Monday, 13 June 2011

:- Kek Strawberry




  • 5 biji telor gred A
  • 135 gm tepung gandum ) diayak bersama
  • 1 camt. baking powder ) sebanyak 3x
  • 75 ml minyak jagung/sayur
  • 160 gm gula halus
  • 15 gm ovalette
  • 2 camb. susu segar
  • 1 camt. strawberry emulco/paste (E-na hancurkan buah strawberry + sedikit pewarna merah)

Bahan Lain:- ( utk hiasan)

  • Krim putar (whipping cream) secukupnya.
  • Strawberry Filling (E-na guna hirisan buah strawberry)
  • Chocolate Curls
  • Strawberry segar secukupnya
  • chocolate rice


Cara Membuat:-

  1. Panaskan oven 175C dan lenser loyang dengan butter dan alas dengan baking sheet.
  2. Tuang gula halus dan ovalette dalam mixing bowl, putar biar sekata dan mesra.
  3. Masukkan kesemua 5 biji telor dan putar pada kelajuan tinggi hingga benar2 kembang dan kental seperti adunan bauhulu.
  4. Masukkan strawberry emulco dan putar sebati.
  5. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit-sedikit.
  6. Tuang susu segar dan putar rata.
  7. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
  8. Tuang dalam tin dan bakar selama 25 - 30 minit. Keluarkan serta-merta dari oven dan terbalikkan atas jaringan. Biar sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik.
  9. Bila kek telah sejuk, keluarkan tin. Potong kek kepada 3 bahagian .
  10. Letak 1 keping (bahagian bawah kek) atas papan kek dan sapu dengan krim putar dan letak strawberry filling. Tindihkan pula dengan satu keping lagi (bahagian tengah) dan ulangi proses sama. Akhir sekali letak bahagian atas ke atas kek tadi. Hias keseluruhan dengan whipping cream, chocolate curls, buah strawberi dan chocolate rice mengikut kreativiti masing-masing.

Source : Kak Inahar

25 comments:

zanafahmi said...

Assalammualaikum E-na, sedapnya kek strawbery, bahannya pun senang....dah lama tak buat kek, takde org nak abiskan.

Mas said...

wahhh..memang terbaik kek strawberi akak tu...
cantikkk la...

Mas said...

wahhh..memang terbaik kek strawberi akak tu...
cantikkk la...

ijayuji said...

Salam kak ena!!! waduhhhhhh sedapnyerrrrrrrrrr tgk kek strawberry akak! rasa nak ngap ajerrr! tp kita tak pandai lah nak deco cantek2 mcm akak nii sokmo sememeh jerr hihihi

Kasih Ibu said...

assalamualaikum....pepagi dah tgk kek strawberry akak...sedapnya klu dpt mkn....=)

Ida,Japan said...

comelx3....nmpk smooth ja, dan nmpk yummy!!

Juwita Jamaludin said...

kak ena.. comelnya.. suka tgk buttercreamnya smooth kak.. comel sangat.. sesuai deko gitu

inahar ali said...

salam rindu ena cayang..laaa lamanye akak x mai sini sbb x tau pun ena dh kembali aktif berblogging..dulu kan lama ena menyepi..hehe!! pepun mmg sedap kan kek stoberi nih..bak sepotong..ada lg belen x?? hehe!

anie,Nagoya said...

kek order.....ms ena n3 kn ni.rasa2 kita org pertama yg terjah dulu.nak bg komen tp hp lak merajuk terus kojol.mesti dah abis kan?nnt ai g bertandang umah u wat ya.nak wat sendiri tarak belani

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam e-na
ida tak pandai sgt nak ajar org tp ida tengok kat you tube aje http://www.youtube.com/watch?v=B1TRhax-okw

Umie said...

salam kunjungan balas ye kak ena.. nampak sungguh sedap kek strawberry akak nie... deco dah mcm kat hotel..jeles nih..;-)

♥LOVE2COOK♥ said...

Cantik sekali kek tu kak! Love mmg fail bab deco deco ni! :D

Lovely Kitchen said...

zanafahmi : akak buat je pas tu poskan ke jepun, gerenti licin! ;p

Lovely Kitchen said...

Mas : simple deco je mas...xdelah terbaik...nway thanxs

Lovely Kitchen said...

ijayuji : alah ika ni, dia deco pun cantik2 jugak...sajer je tu...hiks

Lovely Kitchen said...

Kasih Ibu : wsalam...p masuk dapur godek2 jap siap...pas tu boleh makan...senang je tu...hihii
nak kasi yg tu pun dah habis...;p

Lovely Kitchen said...

Ida : kdg2 WC tu jadi smooth, ada gak yg kasar...lain brand lain teksturnya...beli je mana yg murah..x kisah kan brand...dpt yg mcm ni ok lah kan...

Lovely Kitchen said...

Juwita : ala ita bukan BC tu...whipped cream je...bdk2 ni suka cream mcm ni x muak...thanks

Lovely Kitchen said...

Inahar : cuti panjang ari tu...ni baru ada mood semula...anak2 suka gak kek ni...thanks sis panjangkan recepi kek ni..

Lovely Kitchen said...

anie : campak jek tepon tu sini...kikiki...kek tu simple je, try buat mesti jadi lah...potong kuku klu x jadi...;o

Lovely Kitchen said...

Dapur kecil ku : sblm deco tu yg penting BC nya kan...biasanya resepi guna krim wel, tak tau nak cari kt ner benda alah tu...tu yg x pernah try deco dgn BC...ada x resepi BC yg senang bhn2nya...

Lovely Kitchen said...

Umie : uish deco cam kat hotel tu!! class betul pengiktirafan yg diberi...tu deco simple je dik oiii...kalau jeles kena buat terus tu...baru hilang rasa jeles...he he

Lovely Kitchen said...

lovetocook ; tq love...simple deco mcm tu boleh lah...

ajwa said...

Assalam Ena

Sedapnyer stoberi kek tu... cantik..

Ini blog lama mamawana activate kan kembali sebab blog nurqaseh tu buat hal....sob3

http://lautkasih.blogspot.com/

wani said...

chanteknye kek ni...pndai akak sapu krimnye...licin je...wat cmne ek kak dpt licin same je cmtu?huhhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...