Thursday, 21 January 2010

:-> Strawberry Mousse Cake


Tarrrrraaa! Inilah rupanya Strawberry Mousse Delight Cake setelah di potong. E-na buat Traditional Vanilla Sponge Cake dan Simple Strawberry Mousse. Untuk resepi Traditional Vanilla Sponge Cake boleh tengok disini.

STRAWBERRY MOUSSE CAKE
Bahan-bahannya :
  • 1 biji Vanilla Sponge Cake
  • Strawberry Mouse Secukupnya. (Resepi di bawah)
Cara Membuatnya:
  1. Potong kek kepada 3 lapisan.
  2. Strawberry Mousse di bahagi dua.
  3. Letakkan lapisan kek yang pertama.
  4. Sapukan strawberry mousse dan ratakan.
  5. Kemudian letakkan lapisan kedua kek.
  6. Sapukan strawberry mousse di atas lapisan kek tadi dan akhir sekali letakkan lapisan ketiga kek span tadi.
  7. Setelah siap sejukkan di dalam peti ais selama sekurangg-kurangnya 4 jam.
  8. Kemudian bolehlah di salut dan di hias dengan buttercream atau whipped cream mengikut citarasa masing-masing. Selamat Mencuba.
SIMPLE STRAWBERRY MOUSSE
bahan-bahannya:
  • 200ml fresh cream @ whipped cream
  • 1/2 cawan strawberry puree
  • 1 sudu besar gula icing
Cara Membuatnya:
  1. Pukul Fresh Cream dan gula icing sehingga bertanduk @ bila diterbalikkan ianya tidak tumpah.
  2. Masukkan strawberry puree dan kacau sebati.
  3. Sedap di makan bersama kek, pancake, ice cream.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

28 comments:

MaNjE said...

da lama berhajat nak buat kek camnie..nyam nyam..sedapnye..

JC said...

sedapnya tgk kek tu...mlm2 camni..sweet tooth mula le meroyan

~UNai~ said...

ya allah.... sedapnya!!!

fzi said...

salam e-na...
mmmm mabeles le nampak e-na kek tuh...Pandai e-na ni deco kek jadi cantik camtu... :)
nnt kalu akak berjaya buat cam e-na ni, akak war2kan ya *kalu berjaya la....hahaha*

Ju@Lucky^Mummy said...

uii... sedapnya!!!

indahhouse said...

salam E-Na,
cantik sungguh la, kek tu. geram tengok. pandai E-na mendeco. :)

Azmiezas said...

Terliurnya..

psst:..u pun ada masalah nak komen certain blog ke??..sama lah kita..

zarin said...

chomelnya kek ni e-na, syg pulak nk mkn :)

E-na Zarina said...

MaNjE : klu berhajat kena buat tu!

E-na Zarina said...

JC : kih kih kih! ada2 je akak ni..

E-na Zarina said...

~UNai~ : oishiiii!

E-na Zarina said...

fzi : Wsalam kak...tima kasih...baru nak blaja ni kak...lum pandai lagi..

ain said...

I'm droooolingggggggg!!!!!

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak Ena...like KakAin, I'm drooling tooo! Gosh...pandainya akak buat kek...nak sepotong! ;)

blogresipi.com said...

Aduhhh sedappnye!!! cantikkknye111 kite suke stroberi yg ala2 lady bird nak memanjat tu la...nak sekor! :D
memang cantik deco kek tue :D

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

lemah lutut tengok...hehehe...

macam kat kedai la E-Na..

HaSue said...

cantiknya dan comel kek tu..stoberi tu nmpk menggiurkan!

Watierman, rmanbkr said...

salam E-Na..baru berkesempatan...macam masuk stoberi wonderland...hehehe...asyiknya tengok kek tu!

eija ^_^ said...

akak nak tanya :)

yang topping cream akak buat tuu rasa 'mual' tak nanti kalau kita mkn banyak??

sebab ja skg nie mencari resepi yang cream dia kita makan tak rasa mcm tuu macam kek secret tuu..

temp. housewife said...

pandainya E-na hias kek tu. kalau akk mesti dah comot2 je. hehe. mesti sedap ni.

c_da said...

sedapsedapsedap.....yummyyummyyummy

♥LOVE2COOK♥ said...

Kak Ena, hru there dearie? Long time no see. Miss U!

MamaFaMi said...

Kalaulah dapat sepotong.... Sepotonggggg je pun jadiiiiilah...

zanaz said...

emmm sedapnya stoberi mousse cake...nak buat lah.

promosi tiramisu cuppies & baby cistat di PENANG, layari http://zanaz70.blogspot.com

ayousha said...

sedapnyer....nyam nyam nyam

NekPP said...

mushii mushiiii..ahaks..
enaa...wallaaa..mabelesss..iLikee ;)
mohon halal..nekp nak masuk dlm muzium respi yerkk..tnx dearr

Azmiezas said...

Salam--Ena..pegi mana?..lama tak update!!..

HAMSINI said...

sedapn-ya kek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...