Thursday, 8 July 2010

:-> Laksam MIL



Laksam Kelantan memang antara makanan kegemaran di Lovely Kitchen. Buat laksam menggunakan tepung beras yang MIL kirim dari Malaysia masa hubby balik sekejap ke kg end of may baru ni. Ulam-ulam dalam gambar kat atas tu my husband yang hiriskan dan katanya timun tu hiris cara dia, cepat sikit siap, ;-p...dapat makan bunga kantan fresh kiriman mak...complete segala ulam, ada daun kesum, bunga kantan, taugeh...cuma kacang panjang tak ada....nanti kalau pokok kacang panjang berbuah boleh makan dengan laksam...he he berangan!

Laksam ni sensitif sikit kalau tak kena tepungnya lamalah nak adjust supaya menjadi cantik dan rasa sedap tidak 'berselut'.

Masa buat laksam yang sebelum ini guna tepung yang ada di jepun so terpaksa tambah dengan sedikit tepung gandum untuk jadi cantik...boleh tengok disini...tapi kalau guna tepung beras yang biasa MIL e-na guna ni tak perlu tambah tepung gandum dan insyaallah memang akan jadi laksam tu nanti.

Tapi kan bila nak taip resepi kat sini E-na dah confuse sukatan air yang e-na guna ari tu. Selalunya kalau bancuh adunan laksam dgn MIL, dia kata agak2 je sukatan airnya...so nanti bila E-na buat lagi E-na bagi resepi yang tepat dan gambar tepung beras yang biasa MIL E-na guna ....kepada yang ingin mencuba tak perlu risau laksamnya tak jadi. Sabar ye...;-)

15 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...

sedapnya laksam, mas suka makan tapi tak pernah buat lagi, selalu beli je...pandai la e-na buat...order sepinggan boleh..

Lovely Kitchen said...

Mas (Duniaku) :nanti bebila free boleh kukus laksam pulak mas.. buat sendiri puas hati, boleh makan banyak(camna nak diet ni!)...errr cukup ke sepinggan tu?

skano said...

saiko nih...umei!! laksam yg lembut tak berputus tapi nipis, tak bertepung ... ikan segar dan terpilih...tgk stucture kuah tuh.. huh meleless

skano c.a. said...

timun biar bergetah, bunga kantan dan kesum biar cukup bau, togei + serai kayu, chili merah jeruk kat utara, lada burung hijau baru petik kenyek ngan tgn di selatan (aroma nak terbersin tuh plg saiko).. tak tahaannn ... ak, sedikit kacang pjg..jgn sampai mengubah rase togei.

ina said...

Licinnya pipi laksam E-na. Laksam ni my feberet ever. Tp tak reti buat. Dulu slalu tgk mak buat tp zaman muda remaja dulu reti ngap jer la, hehehe.

Paling best, mkn mesti nk banyak ulam. Sedap...sedap... Emh, save dulu la resepi, nti ada seru boleh buat....hehe

zarin said...

nanti boleh lah cuba resepi laksam ni :D
suka mkn tp tk pernah buat :D

Kamalia said...

huhuhu...nak laksam..sy dah bawak mgkuk ni..nak kuah n ulam lebih ye kak...:D

Ummi said...

salam Ena, woiiii x tahan tgk laksam..mmg favourite akak betul nih! Kalau letak 3 mangkuk pun akak leh makan tauuu..suka sgt2...tp mmg x rajin nk buat...tu la pasal..asyik beli jek bila nak makan, sebab org dlm rumah x layan laksam nih..huhuuu

ain said...

1st time mkn laksam ms raya thn lps kat umah kwn. terus jatuh cintan. sedap!!

mamawana said...

Kecur ayaq lioq. Mai semangkuk laksam. My feberet.

skano c.a. said...

meh pakat buat laksam... yg beli kurang/t.. sedap, bezanya;
tak lembut, bertepung, ikan tak segar, kuah cair (ikan cikit), ulam sikit n tak pelbagai..layu plak tuh, kurang kow pedasnya, ada terlebih manis, ada kurang/lbh garam etc.lah..kebersihan pun!? sorimori la tuen ghumah, nih nok ngepek hok oghen jua laksei tok sedak, tapi ghama oghe bli gok

anie,Nagoya said...

uuuuwaaa....dh lama tk mkn tuuuuu...terer ya ena buat.laksam kelantan.abah kkanie dr kelantan...dulu tk bape suka..tp sekarang semua sental....budu ada??

anie,Nagoya said...

mnta izin copy resepi kuih seri muka..td beli beras pulut...beras pulut yg ari tu ena beli lam bape argenya?kkanie beli 1.4kg 700yen..pertama kali beli beras pulut...hahaha

Azmiezas said...

Ini..laksam klantan yer??..

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..sy sangat suka ini ....bestnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...