Wednesday, 22 June 2011

:-> Pucuk Paku Jepun


Teringin nak makan pucuk paku. Hubby nampak sayur ni di Tachiya terus beli 2 ikat. 100yen seikat. Ada rupa macam pucuk paku di Malaysia kan, tu yang bagi nama Pucuk Paku Jepun. Ada sesape tahu nama sebenar sayur kat atas?

Kalau pucuk paku di Malaysia, E-na suka buat kerabu, goreng kicap, atau celur buat ulam. Dapat pucuk paku jepun ni memang terus je rasa nak buat kerabu pucuk paku. Masa potong sayur ni terfikir juga kenapa hanya pucuk sahaja yang di ambil...apsal daun yang muda-muda baru nak kembang tak dikutip sekali ye.

Jadi ke kerabu pucuk paku jepun e-na? Sama ke rasa dengan pucuk paku di Malaysia? E-na pun suspen juga masa masak tu...tak sabar nak menikmati rasanya...Nanti E-na cerita dalam next n3 ok...

21 comments:

Umie said...

salam kak ena...saya baru terbayang2x nak buat pecal sayur2x tu..pastu terpikir mana nak cari pucuk paku kat sini..sekali akak dah buat entry pucuk paku jepun ye.. esok nak try cari kat jusco la kot2x ada..hehehe

Efa said...

Wa!! cantiknya gambar makanan!! =D hari2 la efa buka blog akak macam nie..best2!!

Norhafiza said...

a a le..rupe lebih kurang je..sedap wat kerabu tuh...yum yum..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Rupa lebih kurang aje. Rasa sama tak ?

khunsuriyatit said...

alamak...strawberry kat sini lagi menyengat ler...:)

nur easy said...

salam singgah.. wah tak penah jumpa lg kt sini.. nampak cam sedap je wpun mentah lg tu gambarnya..hehe

Bui Idzra Ryn said...

wah,jauhnya awak merantau..sukerrr blog ni,byk makanan..hehehe

Aida74@RR said...

oh bergini rupanya pucuk paku jepun ya LK..terima kasih ya memperkenalkannya pada aida ....:)0

Aida74@RR said...

oh bergini rupanya pucuk paku jepun ya LK..terima kasih ya memperkenalkannya pada aida ....:)0

Kak Rosaliza said...

Assalam e-na, dah ada iras2 pucuk paku mesia dh tu, tapi batang dia belendir tak, mesti sedapkan, nak kena tunggu n3 setreusnya ni, jd kerabu ke lemak putih heheh

Acik Erna said...

Assalam e-na..memang betul2 rupa pucuk paku tu..
masal lomak cili api campur udang pun sedap..

Julie Rosarina (22) said...

salam, mekaseh e-na singgah blog saye yg baru nak idup tu..saya suka jugak menu2 jepun,banyak resepi kat blog e-na ni sy nk try nnt...sume best2.mmg world lah..;)

Mas said...

mas pun tengok sama jerk pucuk paku tu....
cer makan tengok..
kalau rasanya sama....
kembar la tu..
kat jepun pun ada...

nawal addina said...

pucuk paku jepun ?

ahaha , mcm lawak je :)

Juwita Jamaludin said...

kak ena.. ita pernah jumpa gak.. sedap tak kak.. sama tak ras.. kalau jumpa nak beli la..

Asmara said...

haah la penah jumpa jugak, tp tak terbeli pulak, x tau nak masak apa nnti. hihi.. akk wat dulu eh, kalau sedap nnti kami2 ni beli dan buat jugak. (ekekeke.. kak ena jd tester la pulak)

Belleza~ said...

wah pucuk paku jepun! heheh

dedetea said...

nice picture,,,salam persahabatan to LOVELY KITCHEN....TQ DAH SINGGAH AND JADI FOLLOWER AT MY BLOG,,,,

Arina said...

Baru ternampak pucuk paku jepun d blog ni, rupe tak ubah macam pucuk midin serawak tu....

Lieya said...

Sama tak rase dia ngan pucuk paku malaysia?? tengok rupe mcm samekan...

Stephanie Collins said...

nice picture,,,salam persahabatan to LOVELY KITCHEN....TQ DAH SINGGAH AND JADI FOLLOWER AT MY BLOG,,,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...