Wednesday, 8 June 2011

:-> Kesum Di Timpa Salji


Gambar ini di ambil semasa fuyu (winter) Januari 2011. Salji yang turun di Nagoya agak lebat dari tahun sebelumnya. Pokok kesum yang E-na tanam di balkoni turut di timpa salji. Masa tu risau sangat takut kesum tak dapat bertahan dengan kesejukan salji.
Macam kejung pokok kesum tu kesejukan...siannnn dia...

Dah setahun tanam baru nampak kesum berbunga. Sebelum ni memang tak ada peluang nak berbunga sebab E-na selalu sangat petik pucuknya buat masak. Sekarang pokok kesum dah semakin merimbun. Dah banyak sangat tu yang sempat berbunga-bunga pulak...Masa mula-mula tanam dulu sepasu je. Bawa masuk dalam rumah masa winter last year. Punyalah sayang kan takut mati. Tengok kat sini.

Kat atas pokok yang daun panjang tu bunga apa tak tahu nama...depannya tu ada pokok strawberry. Sekarang dah besar dan berbuah. Tapi tak menjadi buahnya sebab di serang hama. Tempat tu agak lembab tak sesuai agaknya...

Yang ini pula Little Yuki Daruma (snowman) hasil dari snow yang sejemput kat balkoni.

22 comments:

Mak Qis said...

e-na...sehatnya daun kesum...akak punya yang x kena timpa salji pun kurus2 je...

ehh gtu rupa bunga dia yer..neh la 1st time tgk

sabar bangpek said...

salam kenalan dr kagawa ken....
alahai same nasib dgn daun kesum kite....mati kejong kene yuki....termasuk la pokok pandanku yg mewangi..aduduh...kite da 3x percobaan menanam daum kesum...asyik cobaaaaan xsmpi sebulan mati......akak ade tips x? pakai baja ape kt nihon yer...

Mas said...

makkk aiii..tahannya pokok kesum tu yerk..
mas juga yang tanam tak menjadi2 lagi..
kene menurun ilmu ngan e-na jawabnya...
lama dah tak tengok pokok2 e-na..
terubat sikit rindu...

ijayuji said...

salam kak! humang aiiiiii! lebattt n gemuknyerrrr kesum akak! kita ni tanam apa sume kojol! hihihi..beli segar elok2 sume gemuk2 kena tgn kita yg siram mmg tak lama lerr arwah :D geram tgk! byk tulll pokok kesum akak!

yusmEa said...

salam perkenalan. nk pggl ape ek? k ena kot ek..

anie,Nagoya said...

ena nya kesum dilanda salji,kitanya kesum dilanda panas.terus kojol yg kita ambil dari umah ena tu.tiap2 ari siram.thn lepas blek mesia tak siram sebln lebih terus mati.sedih ahti ku....berangan2 nak masak asam pedas letak daun kesum..

Amie said...

barulah kali ini nampak bunga kesum...selama makan resepi berkesum, tak tahu pun ada bunganya... he ehehe

Juwita Jamaludin said...

Kak ena jesum ita pun kena timpa salji tspi sekrg dah pindah rumah x bawapun kesum tu bagi kat adik yg duk situ jagskan

Ummi said...

Assalam Ena....lama akak x bertandang..uissh musim salji sana eh...tu diaa...sayangnya pokok kesum tuh...lg segar la kena timpa salji eh Ena...xkan mati kot eh..sejuk tuuu..hehehe, sabauuu je laaa..

Sharifah Nadzarah said...

bestnya tgok daun kesum tu...comey lak snowman tu hehehe

noor said...

Assalam Ena...bestnye comel orang salji awak.hihi

Lovely Kitchen said...

Mak Qis : tak apalah kurus pun bau daun kesum juga kan kak...E-na pun selama menanam pokok kesum mmg tak sempat nak berbunga sebab pucuknya dah kena petik. Yang ni sebab banyak sangat tu yang sempat berbunga.

Lovely Kitchen said...

sabar bangpek : tu lah dugaan menanam di negara 4 musim kan...E-na guna baja untuk rumput je tu...beli kat daiso...insyaallah nanti e-na upload gambarnya ye...

Lovely Kitchen said...

mas : betul mas lasak pulak kesum yang ini...dah 2 kali winter masih boleh bertahan...harap2 sampai e-na balik nanti dia hidup...nak menurun ilmu kena ada kete sebiji baru jadik! hihiii..gurau je mas...

Lovely Kitchen said...

ijayuji : kesum tu yang kuat kebal kena salji ika oiiii...pandan kunyit semuanya mati masa fuyu ari tu...

Lovely Kitchen said...

yusmEa : boleh aje panggil e-na pun...no prob...

Lovely Kitchen said...

anie, nagoya : alah setakat nak way asam pedas tu E-na boleh poskan daun kesum tu...bagi je adress

Lovely Kitchen said...

Amie : tu yang e-na ambik gambar bunganya utk tatapan semua...ramai yang tak perasan kesum pun berbunga sebenarnya...

Lovely Kitchen said...

Juwita : apsal tak bawa benih tanam lak kat umah baru ita...senang nak masak2...

Lovely Kitchen said...

Ummi : skrg dah summer kak...tu gambar januari ari tu masa winter...tu lakan sepatutnya segar bugar le kena salji sejuk....;p

Lovely Kitchen said...

Sharifah Nadzarah : gambar tak cantik tu...tuan nya kesejukan nak beria2 ambik gambar...snowman penjaga kesum...;O

Lovely Kitchen said...

noor : best! best! mmg best bila ada daun kesum...mcm2 boleh masak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...