Monday, 5 July 2010

:-> Puteri Ayu


Kuih favorite E-na! Thank to Aymy sebab masa E-na dalam dilema nak cuba resepi mana dulu Aymy buat n3 tentang kuih Puteri Ayu. Bila baca komen peribadi Aymy tentang resepi ni terus hati terpaut untuk mencuba.

Resepi asal dari Cik Mat Gebu tapi bila selongkar Dapur Tanpa Sempadan tak jumpa pulak resepinya jadi tak dapat nak link kan kat sini.. Sorry ye Cik Mat pepagi dah bersepah dapur kena geledah...he he kalau CMG terbaca n3 ini dan ada resepi puteri ayu dalam Dapur Tanpa Sempadan bagitahu E-na nanti boleh E-na link kan...A Million thanks to CMG and Aymy. (Happy giler sebab kuih favorite menjadi dengan jayanya...puashati sangat dengan percubaan pertama ini) Lain kali boleh try resepi lain pula...ada cadangan tak resepi puteri ayu mana lagi yang sedap???

Seperti biasa resepi di bawah telah di sesuaikan dengan keadaan dan tempat semasa Lovely Kitchen... kira macam Puteri Ayu di Perantauan....semua bahan segera je...;-)

Bagi yang bekerja juga rasanya sesuai guna bahan-bahan segera macam ni...senang kan ada stok kelapa kering dan santan dalam tin di rumah. Nak buat kuih tengah2 malam pun boleh...beza ke rasanya? Guna bahan semulajadi dengan bahan2 segera mmglah tak sama tapi percayalah tetap sedap jika pandai mengolahnya...


RESEPI PUTERI AYU

Bahan-Bahannya

Bahan A:

  • 1 biji telur gred A
  • 80 g gula halus
  • 80 ml santan dalam tin
  • 90 g tepung gandum*
  • 1/2 camca besar tepung ubi* (*disatukan dan diayak)
  • 1/2 camca teh ovallate
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan

Bahan B:

  • 3/4 cawan kelapa kering
  • 1/2 cawan santan dalam tin (agak2 tau, rasanya tak perlu habiskan)
  • 1 camca besar tepung jagung
  • 1/4 camca teh garam halus ( jangan habiskan, rasa dulu)

Cara membuatnya:

  1. Gaul semua Bahan B sehingga rata.
  2. Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa yang telah dicampur garam & tepung tadi.Tekan sampai padat. Ketepikan.
  3. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan perisa padan, pewarna hijau dan gaul rata.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati.
  5. Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit (E-na kukus 7 minit je). Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan. Selamat Mencuba!

TIPS
  • Pastikan acuan di sapu minyak dengan RATA supaya tidak melekat.
  • Kelapa kering di gaul dengan santan supaya rasa lemak-lemak kelapa, tak lah rasa macam kelapa kering sangat kan..;-p

40 comments:

Sharinginfoz said...

lamanya tak makan benda alah ni.....

Tak Boleh Ping Gengblogger?

izahdaut said...

wahhh..comel tu..saya pun pernah buat.tak pasti mana satu yg sedap compare dengan yg ena ni.saya guna resep kak ita, seeeeedap..moist, lembut n gebu.

Ibu Mifzal Arsyad said...

sy suka kuih ni..comel je kan...rs pun ni mesti superb ni..hehe

MAS ( DUNIAKU ) said...

cantik dan comei kuih putri ayu e-na ni,sedapnya...mas pun suka kuih ni...

MaDiHaA said...

dari sehari ke sehari nak buat kuih ni.. tak menjadi2 jugak lagi.. rasanya dah berbelas tahun tak buat.. hehehe.. ada byk versi resepinya kan.. tak kisahlah.. yg penting menjadi & sedap..

re: entahlah ye ena.. rasanya akak lebih tua kot.. tahun 71... ena tahun berapa?

Jojoe said...

minat sgt kueh ni tau.. tapi tak berapa pandai nak buat..bestnya ena pandai masak...huhu

Sky Before Pinky said...

wah!! my feveret.. nie..

Anna Qawina said...

Wah E-na, teringin gak nak terai tp acuan kuih tu tah mana pgnya, ank2 dah wat main masak2, mgkn sbb umminya tak masak kot..hihi..kena selongkar bakul mainan anak nih..hihi

My Life My World said...

Salam E-na :) Wah! akak pun suka dengan kuih ni, selalu beli masa bulan puasa, nak buat tak pandai. Hehehehe ... baru tahu nama dia Puteri Ayu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ena..kuih nie mmg sedapkan..lembut jer bila dimkn.bungkus kan k.atie dlm 3 ketui yer...

Ida Ddapur said...

Slm Ena...wah2..sedap kuih ni,ida tak pernah buat tapi pernah mkn..kakak selalu gak buat,acuan pun tak dak ni..leh pakai acuan apa ya?

LOVELY KITCHEN said...

to sharinginfoz : mesti rindu nak makan kan? kena cari kat pasar malam ke...he he

anie,Nagoya said...

slm e-na.wai...wai...kuih ayu!!!...lama tk mkn.ayu sggh tangan mu membuatnya...knp mereka yg dok kat perantau buat semua sedap2?kita je yg tk menjadi..hahaha..kene cuba ni.tk leh jadi..

sal said...

salam.kuih ni memang sedap dan lembut sesuai dengan namanya..Tahniahlah E-na pandai buat.

