Friday, 9 July 2010

:-> Puteri Ayu Lompang



Baru je beberapa hari lepas buat Kuih Puteri Ayu. Rasa tak puas lagi menikmati kelembutan sang puteri, tu yang merajinkan diri buat lagi...kali ni 2 bancuhan terus...puas hati melantak!

Kuih Puteri Ayu telah di lompangkan. Pinjam baju mek lompang untuk siapkan 2 bancuhan Puteri Ayu. Acuan Puteri ayu tak cukup tapi hati geram nak makan banyak so pakai kan baju lompang kat puteri ayu...nasib baik puteri sorang ni tak pandang darjat...elok je dia naik gebu walaupun dalam acuan lompang. Sungguh mulia hatimu tuan puteri...;-p

Jadi kepada yang nak mencuba resepi ini tapi tiada acuan boleh guna acuan lompang atau cuba acuan jelly mungkin boleh guna loyang besar curah je semua bila dan masak sejukkan, potong je (yang ni cadangan, e-na pun lum try lagi...kalau x jadi sendiri tanggung ek...hihii)

Memang lembut, gebu, moist dan secukup rasa kuih puteri ayu ni...tidak rugi mencuba.

RESEPI PUTERI AYU

Bahan-Bahannya

(20-25 biji)


Bahan A:

  • 1 biji telur gred A
  • 80 g gula halus
  • 80 ml santan dalam tin
  • 90 g tepung gandum*
  • 1/2 camca besar tepung ubi* (*disatukan dan diayak)
  • 1/2 camca teh ovallate
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan

Bahan B:

  • 3/4 cawan kelapa kering
  • 1/2 cawan santan dalam tin (agak2 tau, rasanya tak perlu habiskan, agak2 lembab je)
  • 1 camca besar tepung jagung (kali ni E-na guna tepung ubi)
  • 1/4 camca teh garam halus ( jangan habiskan, rasa dulu)

Cara membuatnya:

  1. Gaul semua Bahan B sehingga rata.
  2. Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa yang telah dicampur garam & tepung tadi.Tekan sampai padat. Ketepikan.
  3. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan perisa padan, pewarna hijau dan gaul rata.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati.
  5. Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 7 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan. Selamat Mencuba!
NOTE : 2 bancuhan di atas menghasilkan lebih kurang 20 biji acuan puteri ayu dan 18 biji acuan lompang


TIPS
  • Pastikan acuan di sapu minyak dengan RATA supaya tidak melekat.
  • Kelapa kering di gaul dengan santan supaya rasa lemak-lemak kelapa, tak lah rasa macam kelapa kering sangat kan..;-p


23 comments:

Azmiezas said...

permaisuri ayu ada tak??..hehehe..

kak Erna said...

salam E-na..akak ingatkan..apa la tadi..dilompangkan tu..rupanya..pakai baju lain..kuih tetap sama...

izahdaut said...

hikhikhik..memang oenggemar putri ayu betul nih..cantik gak dlm bekas lompang kan

Jiya said...

tak penah lg wat puteri ayu ni...

SyuQ said...

my faverat ni kak...

:-)

Kak Rose said...

keratip nya... walau dilompangkan ia tetap ayu... comel dalam bekas lompang tu kan...

ked :) said...

wah sedap~

usha entri terbaru

MAS ( DUNIAKU ) said...

sedap2...tak kira rupa cam mana, janji putri ayu..cantik juga guna bekas lompang..

Ida Ddapur said...

E-na..hi.hi sama la ngan ida,smlm ada buat kuih ni tapi nak tau pakai acuan apa..pakai acuan ais yg lubangnyer bulat2..kuih tak sempat possing hi..hi,len kali uat baru possing,ida pun pakai resepi nih, doublekan adunan baru banyak sikit.

ain said...

akak suka mkn puteri ayu ni tp tak pernah buat lagi. acuan lama dah beli, masih dlm pastik lagi.hihi

hana said...

rajennyer na wat lagik! tapau spoloh letui boley tak? tak penah wat lagik gara2 kelapa kering! huH! menyampas betui...

anie,Nagoya said...

Puteri Ayu Lompang?baru pertama kali dengar..mgkn kita yg ketigglan zaman tk tahu???rasa samakn...nk sedozen...napkin tu cam kenalll....sama cam kita..li kat 100yen shop ya?

HomeKreation said...

Salam Ena. Along pun lum wat lagi kuih ni sbb takda acuan, kreatip juga Ena ni ya...

emy/mamasuri said...

oh sedap2...

izman said...

akupun suka gak kuih ni, lebih2 lagi masa buka puasa.

Hamzah Ian said...

pergh.. pasni suh mak buat ah.. nampak cam best..

Jijahh @ f.k said...

pakai kelapa muda yg gaul ngan garam sikit lagi best kan .. lemak tull .. hehehe jijah suka pink kalerr .. sedap nye kalo makan pepanas nii kann ?

mama zharfan said...

wah, bestnya blog ni...followers pun ramai!!! me pun follow jugak lah yer, sbb best boleh cuba try msk2 :)

Hariz said...

Thanks You For Resepi
Nak Cuba Nie

Congratulation Netherlands Is Winner World Cup 2010

cawan merah said...

sangat suka kuih ni.. kuih feveret.. thanks

si[jari] telunjuk said...

akak..ap fungsi tepung ubi tu ye?

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

lompang tau... puteri ayu lompang x pnh mkn pon =)) he3

LOVELY KITCHEN said...

Azmiezas : kita lah tu kak permaisuri ayu..he he

Kak Erna : iye kak resepi sama cuma pakai acuan lain..;-)

Izahdaut : suka sangat...tu lah kiut juga dia dlm bekas lompang..

Jiya : try la wat jiya..sedap tau..;-)

Syuq : k.e-na pun suka sangat...

Kak Rose ; saje bagi idea untuk yang tiada acuan tapi nak cuba buta..tq

ked : sedaaaap!

Mas : iye mas janni puteri ayu tetap di hati..he he

Idaddapur : he he perkara biasa tak sempat posing tu..maklumlah ramai pelanggan...kikiki

ain : apa lagi kak acuan dah ada teruslah projek mmputeri! nanti anto sini sikit ek..

Hana : try buat letak santan mcm yang e-na buat tu..ok gak lemak2 taklah rasa kelapa kering sangat..sedaplah hana...try!

anie, nagoya : benda yang sama lah anie..cuma guna acuan lompang je..hiks

HomeKreation : guna je acuan yang sesuai along...creative kena ada...;-)


emy / mamasuri : sedaaaapp sangat!

izman : kita tak kira pose ke tak..mmg nka je kuih ni...

Hamzah lan : hihi try wat sendiri la resepi dah ada tu...;-p

Jijah : lagi sedap guna kelapa fresh..kami ni di perantauan, kelapa kering je la...

Mama zharfan : tq sudi singgah n follow....moga mendapat manfaat..;-)

Hariz ; u r welcome...cuba2! nanti anto lah LK sikit..hihi

cawan merah : suke ye...ramai peminat kuih ni kan...u r welcome

si[jari]telunjuk : not very sure...letak tepung gandum semua pun ok tapi k.e-na memang ikut resepi ni betul2 sebab rasanya dan sedap...;-)

Missxyz : resepi puteri ayu cuma guna acuan lompang je...he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...