Friday, 10 February 2012

Danish Butter Cookies






Danish Butter cookies resepi dari The Nooblet Pattisier. Kebiasaannya Butter Cookies tidak menggunakan baking powder tapi kali ini E-na masukkan baking powder seperti mana dalam resepi. Senang di buat sedap di makan. 




RESEPI DANISH BUTTER COOKIES

Bahan-bahan:
  • 250 gram butter
  • 90 gram gula icing / powdered sugar
  • 270 gram tepung gandum
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil baking powder (optional)
Cara Membuatnya:
  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan esen vanila, pukul rata.
  3. Kemudian masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak.
  4. Kacau rata dengan senduk kayu.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping beg dengan 'star tip'.
  6. Paipkan membentuk bulatan atau apa-apa bentuk yang disukai.
  7. Bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau sehingga biskut keperangan.
  8. Sejukkan di atas redai dan simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Note :  
Adunan agak sukar untuk di paip...boleh masukkan sebentar ke dalam microwave untuk melembutkan doh..tapi awas jangan sampai cair. (E-na terus paipkan doh  tanpa masukan ke dalam microwave, tp kena guna tenaga lebih sket...)


Lagi resepi Cookies di Lovely Kitchen klik link di bawah:

UPDATE:
Rakan yang telah mencuba Resepi Danish Butter Cookies:

22 comments:

CitarasaKu said...

Alahai sedapnya....kita suka

Sheila Shafeareen said...

as'salamualaikum Ena harap sihat ye...wahhh tetarik le gan kukis ni...mmg mudah aje bhn2 nya tu...boleh le buat ni....tq resepi cantik bulatanya

Qasey Honey said...

Asslm...
berkenan sggh tgk biskut tu...nmpk sedap...bhn2 pon xbyk..tq resepi yea...kt mangkuk tu pon bkenan jugak...hehehe

Urang Kampoeng said...

enak nich kayanya..jadi pengen makan tu kue.

nur easy said...

suka biskut ni.. klu y fresh mcm ni ttu lg sedap kan..;)

CT Delima said...

As'salam E-na

emmm..sedapnya pagi2 nampak cookies, cantik pulak susun macam tu. jangan jatuh pecah nanti mangkuku yang cute2 tu...hehehe

Boleh buat kudap2 ni, nanti k.ct nak cuba, boleh amik resipi dulu ya E-na..Tq dear :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ena...
wah sedapnya tgk cookies tu.. cantik plak tu... irfan paling suka makan cookies nie...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

sALAM eINA..AKAK DAH BUAT PAU GEBUS EINA..JEMPUT LA YA..TAPI TAK SECANTIK MULUS YANG EINA BUAT ANYWAY THANKS

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Cantiknya nampak butter cookies tu kak! Liked the porcelains too :))))

Akak sihat? :)

sabar kagawa japan said...

kak enaa mcm tau kite pon tgh carik resepi danish butter cookies...time preggie ni...asyik makan cookies ni aje bertin2..mekasih sbb sudi share kalo rajin arini jgk kite buat hehehe

Gee® said...

Mak ai..! kreatipnya...

Ummi said...

E-na rajinnya mengukis....tetiba rasa nak makan kukis dibuatnya...nak mintak dgn E-na, jauh sgt pulak... pandang je la nampaknya..x tau bila dpt buat...huhu

cik cek said...

Memang suka cookies ni...dulu2 kalau nak makan selalu beli cookies ni yg dok dalam tin bulat kaler biru tu kan...dah ada resepi ni...kak cek amik dulu la ya...
Cookies cantik...prop pinggan/mangkuk pun cantikkkkk....:)

Tina Othman said...

sedapnya, ingat lagi dulu dok mengidam danish cookies yg dalam tin tu

tapi skrg ni mahalnya lah, baik buat sendiri kan, boleh adjust tang gula dia tu

ijayuji said...

Salam kak ena!!! kabare? genki? hihihi... lama tak dtg sini! rindu nk makan makanan akak, tgk ajer pun boleh kenyang perut hihihi...Mekaseh dtg singgah :)

MamaFaMi said...

Tersangatlah cantiknya!

Saidati said...

Just found your blog! Interesting... : )

Norasikin said...

Saya terasa keistimewaan resepi ini tapi tak nampak lagi dibahagian mana. Ada idea nanti saya akan adjust sikit mana-mana patut

Wattie said...

Salam,
Cookies nampak sungguh rangup dan cantik

Norazizan bt Yusop said...

salam..saya dah try cookies ni 2 hr lps..mmg sdp..anak sy suka ms pns2 lg br lps masak..tq kak ena sbb kongsi resepi..

Norazizan bt Yusop said...

salam..saya dah try cookies ni 2 hr lps..mmg sdp..anak sy suka ms pns2 lg br lps masak..tq kak ena sbb kongsi resepi..

Norazizan bt Yusop said...

salam..saya dah try cookies ni 2 hr lps..mmg sdp..anak sy suka ms pns2 lg br lps masak..tq kak ena sbb kongsi resepi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...