Tuesday, 28 June 2011

:-> Kek Ros Lapis Jem Strawberry



Hari sabtu dan ahad lepas ada 2 undangan makan tengahari dari 2 family kat sini. E-na buat Kek Pandan Lapis Seri Kaya dan Fried Tuna Pizza untuk di bawa pada hari Sabtu dan Kek Rose Lapis Jem Strawberry dan Kuih Kaswi Gandum untuk makan-makan pada hari ahad.

Untuk Cik anie, manyak rugi wooo tak datang...makanan banyak, sedap2! Antara menu pada 2 hari tu mee kari, nasi ayam, laksa penang, meehoon goreng, nasi goreng, black forest cake, cheese cake, kek pisang, pelbagai jenis agar-agar, popia goreng, kuih lapis, keropok ikan dan beberapa jenis menu lagi. Meleles tak? xpe u dah puas makan kat malaysia kan...kan...

Kek ini versi nak cepat, pagi sebelum majlis baru buat sambil kukus kaswi, gambar pun mana yang sempat je.

Kek Ros Lapis Jem Strawberry ini lembut dan senang di potong sesuai untuk majlis keramaian dan party.


RESEPI KEK ROSE LAPIS JEM STRAWBERRY

Bahan A:

  • 60g butter dicairkan
  • 60g gula halus / gula kastor
  • 60g tepung gandum
  • 3 biji telur gred A (+-200g)
  • 1/2 sb ovallete
  • 1/2 sk baking powder
  • Sedikit Perisa Ros / vanila
  • Sedikit Pewarna merah
Bahan B:
  • Jem Strawberry Secukupnya
  • Loyang 8" x 11"

Cara Membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan-bahan A kecuali butter cair ke dalam bekas.
  2. Pukul dengan kelajuan maksimum selama 7 - 10 minit sehingga adunan kembang dan berkrim.
  3. Masukkan butter cair dan kaup balikkan dengan spatula sehingga sebati dan rata.
  4. Ambil 2 sudu besar adunan dan tambahkan beberapa titik warna merah, kacau rata. Masukkan ke dalam penjuru plastik. Ketepikan.
  5. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
  6. Lenser sedikit marjerin pada loyang dan alas dengan cooking sheet.
  7. Tuang semua adunan ke dalam loyang dan ratakan.
  8. Ambil adunan dalam plastik tadi, gunting sedikit hujung penjuru plastik.
  9. Paipkan garisan seperti dalam gambar 1.
  10. Ambil lidi sate atau hashi (chopstik) dan lorekkan seperti dalam gambar 2.
  11. Bakar dengan suhu 170 degree selama 20 minit.
  12. Setelah masak keluarkan dari oven dan sejukkan seperti Gambar 3.
  13. Menggunakan pisau kek potong kepada 2 bahagian.
  14. Sapukan nipis jem strawberry secara lembut di permukaan kek lapisan bawah.
  15. Letakkan lapisan yang bercorak di atas sapuan jem tadi.
  16. Buang cooking sheet, potong kecil kek dan susun di atas dulang hidangan.
  17. Sedia untuk di hidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

Note :

  • Boleh juga di hias dengan paipkan whipped cream di atas potongan kecil kek ini dan di letakkan hirisan strawberry.
  • Boleh dipelbagaikan dengan perisa-perisa lain seperti pandan, coklat, blueberry, oren, kiwi, nenas dan sebaginya.

31 comments:

ijayuji said...

Salam kak ena!!! waduhhhhhh menu sume mabeles2! kalau kita mmg tak muat mulut dah tuuuu wakakakaka.... nmpk lembut kek akak ni, salin salin resepi :D list dah berjela dah niii hihihi...

Mas said...

e-na...cantikk la kek lapis tu..
warnanya pun menarik....ku tertarik....

lina_pg said...

alahai kiut miut jerr bite size tu..sekali ngap jerr..kaler pun sweet jerr

Anna Qawina said...

cantiknya kek Ena ni..siap corak2 lg..

ijayuji said...

KAk enaaaa!!!! link ice cream maker ke??? kita pun tak tahu wakakakaka.... cuba akak gogel pastu bg link tu kat kita :D Tips buat donut tu tak de lah kak, kita bulat2 guna tgn pastu tebuk lobang tengah2 guna jari pastu bhgn yg kena tebuk tu akak ratakan mcm mana nak ckp yer masa proses tuu ssh betul nak terangkan kalau tak tunjuk hihihi... akak imagine kan jerr ya :D gitu jer kak, tak guna cetak sbb kita tak suke guna cetak :D

Murni Delights said...

wah cantiknyer kek nie mesti sedapnyer..salam perkenalan

izahdaut said...

sangat cantik... 2 kali cantik..3 kali cantik.. kemas tul hasil tangan cik puan ena ni

CT Delima said...

