Inilah rupa setelah di biarkan seketika.


E-na pun masih baru dalam dunia membuat roti. Budak baru belajar dan sedang mencuba pelbagai cara dan resepi untuk mendapatkan roti yang lembut dan sedap. Kalau boleh nak sangat buat roti yang rasanya dan teksturnya sama macam yang di jual di bakery kat Jepun ni. Roti-roti kat sini ada macam-macam jenis dan perisa serta bentuk yang sangat menarik bila di pandang. Teksturnya pula lembut dan gebu...

Boleh tengok antara bread loaf yang pernah E-na poskan di bawah ini...dah lembut tapi belum puashati lagi...;-)

*Roti Sandwish Mini Bewarna


*Mochi-mochi Bread

*Chocolate Raisin Soft Loaf

Harap Ila dan pengunjung Lovely Kitchen yang ingin mengetahui tentang BM mendapat sedikit gambaran dan idea tentang rupa paras Bread Machine dan cara ianya berfungsi. Boleh google dalam internet untuk info yang lebih jelas.

26 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak Ena!!! Hru doing dearie??? Missed U so much!!! :)

WOW BM looks mean lor! Love taktau buat roti dsb...BM pun tarak...huhu! Was looking at a Kenwood BM few days back...tapi tak beli. hehe :D

Hisyam Muhibah said...

Salam.. bibik ni menguli tepung dengan memasak sekali la ye.. bagus ada bibik ni.. Made in negara mana bibik ni??

Lovely Kitchen said...

Hi Love!!!
fine + bz with daily routine...how r u? miss u 2!!

tengok2 survey2 then u can have your own BM..;-)

Lovely Kitchen said...

Hisyam : wsalam bro hisham... he he kalau bread loaf tu bolehlah Bibik ni buat dari awal hingga akhir(sampai siap masak) tapi kalau nak buat roti / bun yang macam2 tu bibik ni tukang uli then kita sebagai tuan empunya bibik lah pula menyambung tugas2 membentuk roti tadi. tapi dah banyak senang sebab tak perlu menguli sampai lenguh tangan... bibik E-na ni made in china.

ain said...

bestnya dah dpt BM. pas ni mcm2 jenis roti la kuar dr dapur ena. akak ni pun tgh survey2 BM. ingat nak gak la satu.

myra said...

salam...saya dah lama nak beli B.M ni tapi x tau mana nak cari yg bagus mana cik love beli bread maker ni..hehehe..TQ

Lovely Kitchen said...

ain : bestlah kak ain x lenguh tangan menguli bila nak buat roti...cepat kak rembat satu!!!

Lovely Kitchen said...

myra : ada macam2 jenis dan saiz BM..boleh google internet cari yang sesuai dengan keperluan isi rumah...kalau family besar elok beli yang bolah masak 2 loaf tu...kat kedai barangan elektrik ada jual BM ni...brand macam2...kenwood, pensonic, twinbird,

kak Erna said...

E-na..begitu rupanya ye..cantik..dan amat berguna..ntah bila la..nak dapat ni..

Lovely Kitchen said...

Kak Erna : cute kak tapi berat tuh! insyaallah ada rezki nanti boleh beli BM ni...;-)

sz | m.s.s said...

ihiksss...ingatkan bibik betul @ cik e-na yg posinggg...kuikui..tertifuuuuu

Lovely Kitchen said...

sz | m.s : ahaks....ada ke yang nak tengok kalau E-na yang posing???? hihii kang abis lari pengunjung LK sbb terkezuuutttt! ;-p

MamaFaMi said...

Wah tinggi lampai bibik E-na ya. Mama punya ketot melebar.. macam ibuk dia juga! Hahahaha....

Nanti E-na suruhlah bibik uli pita bread ye. Ma nak bagi E-na, tok sah kata 5 ketul, seketul pun tak boleh sebab dah habis. Untuk menerukkan keadaan, mama sendiri tak merasa! Huhuhu....

Ummi Hanie said...

oh sy pun serta merta mengidam nakkan bibik itew...
1st tiem tgk aunty sy 'bela' bibik ni dan dia buat roti utk hantaran kawin uncle sy ... sgt sedap roti itu . pandai aunty sy buat.
e-na pun pandai n rajin memasak ye .. kat jepun ke?

emy/mamasuri said...

best nyer kalu dpt bibik ni...
huhuhu

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

bape ratus juta bibik ni? macam best je...teringin nak memiliki mende ni lah.

