Monday, 17 May 2010

:-> Roti Sosej Mini


E-na buat Roti Sosej 'cute' untuk memudahkan anak-anak makan.

Roti Sosej Mini (24 biji yang comei2)

Bahan-bahan Doh :
  • 250 gram tepung roti
  • 150 ml fresh milk + 1 biji telur (asingkan 2 sudu kecil untuk di glis pada roti)
  • 20 gram gula (2 1/2 sudu besar)
  • 20 gram butter
  • 20 gram susu tepung (2 sudu besar)
  • 5 gram garam ( 1 sudu kecil)
  • 3 gram dry yeast (1 sudu kecil)

Bahan- bahan sampingan :
  • 12 batang sosej
  • sedikit marjerin untuk di sapu/ glis pada roti
  • 2 sudu kecil telur yang di asingkan tadi

Cara-cara :
  1. Didihkan air di dalam periuk dan rebus sosej.
  2. Angkat, toskan dan sosej dipotong 2.
  3. Masukkan semua bahan-bahan untuk doh ke dalam BM di mulai dengan fresh milk+telur dan di akhiri dengan dry yeast.
  4. Pilih menu 'dough' dan on kan BM.
  5. Apabila selesai keluarkan doh dari BM.
  6. Tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
  7. Bahagikan doh kepada 24 bahagian. Bulat2 kan.
  8. Buatkan bentuk panjang dan lilit keliling sosej.
  9. Pastikan kedua-dua bahagian hujung doh ditindih di dalam lilitan untuk mengelakkannya dari terbuka semasa proses pengembangan nanti.
  10. Biarkan naik sekali ganda. (bergantung kepada suhu bilik, masa yang di ambil antara 15-30 minit)
  11. Setelah kembang glis telur pada permukaan doh.
  12. Bakar dengan suhu 180 darjah selama 12 ke 15 minit atau sehingga masak bergantung kpd jenis oven.
  13. Keluarkan dari oven sapukan dengan marjerin untuk cantik berkilat.
  14. Sejukkan dan simpan di dalam bekas bertutup. Selamat mencuba!
Cara Uli tangan
  1. Bahagikan tepung kepada 2 bahagian.
  2. Satu bahagian tepung di gaul dengan garam dan satu bahagian lagi di masukkan semua bahan dan di gaul rata.
  3. Masukkan tepung yang bercampur garam tadi ke dalam adunan doh dan uli selama 10 - 15 minit.
  4. Ketepikan dan tutup dengan kain lembab. Biarkan doh naik dua kali ganda atau selama 45 minit - 1 jam.
  5. Seterusnya ikut cara nombor 6 di atas. Selamat menguli!

Tips :
  1. Elakkan dry yeast bercampur secara terus dengan garam supaya tidak membantutkan proses pengembangan doh nanti.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

10 comments:

fatin hanani said...

wah2 bestnya kak ena pandai masak
fatin tinggi sgt pandai dlm masak2 ni tp hehe pemls :D

☆ lieya latif ☆ said...

alahai ena, comelnye roti sosej nie....gebus berkilat2 ..... untung org pandai meroti ni.....puas mkn kan.....

Tihara said...

tomei nye..cedap nye ;)

ain said...

rajinnya dia meroti. akak meroti kat giant je lah!hihi

MAS ( DUNIAKU ) said...

cantik la roti sosej e-na,gebu dan berkilat2,rasa macam nak ambik 1 masuk ke mulut,yummy...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tembunnya!

gerrammm jek.. hehe..

cikmanggis said...

oooo montok montoknya roti tu...

boutique said...

http://butikcollections.blogspot.com

Pakaian yg sgt elegan,sgt sesuai untuk wanita pada masa kini,simple dan menarik,diskaun menanti anda sekiranya pembelian lebih dari 3 pasang...

Puan Isah said...

Salam :)
Roti -roti cute tu memang nampak sedap!
Thank you for sharing the recipe.
Nice blog you have!

Harap sudi menerima 'Nice Bloggers Award' dari saya :)

Sila kunjungi blog saya?

Salam Kenalan :)

nuRuLain_zAiNi said...

wah..pansai nye wat roti..aku pndai wat jemput2 je..hhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...