Friday, 19 August 2011

:-> Semangat Menulis Kad Raya


Lebih kurang sejam lebih juga E-na menulis dan menyiapkan 'kad-kad raya' di bawah tu. Teringat kembali zaman menulis kad raya dulu-dulu. Dan yang paling seronok waktu terima kad raya. Dapat pula posmen hantar 4/5 keping kad sehari...memang hati berbunga riang kan. Sekarang dah makin kurang  budaya menulis kad raya. 


Sebenarnya kad raya di atas adalah untuk blogger yang join aktiviti di blog Deqlis. E-na tau pun sbb Deqlis ada tinggalkan komen dalam n3 LK. Thanks untuk Deqlis yang anjurkan xtvt seperti ini. Tujuan E-na join adalah untuk memberi pendedahan kepada anak-anak budaya menulis, menerima dan nanti menggantung kad raya. Untuk bloggers yang join terimalah seadanya kad raya dari jepun...xdelah gambar ketupat, lemang, masjid sebagainya ye...

Sebelum jumpa blog Deqlis, E-na dan anak-anak dah buat 'Kad Raya untuk Nenek-nenek di kampung'. Enjoy sangat buat kad raya. Walaupun hanya 2 keping kad tapi 2 hari juga nak siapkan...maklumlah mamanya sibuk juga di dapur dan urusan seharian. 


E-na buat aktiviti mencari letter dalam magazine bagi perkataan 'AIDILFITRI 2011'. Sesuai untuk Shasya (5yrs) dan Hafiy(3yrs) identify the alphabet. Menggunting dan menampal huruf-huruf tersebut bagus untuk fine motor skill anak-anak. Kakak Damia melukis dan menggunting flowers untuk decorate kad, juga menulis kad raya.

Kad Raya untuk Nenek Masitah....Tulisan Shasya 'Kami SayangNenek' untuk kedua-dua kad.

Kad Raya untuk Nenek Zainun.

2 versi...jawi dan rumi...tulisan kakak Damia.

Ni semua kad raya untuk di pos....7 keping untuk blogger dan 2 keping untuk nenek-nenek tersayang. Semua dah pos semalam... kos setem 220 yen each...

19 comments:

nur easy said...

cantiknya tulis jawi.. ;)

Mas said...

rajinnya e-na buat kad raya..
cantikkk...

Mas said...

rajinnya e-na buat kad raya..
cantikkk...

deqlis said...

Salam Ena,,,,

wah!! meriahnya anak2 mu buat kad raya...mesti seronokkan?? mama sporting:-)

x sabar rasanya tunggu kad raya Ena..thanks join..insyaAllah next year kita wat lagi yer:-)

ketawariang said...

eiii comelnye.... :)

thanks tau.....smlm sy dah pos kad utk akak....
simple je saya pny kad tu....
busy kerja... curi2 masa beli kad... T_________T
segan la pulakk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pandai damia tulis jawi
kat ai x der ker?? ngeeee

zahidahwahid said...

cantiknya kad......saya biasa2 je.....tak sabar nak tunggu kad dari jepun ni...excited....hehehehe


New Entry: Preparation Raya

アヌムちゃん said...

anak akak 3 org eh.ramai gk.sebab selalu tgk makanan je dkt sini.baru tau.heee..wah mmg bestnya buat kad raa sendiri kan..dh lama x buat kad sendiri..tgn ni xtau berbakat lg ke x.heee

Juwita Jamaludin said...

kak ena.. rajinnnya.. lawa la tulisan syasya.. tulisan jawi damia pun lawa sangat.. bagus akak ajar anak2 ye.. suka tgk...

Mummy Nana said...

Same here.. anak2 I pun buat home made kad raya... tapi xterpos lagi... mummy xsempat nak gi pos opis...Cantiknya tulisan jawi Kakak Damia... pandai nya.. even duduk negeri org... and the cards sungguhlah comel.. nak jugak... hehe

Acik Erna said...

E-na cantiknya kad..

asmariza said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011 untuk along n family kat sana. maaf tak der kat raya... ;>

nuwairani ismail said...

huhuh...memang mengembalikan nostalgia lama2 bila tengok kad2 ni...

yanti isa said...

so sweet ... cantiknya kad2 tu . Anak-anak akak pun buat kad raya tapi untuk pertandingan .

Nisa Greennnpanda said...

wah, e-na wat kad raye tue sndri ke? cantik la.. anak2 pun pandai wat kad gak eh, hehe..

Cikgu Zailani said...

Dulu masa saya budak2 pun suka buat kad raya sendiri... Tapi sekarang dah ada duit, beli je... Nanti tak de sapa yg beli kad kat kedai tu kan.

http://cikguzailani.blogspot.com/2011/08/exchange-kad-raya.html

MamaEma said...

cantik dan sangat kreatif

akuzle said...

bagusnyer aktvt permata hati e-na semer neh. tulisan jawi kak damia sgt cantik. kak syasya dah besar dan lebih feminin lah. so cute...

Cikgu Zailani said...

Kad Raya dari Jepun dah diterima. Cantik sangat.... Terima kasih ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...