Tuesday, 5 January 2010

:-> Chocolate Banana Cake


Antara kek yang senang dan cepat dibuat. Dah 2 kali E-na buat kek ni...tapi apsal kat bahagian bawah kek tu macam chocholate berkumpul je????? Memula E-na buat tu guna mixer then 2nd time tu cuma gaul ngan spatula je tapi problemnya tetap sama...hu huuuu

Rasa kek tu ok sedap...cuma tak puas hati lagi dengan teksturnya... kalau bole naklah cantik dari atas sampai bawah kan!

CHOCOLATE BANANA CAKE
Source : Joy of Baking

Ingredients : (E-na guna loyang bulat 20cm)
  • 400g granulated white sugar (2 cups)
  • 245g all purpose flour (3/4 cups)
  • 75g cocoa powder (E-na letak 50g je)
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 1/2 tsp salt
  • 2 large eggs
  • 1 cup mashed ripe banana ( about 2 medium sized bananas)
  • 240ml warm water (1 cup)
  • 120ml milk (1/2 cup)
  • 120ml safflower or canola oil (1/2 cup)
  • 1 1/2 tsp vanilla essence
Method :

1. Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven.
2. Butter, or spray with a non stick vegetable spray, a 9 x 13 inch (23 x 33 cm) pan. Set aside.
3. In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
4. In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla extract.
5. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin.
6. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
7. Remove from oven and let cool on a wire rack.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : MamaFaMi

8 comments:

LOVE2COOK said...

Uish...nampak yummy cake akak nih! Nak 4 ketul boleh? :)

fzi said...

Salam e-na....
Woahh ramai nampak dah buat kek pisang coklat ni...akak pun taknak nak ikut buat lah...hehe
Tentu best kan e-na bila dah kombain choc ngan pisang tuh.. :D

ain said...

dah lama plan nk buat kek ni, tp tak terrrbuat buat lagi. adehh, malasnyaa!!!

blogresipi.com said...

kite dah banyak kali buat jugak.memang best...tp tak pernah pulak jadi coklat terkumpul tue... emm..kite guna serbuk coklat van houten je..kadang2 buat tu campur je terus semua skali wet dan dry ingredients dlm satu bekas. tapi masih ok. mungkin sbab serbuk coklat tak kak?

indahhouse said...

Salam Kak E-Na,
hu, dah lama ushar resipi kek pisang. belom buat2 lagi. Bole mintak seketul dulu? hihi

Watierman said...

Ada lagi tak ni....sedapnya nampak...!!

Fa'e said...

salam e-na, aah! k fae pon sependapat ngan ijan... dah byk kali buat x penah la pulak cekelat terkumpul kat bawah tu!

kalo ikut kemalasan k fae nie... men hentam longgok je sume bhn2 tu dlm satu mangkuk! hehehe...

xpe, lepas nih buat lagi...mesti jadik! biasa la...men masak2 ni pon mcm jikken gak la...hehehe

Azmiezas said...

Dari gambarnya kita ingat chocolate moist cake,..rupanya ada banana..mcm mana ya rasanya..i blum pernah rasa..nanti nak try..

tq for the resepi ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...