MysDear said...

berkenan tgk BM ni.Saya tak nah ada BM lg...ada tak Bm yg jenis menguli tak mmasak ek? hehe..jakun punya soklan..ekeke..

Lovely Kitchen said...

MamaFami : kikiki mama punya BM tu cukup makan tidonya tu yang semakin sihat...yang e-na ni baru bela belum cukup kasi makan gaknya tu yang melidi jek...;-p

Umie Hanie : kalau dah mengidam kena usahakan cari bibik tu cepat...ha ah kat Jepun...

emy / mamasuri : best emy! boleh try buat macam2 jenis roti...

cik aida comei : rasanya kalau di mesia harganya RM 400 ke atas tengok pada saiz dan brand.

MysDear : Biasanya BM ada kedua-dua function menguli dan membakar jadi boleh pilih menu yang sesuai dengan kehendak tuan punya BM...;-)

Ila said...

Ena : THANK YOU VERY MUCH... sbb memenuhi permintaan ila... pasni, bole la intai2 BM kat kedai2 letrik.... RM400++, consider agak mahal kalo kita nak guna sekali-sekala jer... & sorry lambat la plak mengomen di sini... ooo, rupenye BM ni ada yang kurus melidi & ada yang gemuk melebar yer... which one yang better ek, utk buat roti for small famili ni je... al-maklum tak pernah tgk rupe paras BM nih, huhu (jakun nye aku)... rupenye ramai jugak yang berminat dgn BM ni... mungkin kita kat Msia tak rasa ia keperluan, sbb boleh dikatakan roti yang ada kat bakery2 kat sini... insyaALLAH halal.... tapi, kalo kat oversea mcm Ena... ini mmg perlu sgt2 kan Ena...

Ena, TQVM jugak sbb mempromote blog mygoldmymoney... hahaha, blog yg tidak ber update, sbb harga emas dah semakin tinggi melangit... nak promote pun susah, org pk ribu kali nak membeli (sib baik stokku sempat dibeli masa harganya turun sedikit masa dulu)

Again... TQVM my dearie friend... (akan ku usha kedai2 elektrik di sini ~ ntah ada ke yg jual BM kat Terengganu nih)

Lovely Kitchen said...

Ila : Biasanya untuk home bread maker ni ada 2 saiz....yang boleh buat 1 loaf bread dan 2 loaf bread...bagi yang family kecil rasanya yang 1 loaf pun dah cukup tapi kalau mmg peminat roti better beli yang besar boleh uli tpg sampai 1kg rasanya.

BM e-na tu hubby patut beli yg besar sbb bdk2 ni semua suka roti so kalau masa mama rajin meroti tu BM dok menguli je la...

no prob ila promote sambil2lan..he he

rasanya ada tu kat kedai letrik...cari2 jom kita meroti..he he

NORAIN said...

salam kak ena...
akak sihat?

tgk BM akak ni, teringin nya nak ada BM sendiri...sbb sy sgt x menjadi buat benda2 yg perlukn doh diuli2...huhuh

LOVELY KITCHEN said...

Norain : Wsalm ain..alhamdulillah sihat....balik mesia nanti boleh beli BM , senang kerja2 menguli nanti..he he

Lelord said...

ohooooo camturupa bentuknya ek.
walah jakun jap

LOVELY KITCHEN said...

Lelord : uish apa lak jakunnya, kan dah tengok tu...;-)

ARIFFDA said...

salam kenal... saya baru tertanya pasal Bread Machine. jd kalu nk buat roti kena ada 'bibik' ni la kan. harus saya cari 1 utk bantu saya yg amat berminat pada roti :)

saidati said...

He, he... i like the way u call Bread Maker ni Bibik! Anyway saya beli breadmaker masa tinggal di UK dulu in 2001. Selalu juga guna esp bila musim sejuk but my bread sedap di makan masa tengah panas aje. Bila dah sejuk keras aje... Yours looks nice and fluffy...Resepi ikut manual dalam breadmaker tu ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...