As'salam Ena

alahai...layu terus masuk kat sini. cantik nya macam nak mintak jer sikit nak makan..hihihi. dengan muka tak malu lah kan..nak sikittttt.. hehehehe

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ena.. Cantiknya corak dia.. Geram.. Tak pernah lagi buat kek corak2 ini

Wattie said...

Assalamualaikum E-na,
Comelnya nampak kek lapis tu....lembut jer kejadiannya...rasa cam nak ngap aja...

Acik Erna said...

assalam ena..cantiknya kek..mesti sedap tu.
seronok ye ena..bila adan makan2 macam tu kita bawak makan yang kita masak sendiri

Kak Am (Flora Heights) said...

cntiklah kek tu..! nk jwp prtanyaan ena tang putri ayu tu, akak biasa buat cuma sapu minyak jer, alhamdulillah ok pulak & mmg x melekat, tips & petua lain tu, tak adalah..

Umie said...

kak ena...cantiknye corak dia..oishii sou..pos kat saya seketul dua..tgh malas nak mem-baked nih..hehe

cik cek said...

Salam dari kak cek....lovely kitchen...memang lovely....
comelnya kek ros lapis jem strawberry....

Tq singgah n follow kak cek....salam kenal2 dari kak cek....kak cek followwwww...:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Atie,

lama kak nur tk singgah sini...sihat ke??

cantiknya kek lapis jem tu...teruja akak melihatnya...dh tergoda nie.

SiS NaD said...

Salam Kak Ena...

Wah!~ Menarik!~ Boleh buat sebagai biskut raya ni.... :D

Anonymous said...

This is the right web site for anybody who wants to
understand this topic. You know a whole lot its almost hard
to argue with you (not that I really will need to…HaHa).
You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about for a long time.
Excellent stuff, just wonderful!
Look into my blog post - www.crazyteenpics.com

Anonymous said...

My programmer is trying to convince me to move
to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.

But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on various websites for about a year and am worried about switching
to another platform. I have heard excellent things about blogengine.
net. Is there a way I can import all my wordpress content
into it? Any help would be greatly appreciated!
Feel free to surf my homepage : http://www.daily-wet-tshirt.com/koyuki-hara-asian-teen-gets-her-pussy

Anonymous said...

My brother recommended I may like this blog. He was once
entirely right. This submit truly made my day. You can not imagine simply how
a lot time I had spent for this information! Thank you!
My site Deep Throat Beauty Swallows Jizz

Anonymous said...

Hi there every one, here every person is sharing these experience, thus it's nice to read this blog, and I used to pay a visit this weblog every day.
My web page > Piss: German Gear Shift Fuck And Peeing

Anonymous said...

Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over.
I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking
and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and terrific design and style.
my page :: teen porn

Anonymous said...

Hello, constantly i used to check weblog posts here in the
early hours in the morning, because i like to
find out more and more.
Here is my web site ; Fucking instead of painting

Anonymous said...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and
now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
Is there any way you can remove people from that service? Cheers!
Also see my webpage: free porn

Anonymous said...

It's very straightforward to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found this post at this website.
Here is my web blog : Infedelity

Anonymous said...

Malaysia & Singapore & brunei ultimate on the internet blogshop for wholesale & supply korean add-ons, earrings, earstuds,
locket, rings, hair, bracelet & bangle add-ons.
Promotion 35 % wholesale discount. Ship Worldwide
Look at my blog post La Fiesta Condo

Anonymous said...

Malaysia & Singapore & brunei ideal internet blogshop for
wholesale & quantity korean accessories, accessories, earstuds,
necklace, rings, bangle, trinket & hair add-ons.
Deal 35 % wholesale rebate. Ship Worldwide
Check out my weblog : Bondi plumber

Anonymous said...

It is truly a great and useful piece of info.
I'm happy that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.
Also visit my blog :: shed in a box

Anonymous said...

Thanks for another informative web site. Where else may I am getting that
kind of information written in such an ideal approach? I have a venture that I am
just now working on, and I have been on the look out for such information.
Here is my website - Gambling

Anonymous said...

Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to
give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles.
Can you suggest any other blogs/websites/forums that
go over the same topics? Thank you!
Feel free to surf my web site ; bethesda waters

Anonymous said...

Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious designed for
new users.

Here is my blog post: hakukoneoptimointi

Anonymous said...

Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutely enjoying your blog and look forward
to new updates.

My blog :: domains for sale

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...