Saturday, 18 February 2012

Chocolate Rolled Cookies




Cookies yang sedap dengan rasa chocolate yang memikat. Rasa Chocolate Rolled Cookies ni dah cukup sempurna tanpa sebarang hiasan atau tambahan bahan-bahan lain. Yang dalam gambar ni saja suka-suka deco untuk di bawa ke majlis Soubetsukai malam tadi. Kalau nak makan kat umah tak perlu deco-deco, cookies ni dah sedap. Lagi sedap jika cookies yang di bakar jadi ranggup di luar dan lembut di dalam. Nak dapat yang macam ni kena try and error bermain dengan oven sendiri...bergantung pada tempoh masa membakar cookies.


Wajah-wajah ceria dapat cookies nama sendiri....;)


Congrats untuk 24 orang yang dirai pada malam ini....Moga lebih berjaya di masa akan datang...Amin.


Bagi yang ingin mencuba dengan kaedah rolled dan cetak guna acuan boleh guna cara yang dicadangkan di dalam resepi iaitu simpan adunan selama 1 jam di dalam fridge sebelum di terap dengan acuan. Bagi mengekalkan bentuk cookies, setelah di terap sejukkan dalam fridge selama 5 minit sebelum di bakar.

E-na buat nak cepat, gentel bulat-bulat terus bakar. Siap buat cookies last night terus sambung proses ayam dan sambal untuk Nasi Ayam Penyet tempahan untuk 40 orang. Alhamdulillah dapat juga siapkan tempahan seperti yang diminta. Harap semua berpuas hati. Pagi tadi deco cookies dulu sebelum sambung kerja-kerja catering...:))




Resepi Chocolate Rolled Cookies

Bahan-bahan:
  • 250 gram butter
  • 160 gram gula castor / gula halus
  • 120 gram gula perang
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil serbuk nescaffe + 2 sudu besar air suam
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 30 gram cocoa powder
  • 375 gram tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/4 sudu kecil garam
Cara Membuatnya:
  1. Ayak tepung gandum, cocoa powder, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan mixer, pukul butter, gula castor dan gula perang sehingga kembang.
  3. Masukkan telur, campuran coffee dan esen vanila dan pukul sebati.
  4. Masukkan campuran tepung yang telah di ayak tadi dan gaul rata.
  5. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian, masukkan dalam plastic bag dan simpan dalm fridge selama 1-2 jam. Kalau nak cepat sejukkan 20 minit sahaja.
  6. Keluarkan dari fridge, canai di atas papan yang di alas plastik dan tutup atas doh dengan plastik juga supaya tidak melekat pada penggelek.
  7. Terap menggunakan cookies cutter yang sesuai.
  8. Susun di atas tray.
  9. Sejukkan dalam fridge selama 5 minit.
  10. Bakar selama 18 minit atau sehingga masak dengan suhu 180 darjah celcius.
  11. Sejukkan di atas redai.
  12. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Note : E-na bulat-bulatkan dan susun dalam tray kemudian terus bakar.


Resepi asal tengok di sini. Cara-cara deco cookies boleh tengok disini dan disini




8 comments:

Chic Na said...

kenyang rasa jln2 blog ni. :) yg bestnya siap ada resepi. thanks 4 sharing. bleh try..

nuar said...

terima kasih k ena. kelakr giler muka

CitarasaKu said...

Salam ena....rajin nyer awak buat,,,cute la biskut nie.

HomeKreation said...

Salam E-na. Cantik nya main deco2 ni...

kaksu said...

salam E-na cute sangat biskut tu...nak try gaklah, tapi tulis nama sendiri hehehe..

Kak Sam said...

Rajinnya. sangat cantik

Acik Erna said...

assalam E-na rajinnya ena..buat cookie siap dengan nama..dan boleh jugak siapkan tempahan untuk 40 orang.

h f said...

kak ena saye buat cookies ni smlm! at first rase plain sbb dh biase buat choc chip cookies.. tapi lame2 mcm addictive, best sbb wpun xd choc chips still rase choco die. pastu jadi sronok plak deco dgn deco pen jual kat daiso hehe. thanks 4 the recipe ;) ni pic http://instagr.am/p/Hiu9F5SUBl/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...