Purpleroses said...

Saya suke kuih ni..tapi buat xpenah..xpandai..hehe..nak kene cuba nih..;)

Lovely Kitchen said...

Izah : yang ni pun lembut, moist, gebu...nanti nak try lah resepi kak ita lak...kena try mcm2 resepi ni...hihiii

LOVELY KITCHEN said...

Ibu Mifzal Arshad : kita pun suke! lembut tu...try la...

LOVELY KITCHEN said...

Mas (Duniaku) : alhamdulillah jadi! ramai peminat puteri ayu rupanya...he he

ina said...

kuih feberet jgk ni...tp tak penah buat pn..huhu...tak pe la, simpan dulu resepi. lg pn takde acuan. ermh....sedapnyerrr...

Amalblogbiz said...

Suka makan..tapi kmal sendiri belum pernah cuba buat lagi..ayu je kuih tu.

akuzle said...

sy mmglah suker, kerna..... ala, sure taulah naper....

Puan Isah said...

Salam ena :)

Saya sedang cari resipi kuih ni..boleh saya cuba?
Terima kasih kerana tulis resipi nye...

LOVELY KITCHEN said...

Madihaa : macam tu lah kita ni kak banyak sangat waiting list, kena Q dan selalunya akan berlaku potong Q bila tgk menu yg nampak lebih menarik...kalau buat nnt jangan lupa anto sini sikit ye..;-0

LOVELY KITCHEN said...

Jojoe ; boleh try buat, insyaallah jadi...;-)

LOVELY KITCHEN said...

SKY BEFORE PINK : sedap kan kuih ni...he he

LOVELY KITCHEN said...

Anna Qawinna : buat2 ..cepat selongkar bakul mainan tu cari acuan..he he...E-na ni selongkar stor mak kat kg rembat pelbagai jenis acuan bawa ke Nagoya..;-p

♥LOVE2COOK♥ said...

Ayunye kuih ni kak!!! Love sukeeeee ;)

~~zAnAfAhMi~~ said...

salam....belum cuba lagi kuih ni, kena ada acuan kan? hemm...kena cari ni..

ladymiaka86 said...

salam ziarah..

wahhh.. kuih feveret sue juga ni.. meleleh2 ayaq liuq ni.. huhu

♥♥♥zakiah♥♥♥ said...

akak.. sedap nye kueh ni... zakiah rs mcm nk mkn skrg jek...
tq akak visit blog zakiah... zakiah folo akak terus.. nnti akak folo zakiah jgk ye.. tq.. :))

LOVELY KITCHEN said...

My Life My World : ha ah kak banyak jual kat pasar ramadan kan...pas ni dah tahu nama dia ye...try buat kak mesti pandai!;-)

LOVELY KITCHEN said...

azatiesayang: ala kak sold out la...tapi ptg ni mcm nak buat lagi nnt kita anto kat umah yek...;-)

LOVELY KITCHEN said...

Idaddapur : E-na ambik acuan mak kat kg ni..habis segala macam acuan kuih mak yang dah tersimpan dalam stor angkut bawa sini...try guna acuan lompang ke acuan jelly ke..

LOVELY KITCHEN said...

anie, nagoya : tq...cuba2 insyaallah jadi...

sal : sedap dan lembut tu yang buat kuih ni ramai peminat kan...tq sis!

purpleroses : cuba buat dulu...insyaallah jadi...;-)

ina : suka juga ye...he he simpan resepi tapi kena buat tau!

Amalblogbiz : ayu ye kak? sesuai dgn nama dia ahaks! boleh cuba buat kak ..sennag je kalau akak yg buat mesti jadi punya...

akulez : suka? tapi tak tau nape..hihiii sebab sedaplah tu...;-)

Puan Isah : oo ye ke ..kebetulan lah tu...silalah ambik resepinya kak, memang untuk dikongsi bersama...dah buat nanti pos kat e-na sikit ye...;-)

Love to cook : u pun suke juga love? try out d recipe!he he

pch said...

lama dh dok cari nama sebenar kueh ni...huhu

Aymy With L♥ve said...

K Ena... dah 2 kali try ek? kite pon lom pernah tukar resipi lagi... takut cuba yg lain, jadik tak best... ehehe...

RastaMat said...

kueh feveret aku nih..
cdap weyh...
tolong buatkan..
pastu pos kat aku eh..
hehe..

hazeleyed lady said...

masih ingt sekitar tahun 80 han...kami dan kawan2 gila buat kuih ni..bawa gi sekolah jamu...memang sedap especially guna gula merah

eiramalik said...

salam kak, cantik jekkk akak nye puteri ayu...ira buat selalu kelapa tu x jadi,bila angkat mesti kelapa die tanggal...ade tips x kak mcm mana nak cantikkan kelapa kt bawah tu...saya kt sini pun guna kelapa kering gak,letak air skit pastu stim kan kejap

Anonymous said...

Ovallette tu ap?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...