Thursday, 25 March 2010

:-> Black Beauty Chocolate Cake


Assalamualaikum Semuaaaaaa!!! he he lama betul 'bercuti' dari berblog ni... Macam-macam yang perlu di selesaikan sampai tak berkesempatan nak post new n3. Nak melawat blog kawan2 pun tertangguh je...

Terima kasih kepada kawan2 yg tinggalkan pesan, bertanya khabar di shoutbox dan di ruangan komen dan kepada semua pengunjung Lovelykitchen. E-na minta maaf kerana tidak sempat membalas semua persoalan tersebut. Sebenarnya pada penghujung bulan January hari tu E-na tak sihat...lebih kurang 2 minggu juga nak recover semula.... bila dah baik pun E-na buat keje yang simple2 dan byk rehatkan badan je. Tapi rehat E-na ni bkn boleh duduk saje mesti nak buat something so masa free dari dunia blog tu sempatlah siapkan sebiji cushion crosstich...Alhamdulillah skrg sudah sihat dan rindu nak berblog semula. Rindu kat kawan2 semua...ada ke yang rindu E-na???? he he...

Oklah back to the new post, Black Beauty Chocolate Cake ini E-na buat untuk birthday my 1st daughter Qistina Damia yang ke 7 pada 15th March 2010. E-na buat 2 biji untuk di bawa ke sekolah Damia. Sebiji lagi Deco Kitty Chan, boleh tgk kat link ni ye. Kek ini senang dan cepat nak buat sebab tidak perlu menggunakan mixer. Dari segi rasa my hubby cakap ok sedap...Bagi sesiapa yang hendak mencubanya boleh ambik resepi kat bawah ni...

BLACK BEAUTY CHOCOLATE CAKE

Bahab-bahannya:
Bahan A
  • 220g tepung gandum/ superfine (2 cawan)
  • 40g serbuk koko (3/4 cawan)
  • 2tsp soda bikarbonat
  • 2tsp baking powder
Bahan B
  • 220g gula castor (2 cawan)
  • 200ml fresh milk/ susu cair (1 cawan)
  • 200ml minyak masak/ butter yg dicaikan ( 1 cawan )
  • 200ml air panas suam ( 1 cawan)
  • 1tbs chocolate emulco
  • 3 biji telur
Cara Membuatnya :
  1. Alaskan loyang berukuran 20cm dengan cooking sheet dan ketepikan.
  2. Ayak semua bahan A dan ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk besar satukan semua bahan B dan kacau menggunakan whisker sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan bahan A tadi dan gaul rata.
  5. Tuang semua adunan ke dalam loyang yang telah di alas tadi.
  6. Bakar dengan suhu 150 darjah selama 60 minit.
  7. Bila sudah masak biarkan dalam 3 minit di dalam oven dengan pintu oven terbuka.
  8. Angkat dan sejukkan di atas redai.
  9. Hiaskan dengan topping kesukaan anda. Selamat mencuba.
Note : untuk kek ini tidak perlu panaskan oven. Bila dah siap masukkan kek barulah on oven.

Topping Jimat :
Bahan-bahannya :
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 2 1/2 cawan air (E-na guna fresh milk)
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 2tbs marjerin
Cara Membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam non-stick pan.
  2. Kacau sebati.
  3. Dengan menggunakan api perlahan, kacau diatas dapur sehingga agak pekat.
  4. Adunan hendaklah di kacau selalu supaya tidak berketul.
  5. Tuangkan ke atas kek dan ratakan.
Note : Lain kali kena buat separuh je sukatan topping ni, lebih pulak...


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Mak Lang Azie

3 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam E-Na...syukurlah dengan izinnya E-na dah kembali bersiaran.....& hopefully bertambah sihat....Amin!

Buat anakanda Damia....Bonda Watie doakan moga anakanda menjadi anak yang bijaksana...cemerlang...baik budi pekerti....berjaya dunia & akhirat....Amin!

mummyseri said...

Salam..
alhamdulillah bertemu lagi..
happy belated bithday buat damia yek..smoga jadi anak yang solehah kebanggaan keluarga..

E-na Zarina said...

K.watie: Wsalam kak...alhamdulillah kak dah sihat...tq atas wish for Damia tu...amin.

mummyseri : tima kasih atas ucapan birthday...insyaallah, Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...