Thursday, 6 May 2010

:-> Ayam Madu BBQ



Ayam Madu BBQ
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam - di belah dua dan dikelar di bahagian isi / 12 ketul kepak @ peha ayam.
  • 4 sudu besar madu
  • 1 sudu makan ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 2 inci halia
  • 1/2 labu bawang besar / 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar serbuk cili giling / boh (ikut selera masing2)
  • 1 1/4 sidi teh garam
Cara-cara :
  1. Kisar kering ketumbar, jintan manis dan putih.
  2. Tumbuk halia, bawang merah dan bawang putih.
  3. Sesuaikan rasa manis, pedas dan masinnya. Gaulkan dengan ayam.
  4. Perap di dalam peti sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 2 jam supaya bahan-bahan meresap masuk ke dalam ayam.
  5. Titikkan minyak di atas ayam.
  6. Bakar di dalam oven dengan suhu 220 degree selama 30 minit.
  7. Kemudian balikkan ayam dan bakar selama 10-15 minit lagi.
  8. Sedap di makan dengan nasi putih, nasi minyak atau di ratah begitu sahaja. Selamat Mencuba!
TIPS :
  1. Suhu oven dan masa membakar bergantung kpd jenis oven masing-masing.
  2. Titikkan sedikit minyak di atas ayam sebelum di bakar supaya tidak terlalu kering.


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Kak Zai

5 comments:

Tihara said...

oh sedap nyerr :)

iBu...gUru said...

weekend ni nak try lah..........nampak sdap jer

KaiZeN SHiNoBi said...

tetiba lapo~

ahaks

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

tergaman tengok pic ayam tu..sdap je nampaknye..resepi xsusah nak carik..senang je...sume ade..kecuali ayam..kang kena beli la nih..hehe..pape pon tq sangat2 kak ena...ssaye suke...

norhasni kamarudin said...

sedap nye.....hehehe
Dsweetdiamond.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...