- 250 gram daging - dihiris nipis
- 1 inci lengkuas - dihiris nipis dan dipotong 3
- 1/2 inci halia - di hiris nipis dan di potong 3
- 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
- 2 ulas bawang merah - dihiris nipis
- 1 sudu besar biji ketumbar - di cuci dan di tumbuk sekadar pecah2 sahaja
- 1- 2 asam gelugor / asam keping
- 3 - 5 biji cili padi di ketuk - ikut kepedasan masing-masing
- 5 cawan air
- garam dan perasa
Cara-cara :
- Daging di cuci dan toskan.
- Masukkan daging, ketumbar, lengkuas, halia, bawang putih, bawang merah, asam gelugor, dan air ke dalam periuk.
- Biarkan mendidih.
- Masukkan garam, perasa, cili padi dan biarkan mendidih sehingga daging empuk.
- Bila air nampak sudah surut dan daging sudah empuk bolehlah di tutup api. Sedia dihidangkan.
Tips
- Biar mendidih lama sedikit sehingga air nampak surut sedikit baru sedap.
- Bila dah bermalam lagi sedap sebab makin sebati rasa rempah dan daging.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
11 comments:
Sedapnya..
menu sihat..
bagus utk kesihatan..
salam perkenalan...saya baru lg dlm blog2 ni...jenguk2 la blog saya ek...
pandai masak sume sedap2 belaka
http://shidas.blogspot.com
salam perkenalan...saya baru lg dlm blog2 ni...jenguk2 la blog saya ek...
pandai masak sume sedap2 belaka
http://shidas.blogspot.com
aduh ena sedapnye...ni kalo dpt mkn ngan nasi panas, budu n ulam ...puh! mmg tak pandang kiri kanan...tau2 2 pinggan licin hik hik hik....
sedap.. sedap.. rasa lapar nih
Ni Lauk Orang Pahang kann ?
Simple n for sure nice kan..
salam kak e-na,
wah...ini letak rempah2 seme mesti umph! biasa saya buat, letak bawang ngan halia jer.. :)
aduss baru semalam teringin sgt nak mkn singgang daging tp tk terbuat sebab tkde daging..tup tup e-na dah buat dah..sedapnya :D
Salam E-Na, ini la resepi simple tp best dr Kelate. Sy suka menu singgang ni.Ikn aya/tongkol atau dgg mmg best kalo buat singgang. E-Na mmg best sbb byk resepi dr Kelate yg diperkenalkn dlm blog ni.
singgang daging??lum pernah cuba! mesti kena try nanti!
salam e-na...emm dah lama kak ima tak masak singgang daging ni...sebenarnya kat umah ni ramai yang sukakannya...
Post a Comment