Thursday, 11 August 2011

:-> Tutorial : Cara Besarkan Gambar Dalam Entry Blog


Entry khas untuk menjawab persoalan Ida Happy Cooking Time...:) dalam entry BURGER MALAYSIA semalam



E-na tunjukkan step by step. Kalau nak tinggal mesej bimbang tak sampai pula maksudnya.

  1. Sign in blogger.
  2. Klik icon 'Settings'
  3. Pilih bahagian 'Basic'
  4. Scroll ke bawah page akan jumpa 'Select Post Editor'
  5. Asalnya bullet berada di 'old editor' kan atau 'hide compose mode'
  6. Klik icon 'Updated editor (Recommended)'
  7. Kemudian klik 'Save setting'
  8. Sekarang boleh buat entry baru seperti biasa di 'New Post'
  9. Klik 'Insert Image'...'Choose File'... 'Add selected'...
  10. Kemudian klik pada gambar yang di upload tadi. Hasilnya seperti di bawah,
  11. Pilih saiz gambar yang dikehendaki, 'Small', 'Medium', 'Large' atau 'X-Large'.Klik pada icon 'X-Large '  (X-Large ni saiz yang E-na guna untuk entry BURGER MALAYSIA)
  12. Dah siap...
Boleh faham ke...kalau tak jelas boleh tanya lagi...FOC...
Harap sedikit sebanyak dapat membantu Ida dan pengunjung LK yang memerlukan.....arigatou gozaimashita!

UPDATE  :
Boleh juga tengok kat sini untuk rujukan :

10 comments:

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalammualaikum Ina, wah...dah buat tutorial psl blog pulak ye? ada juga sedara mara akak tnya psl blog tp malas nak terangkan, akak bgtau tunggu akak balik je...hehe....

sbnrnya kan, kita klik je kat google dan bermacam2 info kita boleh dpt, betul tak?

Ida,Japan said...

terima kasih byk2 e-na...4the tutorial ni,susahkn e-na lak.....nanti bole cuba TQVM

Kak Rose said...

E-na, tq for the tutorial... sangat berguna untuk orang buta IT macam kak rose ni!

Ida,Japan said...

e-na!! berjaya!! ida dh edit balik post ciskek tadi...tuu dia besor giler...jerawat batu pun leh nmpk ...apa2 maceh byk2 ye na..mmuahh!!

inaku79 said...

dah lama tak singgah sini. TQ for the info ye e-na. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

curlasttt kak e-na
selalu ayu guna Flickr jer
arigatou atas jasamu itew ngeee

Alin Marlini said...

memang mudahkan ..

aleya said...

naru hodo..bru tau..thanks 4 the tips =p

Asmara said...

akk thanks! kita pun dah cuba. hehe.. terima kasih atas panduan. suka2! ;D

soooooour said...

nak beso lagi cmne??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...