Tuesday, 21 June 2011

:-> Jagung Rebus Lemak Manis


Jagung kat belakang rumah dah boleh di petik...*mood happy* Lepas ni boleh makan jagung bakar panas2....uish sedap tu!

Apa yang tertulis di atas hanyalah angan-angan penulis sahaja. Jagung tu cuma ada 3 ketui. Beli dengan harga 150 yen seketui. Cukup lah, anak-anak kureng dengan jagung. Rebus 2 ketui untuk E-na dan hubby.

Resepi Jagung Rebus Lemak Manis

Bahan-bahan :
  • 2 tongkol jagung
  • 1/2 sudu kecil garam (atau lebih sikit, bergantung pada kuantiti air)
  • Air secukupnya
  • Sedikit marjerin

Cara Merebus
  1. Buang kulit luar jagung dalam 2 lapis. Tinggalkan beberapa lapisan kulit dalam / muda.
  2. Potong hujung dan pangkal Jagung.
  3. Masukkan jagung, garam dan air separas dengan jagung.
  4. Rebus selama 25 minit atau sehingga jagung masak.
  5. Keluarkan dari periuk, buang semua kulit jagung dan rambutnya.
  6. Sapukan marjerin di sekeliling isi jagung. Boleh di potong kecil atau di makan begitu sahaja.Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

Tips untuk jagung manis dan montok licin berkilat isinya.
  • Tidak perlu rebus terlalu lama. Cukup sekadar 'ngam-ngam' masaknya.
  • Rupa paras jagung akan berkedut jika terlebih rebus. Tiada lagi kemontokan jagung, hilang seri gitu.
  • Garam sekadar rasa lemak-lemak masin baru sedap menghisap air rebusan dari batang jagung.
  • Sapuan marjerin akan memberi kilatan pada jagung dan menambah rasa lemak-lemak manis.


10 comments:

Kak Rosaliza said...

assalam e-na..angan2 ke, akk ingat nk terbang umah e-na amik jagung tu hehehe..

sedapnya akk pun suka jagung rebus gitu, cantik je jagung tu, terasa manis bila gigit2 tu hehehe

dedetea said...

Assalamu'alaikum..wooww cantik sekali jagungnya,and sangat menggiurkan,saye boleh cuba tuh?,oh ya Lely,mohon ma'af kalo saye menjadi follower blog anda tampa seijin yang mpunya,karena saya sangat tertarik sekali,,and saya juga berharap jikalau mengundang anda untuk singgah di my blog,siapatahu berguna,Salam persahabatan dari Dede Thea;Indonesia.wassalam

indahhouse said...

Salam kak e-na,
saya sukaaa jagung rebus. memang sedap sedap bila nampak biji yang penuh isi macam ni :))

Mas said...

wahh..terliurnya tengok jagung tu berposing...
peberet family mas jagung rebus...

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamakkkkkkk besnyaaaa!!! Akak mcm tau je love craving for corn now!! :D

Acik Erna said...

E-na..jagung rebus memang sedap lagi sedap bila baru dipetik tu E-na terus rebus..rajin E-na..dah dapat menikmati hasilnya

Juwita Jamaludin said...

Kak lawanya jagung tu posing.. Nak mkn sayang., tentu manis.. Ingat akak ada ladang jagung belakang rumah

Ida,Japan said...

untung mama ngan papa dia la..tak yah rebut ngan anak2..
kalau anak2 ida hantu sgt jagung ni, weekend lepas rebus 6 btg pun tak cukup...sib baik 2 btg dpt harga 138 yen jer e-na..tu yg beli 3 bungkus

MamaFaMi said...

Favourite mama nih!!

Norhafiza said...

uiiih..klo anak2 kakNo beli 15btg br la cukup..mmg antu jagung la dorang..nampak gaya kene balik kampung tanam jagung la jawabnye hehehe...p kk br2 ni beli 7btg rm10 tak cukup..beli lagi rm10..tak cukup sorg lagi nak makan tak puas...beli sebatang jd rege rm1.50 la seketul hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...