Monday, 6 February 2012

Kek Coklat Moist - versi bakar



Kek Coklat lembab disirami coklat ganache yang sedap...rasa yang sungguh memikat. Resepi Kek Coklat Moist dari FB kak Ummi Zawiyah dan E-na gabungkan dengan resepi Coklat Ganache dari Nadz. Seperti biasa E-na suka menggunakan sukatan metrik jadi bila resepi menggunakan cawan, E-na akan timbang bahan-bahan yang perlu dan taip semula resepi untuk rujukan di masa depan. Bagi yang ingin menggunakan sukatan cawan boleh refer resepi asal nun di bawah.


RESEPI KEK COKLAT MOIST
Loyang 20cm

Bahan-bahan:

  • 2 biji telur (+-130g)
  • 90 gram serbuk koko
  • 200 gram susu pekat manis  (lebihkan sedikit jika mahu manis)
  • 200 ml fresh milk / susu cair
  • 100 gram gula
  • 200 ml minyak jagung / minyak masak
  • 240 gram tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila (optional)
  • 200 ml air panas
Cara Membuatnya:
  1. Sapu sedikit marjerin pada loyang. Alas loyang dengan baking sheet. Ketepikan.
  2. Ayak Tepung gandum bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Ketepikan.
  3. Pukul telur dan gula menggunakan whisker sehingga hancur.
  4. Masukkan esen vanila, fresh milk, susu pekat manis dan minyak. Kacau Sebati
  5. Kemudian masukan tepung yang telah di ayak tadi sambil di kacau hingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata.
  7. Bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga kek masak.
  8. Sejukkan kek di atas redai.
  9. Siram dengan coklat ganache. Boleh hias mengikut citarasa anda. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

RESEPI COKLAT GANACHE

Bahan-bahan:
  • 200 gram coklat masakan 
  • 150 ml whipping cream
  • 1 sudu besar butter
Cara Membuatnya:
  1. Panaskan Whipping cream secara double boiler dengan api sederhana.
  2. Bila hampir mendidih tutup api dan masukkan coklat masakan yang telah dipotong kecil.
  3. Kacau sehingga cair sepenuhnya.
  4. Masukkan butter dan kacau sebati.
  5. Tuang ke atas kek dan boleh dihias mengikut citarasa sendiri. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Note : E-na guna Coklat Meiji.

_________________________________________________________________________________

Resepi Asal seperti berikut:

kek coklat moist.
(resepi Amy)

2 biji telur 
1 cwn serbok koko 
1 cwn susu pekat manis 
1 cwn susu rendah lemak
1 cwn gula 
1 cwn minyak jagung
2 cwn tepung gandum 
1 sudu kfc baking powder
1 sudu kfc soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
1 cwn air panas.

caranya:

Pukul telur dan gula ,hingga gula hancur+ vanila,kacau masuk susu cair ,kacau,masuk susu pekat manis,kacau masuk minyak,kacau sebati,masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.(tepung gandum,b.power.soda bikarbonat dan serbok koko diayak terlebih dahulu). Akhir sekali masukkan air panas dan kacau sebati.
Masukkan adunan dalam loyang yang telah dialas kertas dan disapu sedikit minyak/mentega. bakar dlm oven mengikut kepanasan oven masing-masing.ummi bakar selama 1 jam dengan suhu 150C.

Untuk Topping (E-NA TAK GUNA TOPPING NI UNTUK KEK DI ATAS )
Serbuk koko+ susu cair + susu pekat manis dan minyak
Kacau atas api bila pekat tutup api. tuang atas kek yang telah sejuk dan hias ikut suka hati masing-masing.



Lagi resepi Kek Coklat klik link di bawah:





11 comments:

ummiaisyah said...

nmpak sedap sungguh kek awak tu...toping pon tebal...so inviting!

cik cek said...

E-na....dah lama tak try topping coklat kek yang macam Ena buat tu...ingat nak try buatla nanti...:)

Qasey Honey said...

cntik kejadian kek ni..nmpk sedap sgt..

ady said...

as-salam
mmg npk moist kek coklat tu..mesti sedap...

HALAMANKU said...

nyum2 sedapnyer kek coklat, dengan moist n cantik.. feberet erma ni kak.. ader lagi? nak sepotong sedapnyer....

Kamalia said...

cantiknya kak ena..resipi ni nak try jugak nnti..

Gee® said...

pengsan tgk kek choc yg cantik & sedap ni...

cik norai said...

aduh..sejuk2 ni mmg best isi perut dengan kek hehe

amal said...

Amboiiii , sedap nyaa kak!
malas nya sy nk buad :) akak pos kann sikit ^_^

akak , dh buad pancake ?
http://applehijaulife.blogspot.com/2012/02/pancake.html

jmput singgah even mcm tak jadi :D hehe

rahel said...

ayoyoooo..tergoda lagi gue...ngeces..tolong gue..

CaySera said...

that chocolate cake looks soooo delicious....yummmmmmm!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...