Wednesday, 14 July 2010

:-> Kuih Lopes


Sape suka makan kuih ni? Dibuat dari beras pulut bersalut kelapa parut muda dan disiram dengan air gula. E-na buat untuk breakfast pagi tadi, resepi campak-campak sesuka hati dan sesedap rasa. Alhamdulillah sedap...(Sape lagi nak puji kalau tak sendiri puji kan..kikiki)

Seperti biasa kuih macam ni Kakak Damia memang suka sangat...Adik Shasya tak layan dia manis-manis. Lebih suka makan pulut dengan telur dadar je....Hafiy pula lopes makan, pulut telur dadar pun makan...senang.

Dari mana pulak asalnya nama Lopes ni sape tahu????

17 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...

e-na, mas suka kuih lopis...tak pernah buat, selalu mak mas buat bila mas balik kampung...sedapnya..cantik la bentuk lopis tu...nak satu e-na..gula merah lebih ye...

Kamalia said...

salam akk..sedapnye kuih lopez ni..ngehehe..ade lg x?nk jugak ni..mmm..xtaula dr mn dtg nama lopes tu..:D

Amalblogbiz said...

Kmal suka sangat kuih lopes ni..

mommyYen said...

uohh..sedapnya kuih lopez ni..hihik

sLEEping BEauty said...

sedapppp... intan suke sgt kuih lopes ni ...

anie,Nagoya said...

salam e-na.bz ke?pandai btul e-na buat kuih.jatuh cinta pada lopez tu..dh lama tk makang....

NENSA MOON said...

mmm...so lovely, n nampak sedap tuh kuehnya..!!
thx for showing us.
have a great day...
nensa

Ummi Hanie said...

kak ena...sedap tuuu...nyumm...

Hnaie dah 'muda' ni baru suke . dulu2 masa 'tua' xsukea...ekekeke..byk betul berubah selera ikut usia, betul tak kak ena? ;)

Ida Ddapur said...

slm e-na....sedap2,lama tak mkn,mkn pernah buat tak pernah..anak2 ida sume suke,sbb manis air gula tu

izahdaut said...

lopes...lama teringin nak buat...tapi entah makan ke idak bebeudak nih.nyum nyum..nak try nanti

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ena...sht?sedapnya kuih lpoes tue mkn ngan air gula melaka kan...k.atie pon jarang buat.selalu MIL yg kasi,dia rajen buat..hikhik.pssttt...bertuah punya menantu..ngeee

Alida Ali said...

sedapnya ena...saya mmg gila kuih lopeh ni...klu kt kedai ofis ni ada tiap2 ari saya beli...nak bt sendiri tak tahu atau mls hehehe..

My Life My World said...

Hamboi ... lopez lopez nih, macam ikut Tema Juara World Cup Sepanyol tu jer. Pandai ek Ena, akak panggil kuhi Jeniffer Lopez hihihi ... penat penat kita buat kuih, sekali Jeniffer Lopez dapat nama.

caliph shuriken said...

nice pic ^^
nmpak penuh seni teknik siram air gula ni, hikk...

Wanieyra said...

cutenya kuih lopes tu.....sayng nak makan

Azmiezas said...

kuih faveret ahkak ni..

Hannah said...

Kmal suka sangat kuih lopes ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...