Tuesday, 7 June 2011

:-> Kek Kucing Miaw! Miaw!




Malam sebelum majlis Damia kata dia nak karakter kucing sebagai topi. E-na pun dapat idea buat kek bentuk kucing sesuai dengan topinya. Kira tema alam haiwan lah...

Bakar 2 biji kek swiss roll chocolate untuk buat kek kucing ni. Pagi esoknya sebelum majlis baru deco kek. Masa tu dengan badan tak berapa sihat dan suara pun tak keluar langsung berjaya juga siapkan kek ni.

Inilah hasil kerja last minute...pagi tu minta hubby carikan chocolate M & M yang warna biru kat Lawson (Convenient Store) untuk buat mata kucing tapi tak ada la pulak. Bahan yang ada kat rumah masa tu cuma chocolate chip dwi colour...itu je yang sesuai jadi mata kucing! Adeiiii asal boleh je...;p


Gambar pun tak sempat nak snap banyak...kelam kabut! hihiiii
Di bawah ni resepi yang E-na guna untuk badan dan ekor kucing...miaw!!

Resepi Chocolate Swiss Roll Cake

Bahan-bahan
  • 3 biji telur gred A
  • 40g gula
  • 13g serbuk koko van houtan
  • 30 g tepung gandum
Cara membuatnya :
  1. Alas acuan 30 cm x 22cm dengan cooking sheet.
  2. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko.
  3. Asingkan putih dan kuning telur.
  4. Panaskan oven sehingga 180 degree.
  5. Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit.
  6. Pukul sehingga kembang. Apabila terbalikkan mangkuk, telur tidak tumpah.
  7. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
  8. Masukkan tepung yang di ayak tadi. Kacau rata dengan spatula.
  9. Tuang ke dalam acuan yang di alas tadi. Ratakan.
  10. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak dengan suhu 180 degree.
  11. Kemudian sejukkan.
  12. Sapukan dengan cream atau jem kesukaan anda dan gulung.
  13. Bolehlah deco mengikut kreativiti masing masing. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

28 comments:

ilahjy said...

salam e-na.. lama kak tak lihat e-na.. baru e-na muncul jun.. kemana agaknya ? sihat ker? atau kak ilah tertinggal perkhabaran mu dek? masih di jepun ker?
cantik kucing tuuu takut nak makan nanti dia gigit ...hehe

Acik Erna said...

assalam e-na..lamanya e-na rehat..e-na sihat ke....comel je kek miaw miaw e-na tu..

ijayuji said...

Salam kak! waduhhhhhhh surrender lerrr kalau ank2 kita mintak kek2 gini sib baik dia org tak meluahkan hasrat terpendam nak kek2 yg bukan2 ni hihihi... kawaiii neko chan!! otanjyobi buat besday girl!!!

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

alahai comelnya kucing warna putih lagi ada bintang2.dlm tak sihat2 pun demi anak2 kuatkan semangat yer ena.hepi besday utk damia yer.
Ena jemput dtg umah kita yer..tengok apa2 yg patut

Mak Qis said...

kiut nya e-na///hahaha...mcm kucing betoi je...comey lak tuh

Mas said...

wahhhhh....cantik comeiinya kek kucing tu........

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi kak!!! How you been??? Lama tak jumpa...hehe!!!

Akak joining my GA??? Boleh kalau ada valid mailing address kat Malaysia, no probs dear.

Want some cake now...so cute!

anie,Nagoya said...

kek mada arimasu ka?miawwww....

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

thanks share cara buat kulit popia tu

Juwita Jamaludin said...

Kek kucing kalau anak ita yg fateh nampak mesti terus terkam dia suka kucing.. Kawaii.. Pandai akak main dgn BC ye... Cantik

EnY YuSniZaR said...

so creative...

come here with smile and follow :)

Amie said...

assalamualaikum,
cute betul kek kucing tu... lengkap aksesorinya...he he he

Ida,Japan said...

comelnyer kucing ni..sayang ler kalau nk potong, hepi belated b\day utk Damia..

Belleza~ said...

comel sangat! :)

Lovely Kitchen said...

Ilahjy : Alhamdulillah sihat. masih di jepun lagi...mmg lama bercuti dr blogging...ni baru mood dtg semula kak...

Lovely Kitchen said...

Acik Erna : rehat besarkan badan kak...hihiii...sihat alhamdulillah...tq sis

Lovely Kitchen said...

ijayuji: wsalam dik...bkn birthday girl yg mintak, mamanya saje nak buat...ika buat apa pun jadi cantik...

Lovely Kitchen said...

Dapur Kecilku : tu la kan demi anak2...dah g tgk2 dah...jauh benor nak beli pun, pakai yg mana ada la dulu..he he

Lovely Kitchen said...

Mak QIs : kucing terkejut tu, ketar kena masuk freeze..hiks..

Lovely Kitchen said...

Mas : tq mas...

Lovely Kitchen said...

Love to cook : hi love! just take a short break fr blogging...hihiii

GA tu tgk lah camna...mood x brp ada lg utk join any contest...nway moga success..

Lovely Kitchen said...

Anie, nagoya : sorry,, sold out...ekekee

Lovely Kitchen said...

Dapur Kecilku : u r welcome..no prob..

Lovely Kitchen said...

Juwita Jamaluddin : ooo fateh suka kucin ya...tp kucin ni x real la...huhuuu....E-na guna fresh cream je ita...bkn BC tu...

Lovely Kitchen said...

Eny Yusnizar : idea on d spot je... puas juga nak pk kan asesori yg sesuai masa tu juga...Tq follow LK...

Lovely Kitchen said...

Amie : tq...setelah puas berfikir, itulah hasilnya...

Lovely Kitchen said...

Ida : tq ida...dah selamat semuanya..

Lovely Kitchen said...

Belleza : tq3x ...tq juga singgah LK...jemput dtg lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...