Tuesday, 4 October 2011

Pedas Gilerrr!!!


Klik button 'Share' di sebelah kanan untuk berkongsi info ini di Facebook bersama rakan-rakan anda. Sharing is Caring...TQVM.

Masih belum sempat menaip resepi...layan dulu tanaman di kebun mini Lovely Kitchen..


E-na dan hubby try makan cili kat atas ni....masa tu kena yang betul-betul pedas punya...berasap kami! berhenti minum air sebab memang tak tahan sangat. Baunya fuhhh memang best bau cili fresh...

Mula-mula beli pokok cili ni takut nak makan...tengok jeling2 fikir2 nak makan ke tak...sampailah  buahnya kering di pokok dalam gambar kat bawah...bukan takut pedas tapi takut keracunan ke apa... bila sekali cuba terus jadi pujaan...nak makan nasi pi petik cili fresh dulu....

Banyak lagi putik baru keluar...cilinya berbuah rapat-rapat...


Cantik sebagai hiasan sedap juga di makan. Alhamdulillah masih bernafas lepas makan cili ini...


Pokok-pokok lain dari Mini Edible Garden Lovely Kitchen:

UPDATE :
Info tentang pokok cili ini dari En Adry@Daun...Thank you!!!

'Cili ni drp spesis capsicum annuum tp krg pasti varieti mana. Cili spesis ini ada varieti piquin, chiltepin, stumpy, aurora (kaler perple gelap masa muda>oren>merah bila masak), Bolivian Rainbow(oren, purple,hijau dan merah dlm satu pokok) dan Fairy Light. Semua cili ni berasal dr Amerika Selatan tp telah diklon di beberapa negara tmasuk Thailand. Tahap kepedasan utk cili spesis ini, 7/10. Maknanya ia pedas yg amat...!!!'


Klik 'LIKE' jika anda suka dengan entry ini...anda pembakar semangat LK. TQVM!!

10 comments:

Ida,Japan said...

sedap & boleh mkn ye na???..selalu gak tgk pokok cili ni kt kedai bunga..dlm hati pikir utk hiasan ja..

Mas said...

suka tengok pokok2 ena...
cantik subur jerk hidupnya...
ehh..boleh makan yerk cili gini..
tak tahu lak mas..
ingatkan hiasan jerk..

Asmara said...

eh haah la. boleh makan ek. ingat wat hiasan je. hehe..

Amie said...

eehh...selama ni sangka buat hiasan je... suka beli & tanam dalam pasu...rupanya boleh dimakan!

Pia said...

"huhu..sblm ni tanam cili tak penah nak hidup..beli ajelah senang...tapi tak putus asa,nak cuba tanam lagi.."

Acik Erna said...

E-na cantik cili tu..selain boleh dimakan boleh jugak jadi hiasan kan..
akak pernah ada tapi bulat sikit..

ieda said...

uish dikk semalam baru bercerita pasal cili gemuk nie ekekke memang pedas dik :)

ps : dik try ke link nie ok
http://posh76.blogspot.com/2011/10/tips-mendapatkan-buffered-earning-dari.html

insyaallahh semoga dpt membantu :)

ejaMaria said...

bestkan bila tanam, dapat hasil bole makan... ;p

Adry@Daun said...

As salam E-Na,
Ni dtg dr jauh nk tunaikan permintaan E-Na utk kenal nama cili ni. Cili ni drp spesis capsicum annuum tp krg pasti varieti mana. Cili spesis ini ada varieti piquin, chiltepin, stumpy, aurora (kaler perple gelap masa muda>oren>merah bila masak), Bolivian Rainbow(oren, purple,hijau dan merah dlm satu pokok) dan Fairy Light. Semua cili ni berasal dr Amerika Selatan tp telah diklon di beberapa negara tmasuk Thailand. Tahap kepedasan utk cili spesis ini, 7/10. Maknanya ia pedas yg amat...!!!

EmbunRosaliza said...

Assalam e-na, kat umah akk ada sejenis cili yg teramat pedas, rupa paras ada iras2 yg e-na ni, tapi berlekuk2 sikit, sampai akk pun tak berani mkn. best la e-na tanam pkk semua menjadi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...